29.2.2016 17:44

Γρίφος για δύο

ΛΑΔΗΣ ΚΑΙ REX ΘΑ ΔΟΚΙΜΑΣΟΥΝ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΧΩΡΙΣ ΩΣΤΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΝΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΕΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ

Ανέκαθεν η αξιοποίηση των δημοτικών ακινήτων προκαλούσε πονοκέφαλο στις διοικήσεις, κυρίως εξαιτίας της μεγάλης χρηματοδότησης που απαιτείται για να μπορέσουν να διαμορφωθούν κατάλληλα για οποιαδήποτε χρήση και ανάγκη προκύψει.

Στον αστερισμό ενός τέτοιου... πονοκεφάλου βρίσκεται και η Δημοτική Αρχή Βουρνού που καταβάλλει προσπάθειες να ξεκαθαρίσει το τοπίο των όποιων πιθανοτήτων υπάρχουν, το κτίριο της Λάδης και το REX, να ενταχθούν σε προγράμματα που θα επιτρέψει μελλοντικά τη χρήση τους. Κι αν για το δημοτικό ακίνητο της οδού Λάδης τα πράγματα είναι λίγο έως πολύ ξεκάθαρα, δεν ισχύει το ίδιο και για το ιστορικό κτίριο της φτωχιάς προκυμαίας, το REX, που οι πιθανότητες να προσελκύσει κεφάλαια δείχνουν ελάχιστες.

Δυο κτίρια, δύο προγράμματα, δύο πιθανότητες

Ενταγμένο στον πολεοδομικό ιστό του «κλειστού» κέντρου, το κτίριο της οδού Λάδης έχει περάσει από σαράντα κύματα προκειμένου να βρει μόνιμη χρήση. Μέτά από διάφορες απόπειρες να στεγάσει υπηρεσίες και δομές, σήμερα παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα, όπως εξηγεί ο Μαν. Βουρνούς στον «π» με κυριότερο την έλλειψη πρόσβασης και συντήρησης. «Υπάρχει ένα γενικότερο θέμα με την πρόσβαση. Η σκάλα χρειάζεται συντήρηση, η πρόσβαση ΑμεΑ είναι ανύπαρκτη και υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορούμε σήμερα να το χρησιμοποιήσουμε σύμφωνα με τις πολλές δυνατότητες που μας παρέχει», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πρόθεσή του Δήμου είναι να ενταχθεί στο πρόγραμμα των Ολοκληρωμένων Αστικών Παρεμβάσεων και μέσα από χρηματοδότηση να ξεκινήσουν οι απαραίτητες για την λειτουργία του συντηρήσεις. Μάλιστα πέραν της εσωτερικής αναβάθμισης, το κτίριο θα δεχθεί και εξωτερικές παρεμβάσεις για να αποκαλυφθούν, στο μέτρο του δυνατού όπως αναφέρει ο δήμαρχος, οι μοντέρνες γραμμές του. «Μιλάμε για δύο χρόνια αργότερα, ίσως και δυόμιση χρόνια. Όμως τότε θα μπορούμε να προχωρήσουμε σε μια αναδιάταξη συνολικά της στέγασης των υπηρεσιών μας, απελευθερώνοντας άλλα ακίνητα που μπορούμε να τα εκμεταλλευθούμε εμπορικά», υποστηρίζει ο κ. Βουρνούς.

Την ίδια τύχη κατά πάσα πιθανότητα δεν μπορεί να έχει το REX. Με κόστος επισκευών μεγαλύτερο από 2-3 εκατομμύρια ευρώ, είναι αρκετά δύσκολο να ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα και να προσφέρει λύσεις. «Εκεί τα δεδομένα είναι τελείως διαφορετικά. Πρόκειται για κτίριο διατηρητέο, με μικρούς και πολλούς εσωτερικούς χώρου που δεν βοηθούν σε κάποιο μελλοντικό σχέδιο. Σκοπός της εκάστοτε διοίκησης είναι να μετρά τις ανάγκες της και να προχωρά. Σε αυτή τη φάση θεωρώ πως δεν έχουμε ανάγκη από ένα ακόμη «Ομήρειο», ένα ακόμη πολιτιστικό κέντρο. Υπό αυτό το πρίσμα, το κτίριο θα πρέπει να προσελκύσει μόνο ιδιωτικό ενδιαφέρον. Και αυτό το βλέπω αρκετά δύσκολο», υποστηρίζει.

Αδειάζει

Σύντομα θα αποχωρήσει από το κτίριο όπου σήμερα στεγάζεται το Τμήμα Πρόνοιας του Δήμου Χίου. «Μας επιδοτεί το υπουργείο το ενοίκιο για την στέγαση της υπηρεσίας και εμείς την έχουμε αφήσει στον ακατάλληλο χώρο του REX. Αυτό θα αλλάξει. Η Υπηρεσία θα πάει σε άλλο σημείο, για να απελευθερώσει πλέον το ισόγειο του κτιρίου που είναι κατάλληλο για ιδιωτική εμπορική χρήση. Δεν βλέπω προς το παρόν κάτι άλλο. Όμως είναι πέρα από δεδομένο ότι ακόμη και για εμπορική χρήση ή για παραχώρηση σε ιδιώτη, το κόστος θα είναι δυσανάλογο. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, το κτίριο προσφέρει εμπορική χρήση στο ισόγειο του. Εσωτερικά υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και δεν ξέρω ποιος και πως θα βρει τρόπο να το αξιοποιήσει», καταλήγει ο κ. Βουρνούς.

Παράλληλα με τα παραπάνω, ο Δήμος εξετάζει μακροπρόθεσμα την απομάκρυνση των υπηρεσιών από το κτίριο της οδού Κανάρη και την επίσης εμπορική εκμετάλλευση του ακινήτου, στη λογική της εξασφάλισης κερδών που θα αυξήσουν τα δημοτικά διαθέσιμα κεφάλαια. 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ