3.1.2017 11:07

Γρηγορότερα θα μπορούν να βγαίνουν τα συναινετικά διαζύγια

ΜΕΣΩ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΠΡΑΞΗΣ

Ακόμα γρηγορότερα θα μπορούν να βγαίνουν τα συναινετικά διαζύγια, καθώς η σχετική διαδικασία θα σταματήσει στο μέλλον να γίνεται στα υπερφορτωμένα δικαστήρια και όσοι συμφωνούν για την έκδοση συναινετικού διαζυγίου, θα χωρίζουν ενώπιον συμβολαιογράφου.

 

Αυτό προβλέπεται σε νομοθετικές ρυθμίσεις που θα προωθήσει σύντομα το υπουργείο Δικαιοσύνης, με βασικό στόχο να αποσυμφορηθεί η δικαιοσύνη από κατηγορίες υποθέσεων, δίνοντας τη δυνατότητα συναινετικής λύσης του γάμου μέσω συμβολαιογραφικής πράξης, χωρίς ιδιαίτερες διατυπώσεις, σε μια διαδικασία όπου οι ενδιαφερόμενες πλευρές θα μπορούν να εκπροσωπούνται από δικηγόρο για την καλύτερη προστασία των συμφερόντων τους από νομικής πλευράς.

Η μέχρι τώρα διαδικασία ενώπιον της δικαιοσύνης είχε συντομευθεί πολύ, αφού δεν χρειαζόταν πλέον η έκδοση διπλής απόφασης (μήπως οι δύο πλευρές ήθελαν να ξανασκεφτούν την απόφασή τους πιο ψύχραιμα), αλλά εκτιμάται ότι η ταχύτητα των νέων διαδικασιών ενώπιον συμβολαιογράφου, θα είναι πολύ μεγαλύτερη, αφού στο εξής οι δύο πλευρές των συζύγων που συμφωνούν για τον χωρισμό τους, θα μπορούν να ρυθμίζουν μέσω συμβολαιογραφικής πράξης -και εφόσον έλθουν σε σχετική συμφωνία- και διάφορα άλλα σημαντικά θέματα, που σχετίζονται με την διατροφή, την δυνατότητα επιμέλειας και επικοινωνίας με τα παιδιά, κλπ.

Εφόσον ολοκληρωθεί η μεταξύ των συζύγων συμφωνία για τον χωρισμό και τα συνακόλουθα ζητήματα, η διαδικασία στο συμβολαιογράφο θα είναι ταχύτατη, ενώ θα παραμένει πάντα ανοικτή η δυνατότητα επίλυσης μέσω δικαιοσύνης, των υπόλοιπων κρίσιμων θεμάτων, εφόσον δεν τα βρουν μεταξύ τους.

Στο παρελθόν είχε επιχειρηθεί να προωθηθούν σχετικές ρυθμίσεις, αλλά είχαν αποκρουστεί, καθώς δεν έδιναν τη δυνατότητα διασφάλισης της διαδικασίας και των δύο πλευρών με δικηγόρο. Εννοείται ότι σε περίπτωση διαζυγίου με την γνωστή αντιδικία, όλα θα λύνονται αποκλειστικά ενώπιον των δικαστηρίων.

 

πηγή: ethnos.gr

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ