18.5.2020 14:10

Γιατί ο Επαγγελματικός Προσανατολισμός είναι σήμερα πολυτιμότερος από ποτέ

Γράφει η Ελένη Παρασκευή Ράντζου, Ψυχολόγος – Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού, Κέντρο Παιδιού και Εφήβου

Πολύ νωρίς οι έφηβοι καλούνται να πάρουν σημαντικές αποφάσεις που θα καθορίσουν την ενήλικη ζωή τους. Αποφάσεις που θα επηρεάσουν όχι μόνο το επαγγελματικό τους μέλλον, αλλά και την προσωπική τους ζωή αν αναλογιστεί κανείς πως οι ενήλικες περνάμε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας δουλεύοντας. Επομένως η επιλογή του επαγγέλματος αποτελεί μια από τις κρισιμότερες αποφάσεις στη ζωή ενός ανθρώπου συνολικά.

Σύμφωνα με το εκπαιδευτικό σύστημα στην Ελλάδα τα παιδιά καλούνται από πολύ νωρίς να λάβουν σημαντικές αποφάσεις. Συγκεκριμένα στο τέλος της Γ’ Γυμνασίου χρειάζεται να επιλέξουν το Λύκειο, όπου θα συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους και αργότερα θα κληθούν να επιλέξουν την κατεύθυνση που θα ακολουθήσουν για τις υπόλοιπες σπουδές στο Λύκειο. Πρόκειται για μια σημαντική απόφαση καθώς το παιδί θα πρέπει να επιλέξει με βάση τα ενδιαφέροντά του και τις ικανότητές του, όπου θα πρέπει την ίδια στιγμή να λάβει υπ’ όψιν του τις διεξόδους που θα έχει από κάθε κατεύθυνση.

Όλα αυτά τη στιγμή που έχει να διαχειριστεί την εφηβεία του, το ρόλο του στην οικογένεια αλλά και την κοινωνία συνολικά. Σημαντικό ρόλο σε όλες αυτές τις επιλογές παίζει η αυτοεκτίμηση του εφήβου αλλά και οι πληροφορίες που έχει για τα επαγγέλματα.

Ένα παιδί με χαμηλή αυτοεκτίμηση, όταν θα κληθεί να αξιολογήσει τον εαυτό του σύμφωνα με τις ικανότητές του, τείνει να τις αξιολογεί χαμηλότερα, επομένως να επιλέγει μια σχολή που φαντάζει αντάξια των ικανοτήτων του. Επίσης η ελλιπής πληροφόρηση των εφήβων για τα επαγγέλματα, τους οδηγεί στην επιλογή είτε ενός επαγγέλματος που σχετίζεται με τα ενδιαφέροντα που παρουσιάζουν τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή είτε σε ένα επάγγελμα γνώριμο μέσω ενός κοντινού ενήλικα.

Για αυτούς τους λόγους είναι σημαντικό ο έφηβος να έρθει σε επαφή με κάποιον επαγγελματία επαγγελματικού προσανατολισμού προκειμένου να υποστηριχθεί και να οδηγηθεί σε μια όσο το δυνατόν πιο επιτυχημένη επαγγελματική επιλογή.

Ένα επιτυχημένο πρόγραμμα Επαγγελματικού Προσανατολισμού, στοχεύει αρχικά στη δημιουργία μιας σχέσης εμπιστοσύνης με τον συμβουλευόμενο με σκοπό την διερεύνηση του δυναμικού του κάθε ανθρώπου. Αυτό γίνεται μέσα από ατομικές συναντήσεις του συμβούλου με τον συμβουλευόμενο, τηρώντας πάντα την εμπιστευτικότητα και με τη χρήση σταθμισμένων ερωτηματολογίων που αξιολογούν την προσωπικότητα, τις ικανότητες και τα ενδιαφέροντα του ατόμου. (Ο αριθμός των συναντήσεων προσαρμόζεται πάντα στις ανάγκες του συμβουλευόμενου.) Ενώ μέσα από τις ατομικές συναντήσεις και αξιολογήσεις, ο συμβουλευόμενος παίρνει πληροφορίες που θα μπορεί να αξιολογεί σε όλη του τη ζωή.

Τι Προσφέρει ο Επαγγελματικός Προσανατολισμός

• Επαγγελματική πληροφόρηση

• Προσωπική ανάπτυξη

• Τεχνικές λήψης αποφάσεων

• Ατομικό σχέδιο δράσης

 

Σε ποιους απευθύνεται

• Σε παιδιά Γ’ Γυμνασίου που πρέπει να επιλέξουν το Λύκειο που θα συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους (Γενικό, Τεχνικό, κλπ)

• Σε μαθητές Α’ Λυκείου για την επιλογή κατεύθυνσης και τις ενδεχόμενες σχολές

• Σε μαθητές Β’ & Γ’ Λυκείου για τις ενδεχόμενες σχολές

• Σε ενήλικες για μεταπτυχιακές σπουδές

• Σε ενήλικες για επαγγελματικό επαναπροσδιορισμό

  

Δεδομένου ότι οι επιλογές κάθε ανθρώπου επηρεάζονται από το περιβάλλον του, είναι σημαντικό ο έφηβος από νωρίς να ανακαλύψει ποιοτικά χαρακτηριστικά του εαυτού του, να αξιοποιήσει όσο το δυνατόν καλύτερα τις δυνατότητές του, να ταξινομήσει τις ανάγκες του και τις επαγγελματικές του αξίες, προκειμένου να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να οδηγηθεί σε μια επιτυχημένη μελλοντικά προσωπική και επαγγελματική ζωή.

 

Πληροφορίες για το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Επαγγελματικού Προσανατολισμού: Τμήμα Παιδιών και Εφήβων, Κέντρο Παιδιού και Εφήβου, τηλ 2271020000(εσωτ.1), www.kpechios.gr

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ