29.11.2016 13:13

Γκρεμίζεται ο Κουτρουλόμυλος

ΑΝΑΞΙΟΠΟΙΗΤΟ ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΚΑΤΑΛΟΙΠΟ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΜΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

Σώζεται ακόμη στην πόλη της Χίου σε οικτρή κατάσταση, ένας από τους μύλους της οικογένειας Κουτρούλη. Βρίσκεται στην  οδό Κονδύλη στην περιοχή του Χότζα απέναντι από το στρατόπεδο Σαλλαλέ Σάββα.
Η οικογένεια Κουτρούλη είχε πολλούς μύλους στην κεντρική Χίο γι’ αυτό πολλά ερείπια κτισμάτων αλλά και περιοχές ονομάζονται Κουτρουλόμυλοι.

Στον  ίδιο χώρο έως τα μέσα της δεκαετίας του 1970 υπήρχε και δεύτερος ο οποίος γκρεμίστηκε και στη θέση του κτίσθηκε  πολυκατοικία. Οι παλιοί γείτονες θυμούνται ακόμη πόσο δύσκολα γκρεμίστηκε. Τον είχαν δέσει με σχοινιά που τα τραβούσαν γαϊδούρια, πάλεψαν μέρες, αλλά τα κατάφεραν.

Ο σωζόμενος έχει κυρηχθεί Παραδοσιακό Διατηρητέο Μνημείο, αλλά γκρεμίζεται σταθερά και γρήγορα από την αδιαφορία της πολιτείας, τον καιρό και το χρόνο. Σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχει.

Αξιοποίηση
Οι Μυκονιάτες πρόλαβαν τις καλές εποχές, αναστήλωσαν τους μύλους τους και τους μετέτρεψαν σε ένα από τα δυνατά σημεία τουρισμού του νησιού τους . Εμείς  όταν υπήρχαν σχετικά προγράμματα και πιστώσεις  από το υπουργείο Πολιτισμού δεν ενδιαφερθήκαμε να τα αξιοποιήσουμε και να προσθέσουμε ένα ακόμη όπλο στον καμβά του  θεματικού τουρισμού και προστασίας της Πολιτιστικής και Βιομηχανικής/βιοτεχνικής μας κληρονομιάς.

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ