17.1.2013 16:03

Χαιρέτα τα Αγιάσματα που χάνονται!

• ΣΤΟ ΥΠΟ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΝ ΔΕΝ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΘΟΥΝ ΣΕ ΕΝΑ ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΦΡΑΓΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΕΡΝΟΥΝ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΤΟΥ ΤΑΙΠΕΔ

Μια ωρολογιακή βόμβα, που θα ισοδυναμεί για το Δήμο Χίου με απώλεια μιας σημαντικής πλουτοπαραγωγικής πηγής του, κρύβεται στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για τον Τουρισμό, που αναρτήθηκε χθες από το Υπουργείο Τουρισμού.

 Συγκεκριμένα, στη διάταξη για τον ιαματικό θερμαλιστικό τουρισμό στο τελευταίο άρθρο ελλοχεύει μια μεγάλη παγίδα. Σ’ αυτό αναφέρει ότι στις επιχειρήσεις εκμετάλλευσης των ιαματικών πηγών οι οποίες δεν έχουν υποβάλλει τα δικαιολογητικά που προβλέπονται από το νόμο 4049/2012 δίδεται προθεσμία έξι μηνών από τη δημοσίευση του νόμου για την υποβολή τους.

«Μετά το πέρας της προθεσμίας αυτής σφραγίζονται οριστικά και η αξιοποίηση της ιαματικής πηγής μεταφέρεται στο ΤΑΙΠΕΔ».

Δεν έχει αναγνωριστεί

Η κατάθεση των απαραίτητων δικαιολογητικών της πηγής των Αγιασμάτων από τη διαχειρίστρια «Προμηθευτική» δεν έχει γίνει ακόμα. Σύμφωνα με πληροφορίες έχει εκπονηθεί σημαντικό τμήμα των γεωλογικών στοιχείων του φακέλου, παραμένουν όμως σε εκκρεμότητα όλα τα θεραπευτικά στοιχεία που θα πιστοποιήσουν την αναγνώριση.

Για την εξαγωγή τους απαραίτητη προϋπόθεση είναι η καλλιέργεια της πηγής και άλλες ενέργειες που έχουν υποδειχθεί κατά καιρούς από γεωλόγους, οι οποίες απαιτούν μια περιορισμένη χρηματοδότηση, υπολογίζεται γύρω στις 20.000 – 30.000 ευρώ, που όμως δεν εντάσσονται ως προτεραιότητα στα τεχνικά προγράμματα του Δήμου. Αν συνυπολογιστεί ότι η εκπόνηση τους θα απαιτήσει περίπου δυο μήνες, τα χρονικά περιθώρια στενεύουν τόσο, που ο κίνδυνος οι ιαματικές πηγές να σφραγιστούν ήδη από αυτό το καλοκαίρι και να χαθούν από την κυριότητα του Δήμου είναι μεγάλος.

Γηγενές επενδυτικό ενδιαφέρον

Η αξιοποίηση των Αγιασμάτων παραμένει μετέωρη όσο δεν υφίσταται εμπλοκή ιδιωτικού επενδυτικού ενδιαφέροντος. Ο Δήμος αποδέχεται να λειτουργεί το υδροθεραπευτήριο με ένα απαρχαιωμένο μοντέλο, την ίδια ώρα που κωφεύει στα αιτήματα των μικρών επιχειρήσεων τουριστικών καταλυμάτων να τους εκχωρήσει ιαματικό νερό στις μονάδες τους.

Τα αιτήματα έχουν διατυπωθεί με τον πιο επίσημο τρόπο, αφού η δημοτική αρχή διαθέτει από την αρχή σχεδόν της θητείας της έγγραφη τη διάθεση επενδυτικού ενδιαφέροντος για την επαναλειτουργία του ξενοδοχείου «Ομόνοια» εκ μέρους της κ. Ελένης Κατσαρού. Ούτε η ίδια, ούτε οι λοιποί επαγγελματίες της περιοχής έχουν λάβει ως τώρα ποτέ ενθάρρυνση για να προχωρήσουν.

Η κ. Κατσαρού εκπροσωπεί την οικογένεια υπό την ιδιοκτησία της οποίας λειτούργησε το ξενοδοχείο από το 1938 ως το 1994 και είναι διατεθειμένη να το επαναλειτουργήσει. «Πόσο πιο επίσημα να εκφραστεί το ενδιαφέρον μας», δηλώνει η ίδια στον «π», εν αναμονή των εξελίξεων, που πλέον αποκτούν και ασφυκτική πίεση χρόνου. Θα αποφασίσει ποτέ ο Δήμος να ασχοληθεί με τη δέουσα προσοχή ή θα χρεωθεί την απώλεια των ιαματικών πηγών;

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ