2.9.2013 10:54

Γιγαντιαία επιχείρηση περιπολίας στο Αιγαίο

200 σκάφη και 2.300 στελέχη Λιμενικού και Πολεμικού Ναυτικού, ανάχωμα στις συνεχείς αφίξεις προσφύγων

Η διαχείριση του κύματος προσφύγων από τη Συρία που ενδεχομένως θα εισέλθει στη χώρα μας (Σχέδιο «Ιώνη»), συζητήθηκαν κατά την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, υπό την προεδρία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Μ. Κωσταράκου, με τη συμμετοχή των γ.γ. των εμπλεκομένων υπουργείων και επικεφαλής φορέων.

Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση αναλύθηκαν διεξοδικά τα μέτρα που θα πρέπει να εφαρμοστούν για την «απόκρουση» κύματος προσφύγων που αναμένεται πολύ σύντομα από τη Συρία προς τα τουρκικά παράλια και από εκεί στα ελληνικά νησιά.

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίσθηκε η λήψη αυξημένων – και χωρίς προηγούμενο μέτρων, την υλοποίηση των οποίων ανέλαβε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Μεταξύ άλλων αποφασίσθηκε να ενισχυθούν οι στρατιωτικές μονάδες στα μικρά νησιά και ο εφοδιασμός τους με τον αναγκαίο, για την περίπτωση, εξοπλισμό, πέραν από αυτόν που ήδη διαθέτουν.

Η εντυπωσιακότερη όμως απόφαση – και ενδεικτική της σοβαρότητας της κατάστασης – είναι η άμεση έναρξη περιπολιών στο ανατολικό Αιγαίο από 200 σκάφη με συνολικό πλήρωμα 2.300 ανδρών από το Λιμενικό και το Πολεμικό Ναυτικό. Εάν δε παραστεί ανάγκη θα επιταχθούν και μεγάλα αλιευτικά σκάφη.

Παράλληλα, αποφασίσθηκε να ζητηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση η ενίσχυση της δύναμης FRONTEX που ήδη βρίσκεται στα νησιά μας, με πρόσθετα σκάφη και προσωπικό.

Κατά τη σύσκεψη στο Υπ. Εθνικής Άμυνας, αναλύθηκαν όλες οι πληροφορίες που υπάρχουν για επικείμενο κύμα Σύριων προσφύγων προς τα νησιά μας και επισημάνθηκε ότι «θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για μια μεγάλων διαστάσεων ανθρωπιστική κρίση μόλις αρχίσει η επίθεση κατά της Συρίας».

Ένας μεγάλος αριθμός από τα 200 σκάφη του Λιμενικού Σώματος και του Πολεμικού ναυτικού, αλλά και μεγάλα φουσκωτά του στρατού, θα περιπολούν κατά μήκος της ακτογραμμής από τη Λέσβο μέχρι το Καστελόριζο, αφού είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσουν σημεία απόπειρας εισόδου Σύριων προσφύγων στη χώρα μας.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ