1.4.2013 9:21

Για ποιαν χτυπάει η καμπάνα;

Στη μακρά λίστα όλων εκείνων που σε τοπικό επίπεδο έχουν ζήσει στο… πετσί τους το ζήτημα της αποζημίωσης γνωστής εταιρίας πνευματικών δικαιωμάτων και των ποσοστών που ζητά από κάθε καλλιετχνική ή πολιτιστική εκδήλωση που εμπεριέχει μουσική, ρποστέθηκε και ο Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Φίλων Λιθίου “Ο Αληθής Λιμήν” με την παρακάτω ενυπόγραφη διαμαρτυρία του.

Αναλυτικά:

Στις 12 Σεπτεμβρίου 2012 διοργανώθηκε, από το Σύλλογό μας και σε συνεργασία με το ξενοδοχείο «Αλμυρίκι», συναυλία με τίτλο «Τραγουδάμε για να ζωντανέψει το δάσος», τα έσοδα της οποίος διατέθηκαν εξ’ ολοκλήρου για την ανάπλαση του φυσικού τοπίου. Στην προσπάθεια οργάνωσης της συναυλίας βρήκαμε αμέριστη συμπαράσταση σε όποιον και αν απευθυνθήκαμε για βοήθεια. Σχεδόν όλοι συνέβαλαν στην προσπάθειά μας με χαρά, έτσι ώστε να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερα έξοδα, αλλά και για να προωθήσουν τη συναυλία χωρίς κανένα προσωπικό όφελος.
Και λέμε «σχεδόν όλοι» θέλοντας να αναφερθούμε στην αντιμετώπιση που είχαμε από συγκεκριμένη εταιρεία πνευματικών δικαιωμάτων. Ξεκινώντας, λοιπόν, για την οργάνωση της συναυλίας και θέλοντας να είμαστε καθ’ όλα νομότυποι, όπως σε κάθε μας δραστηριότητα ή εκδήλωση, απευθυνθήκαμε στην εταιρεία για να πάρουμε τη σχετική άδεια. Μιλώντας με την τοπική εκπρόσωπο κατ’ ιδίαν, αλλά και τηλεφωνικά με υπάλληλο στα κεντρικά, στην οποία μας παρέπεμψε, η αντιμετώπιση που είχαμε ήταν κάθε άλλο παρά θετική (μάλιστα αποστείλαμε και σχετική επιστολή γι΄ αυτό το λόγο). Παρ’ όλο που εξηγήσαμε στις υπαλλήλους της εταιρείας ότι ο Σύλλογος δεν θα είχε κανένα κέρδος και ότι τα έσοδα θα πήγαιναν αποκλειστικά γι’ αυτό το σκοπό, η εταιρεία επέμεινε ότι θα έπρεπε να καταβάλλουμε συγκεκριμένο ποσοστό.
Θέλοντας δε να μας «διευκολύνουν» και ίσως να μας απαλλάξουν από το ποσό, μας ζήτησαν Υπεύθυνες Δηλώσεις από όσους  συμμετείχαν στη συναυλία, υπογράφοντας ότι συμμετείχαν αφιλοκερδώς. Προσκομίσαμε τις δηλώσεις αλλά φυσικά η απάντηση από την εταιρεία ήταν αρνητική, στο να μας απαλλάξει από το ποσό και μάλιστα χωρίς καμία έκπτωση στο ποσό που θα έπρεπε να καταβάλλουμε.
Διαμαρτυρόμαστε λοιπόν για τη στάση της συγκεκριμένης εταιρίας, στην οποία καταθέσαμε το 7% όσων προσκλήσεων δώσαμε (ακόμη και αυτές που διαθέσαμε δωρεάν σε ανθρώπους, που μας βοήθησαν). Περιμέναμε ότι σε δύσκολες εποχές, όπως αυτή που διανύουμε, μία εταιρεία με μεγάλα κέρδη καθημερινά, θα μπορούσε να δείξει στη συγκεκριμένη περίπτωση κάποια περιβαλλοντική ευαισθησία, συμμεριζόμενη το σκοπό για τον οποίο έγινε η συναυλία.
Τελειώνοντας προσθέτουμε ότι η ενημέρωση γίνεται λίγο ετεροχρονισμένα, διότι πρωταρχικός σκοπός του συλλόγου για τη χρονιά αυτή ήταν και είναι ο λόγος για τον οποίο έγινε η συναυλία, η αποκατάσταση δηλαδή του φυσικού τοπίου και διαθέτουμε αρκετό χρόνο για την επίτευξη του σκοπού αυτού. Θέλαμε όμως να ενημερώσουμε την τοπική κοινωνία για την αντιμετώπιση της συγκεκριμένης εταιρείας για έναν τέτοιο σκοπό.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ