19.3.2014 11:12

“Γιορτάζοντας Υγιή Χαμόγελα”

ΤΙΤΛΟΣ ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΚΡΥΣΜΑ

Μπορεί ο φετινός εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Στοματικής Υγείας να έχει τίτλο “Γιορτάζοντας Υγιή Χαμόγελα” τα στοιχεία όμως για τη χώρα μας, μόνο χαμόγελα δεν επιτρέπουν.
:

Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Χίου και η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία με την ενεργό συμμετοχή τους σε προγράμματα Αγωγής Στοματικής Υγείας είναι αρωγοί της πολιτείας στην κατεύθυνση της πρόληψης, προκειμένου να αναδείξουν τον φετινό τίτλο της παγκόσμιας ημέρας που ειναι στις 20 του μήνα.
Όμως τα στοιχεία για την Ελλάδα είναι αποκαρδιωτικά:  ενώ  στόχος  της  Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας  το  2010  ήταν το  ποσοστό των  παιδιών  χωρίς  τερηδόνα να  φτάνει  το  10%,  στην πατρίδα μας τα αντίστοιχα ποσoστά ανέρχονται στο 64% για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, στο 37% για τα παιδιά 12 ετών και μόλις στο 29% για τα παιδιά 15 ετών!
Πιο κάτω παραθέτουμε μια γρήγορη ανασκόπηση παγκόσμιων στοιχείων για τη Στοματική Υγειονομική Περίθαλψη και τις  νόσους του στόματος:
• Μόνον ένα ποσοστό 60% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει πρόσβαση στη στοματική υγειονομική περίθαλψη.
• 60% - 90% του μαθητικού πληθυσμού διεθνώς εμφανίζουν οδοντική τερηδόνα.
• Ο πονόδοντος είναι, σε πολλές χώρες, ο πρώτος και κύριος λόγος για τη συστηματική απουσία από τα σχολεία.
• Η υψηλή κατανάλωση ζάχαρης είναι ο υπ’ αριθμόν 1 παράγοντας κινδύνου για την καταστροφή των δοντιών. Επιπλέον,  η χρήση καπνού, η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας και η διατροφή πλούσια σε λιπαρά και αλάτι επιβαρύνουν μια σειρά χρόνιων νόσων ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνονται και οι στοματικές ασθένειες.
• Η συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου του στόματος κυμαίνεται μεταξύ 1 και 10 περιπτώσεων ανά 100.000 στις περισσότερες χώρες.

• Η στοματική υγεία έχει, επίσης, τεράστιες συνέπειες στη γενική υγεία και σε άλλα θέματα, όπως είναι η αυτοπεποίθηση, τα προβλήματα στις κοινωνικές συναναστροφές και διαταραχές σε σημαντικές λειτουργίες, όπως η ομιλία και ο ύπνος.
• Η οδοντιατρική περίθαλψη πρώτης γραμμής, γίνεται σε ατομικό επίπεδο,   μέσω της πρόληψης, της συνήθειας του σχολαστικού βουρτσίσματος και των τακτικών ελέγχων στον Οδοντίατρο.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ