2.4.2013 12:34

Habemus... πετρέλαιο σε Ιόνιο και Κρήτη

Οι σεισμικές έρευνες των Νορβηγών σε Ιόνιο και Κρήτη έδειξαν ότι οι περιοχές έχουν κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Την είδηση επιβεβαίωσε χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος αναφέροντας ότι προκύπτουν «ευκρινείς και ενδιαφέρουσες γεωλογικές δομές για τον εντοπισμό πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων» στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης.

Οι ερευνητές βρήκαν υδρογονάνθρακες στο 30% των δειγμάτων σε θαλάσσια έκταση 225.000 τ.χλμ.

Χθες το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε ενημερωτική σύσκεψη υπό τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ευάγγελο Λιβιεράτο, με τα στελέχη της Δ/νσης Πετρελαϊκής Πολιτικής του ΥΠΕΚΑ, για την πορεία, το χρονοδιάγραμμα και τα επιμέρους στάδια υλοποίησης του προγράμματος επεξεργασίας και ερμηνείας των γεωφυσικών δεδομένων που συνέλεξε το ερευνητικό σκάφος «Nordic Explorer» της εταιρίας PGS.

Στόχος είναι να προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί για την παραχώρηση θαλάσσιων «οικοπέδων» για έρευνα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014.

Οι συμβάσεις για τη παραχώρηση των τριών περιοχών (Ιωάννινα, Πατραικός Κόλπος και Κατάκολο) που είχαν προκηρυχθεί το 2011, αναμένεται να υπογραφούν σύντομα, καθώς οι διαπραγματεύσεις με τις εταιρίες που έχουν επιλεγεί θα ολοκληρωθούν στα τέλη Μαΐου.

Σύμφωνα με «Τα Νέα», οι πρώτες ενδείξεις για την ύπαρξη ελληνικών κοιτασμάτων θα αποτελέσουν πόλο έλξης για μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες όπως π.χ. η γαλλική Total ή η αμερικανική ExxonMobil, οι οποίες ήδη βρίσκονται σε συζητήσεις με τους Νορβηγούς.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ