31.3.2015 18:31

Χαιρέτα το όνειρο που χάνεται

ΕΠΑΝΑΔΗΜΟΠΡΑΤΕΙ ΑΠΗΥΔΙΣΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΕΡΕΓΓΥΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΟ ΑΚΙΝΗΤΟ ΤΟΥ ΣΤΗ ΔΑΣΚΑΛΟΠΕΤΡΑ Ο Ι.Ν. ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Τρία χρόνια περιθώριο έδωσε στο Δήμο Χίου να πραγματώσει ένα όνειρο, διαπίστωσε όμως ότι δεν ήταν αρκετά και πλέον προστατεύει και τα δικά του συμφέροντα. Ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Βροντάδου επαναδημοπρατεί το ακίνητο ιδιοκτησίας του στην περιοχή της Δασκαλόπετρας, καθώς ούτε η νέα δημοτική αρχή Χίου εμφανίζεται πρόθυμη στην υπογραφή συμφωνητικού μίσθωσης, το οποίο εκκρεμεί από το 2012!

Στόχος της δημοτικής αρχής Λαμπρινούδη κι όνειρο όλης της Χίου ήταν η μετατροπή του πρώην εστιατορίου της Δασκαλόπετρας σε Κέντρο Ομηρικής Προβολής. Για το σκοπό αυτό μάλιστα είχε συσταθεί και ειδική επιτροπή, η οποία επιδίωξε να καθορίσει τους όρους ενός αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών για την μετατροπή του ακινήτου.

Τίποτα από αυτά δεν ευοδώθηκε, δεδομένου ότι το ύψος του μισθώματος κρίθηκε υψηλό (1.600 ευρώ μηνιαίως) και κυρίως η σκέψη ποτέ δεν έλαβε τη μορφή επίσημης πρότασης εκ μέρους του Δήμου για την ένταξη του έργου σε κάποιο πρόγραμμα. Έτσι, η σημαντικότερη ευκαιρία ταύτισης του νησιού με τον Όμηρο χάνεται και ο Ιερός Ναός στρέφεται στην αναζήτηση νέου ιδιοκτήτη, ιδιώτη πλέον, καθώς ο Δήμος θεωρείται έκπτωτος. Η προκήρυξη, με πολύ χαμηλότερο ποσό εκκίνησης, λαμβανομένων υπόψη και των νέων οικονομικών συνθηκών, δημοσιεύεται στον σημερινό «π».

Πριν προχωρήσει η Εκκλησιαστική Επιτροπή είχε ενημερώσει προφορικά και εξωδίκως τη νέα δημοτική αρχή Χίου για τις προθέσεις της, καλώντας την να υπογράψει η ίδια το εκκρεμές συμφωνητικό μίσθωσης. Η σιγή ιχθύος που επικράτησε εκ μέρους της τελευταίας, υποχρέωσε τον Ιερό Ναό να αναζητήσει νέο εκμισθωτή.

Για κάθε εμπορική χρήση

Σύμφωνα με πληροφορίες του «π» την προκήρυξη επιτάχυνε ενδιαφέρον που έχει ήδη εκδηλωθεί από ιδιώτες. Ο Ιερός Ναός δεν προσδιορίζει τη χρήση του ακινήτου, ανοικτή για κάθε εμπορική χρήση, το πιθανότερο όμως είναι ότι θα καταλήξει και πάλι ως χώρος εστίασης.

Εκπρόσωπος του Ιερού Ναού δήλωσε πρόθυμος να εξετάσει τα αιτήματα που έχουν τεθεί κατά το παρελθόν από το Δήμο και αφορούσαν την παραχώρηση του σημερινού χώρου στάθμευσης καθώς και του δρόμου που οδηγεί προς το ακίνητο και το μνημείο της Κυβέλης, ώστε να χαρακτηριστούν δημοτικά. «Φτάνει φυσικά το αίτημα να υποβληθεί επισήμως», ανέφερε στον «π».

Η απώλεια

Ο Άγιος Γιώργης, όπως είναι ευνόητο, φροντίζει για την αποδοτικότερη αξιοποίηση των ακίνητων περιουσιακών του στοιχείων. Ένα μισθωτήριο επαγγελματικό συμβόλαιο, μακράς διάρκειας, με το νικητή του διαγωνισμού, απομακρύνει για το πολύ μακρινό μέλλον το στόχο η Δασκαλόπετρα να μετατραπεί σε ένα χώρο διασύνδεσης του νησιού με τον ιωνικό πολιτισμό και ειδικότερα τον επικό ποιητή. Κι είναι λυπηρό να εγκαταλείπονται οραματικοί στόχοι. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ