27.9.2016 19:52

Για το πάπλωμα θα πούμε τίποτα;

Η «ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε.» ΑΠΑΝΤΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ «π» ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΜΕΛΑΝΙΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΡΡΙΠΤΕΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΣΤΙΣ... ΧΡΟΝΟΒΟΡΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ

Θέση για τα όσα συνέβησαν πρόσφατα στο Μελανιός με την φωτιά που «δείχνει» να ξεκίνησε από το δίκτυο της «ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε.» παίρνει η εταιρία, απαντώντας παράλληλα και στο ζήτημα των αποζημιώσεων που είχε προκύψει παλαιότερα στην ίδια περιοχή με αφορμή την τότε πυρκαγιά.

Χωρίς να απαντά επί της ουσίας, η εταιρία αναφέρεται σε...χρονοβόρες διαδικασίες ανάμεσα στην ίδια και στην ασφαλιστική εταιρία που είχε αναλάβει την υπόθεση. Ωστόσο για το ζήτημα με την φωτιά που ξέσπασε και πάλι στην περιοχή πριν από λίγες ημέρες, η ΔΕΗ δεν απαντά καθόλου.

Ολόκληρη η επιστολή της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ και μία σύντομη απάντηση του «π»

Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ

«Σε απάντηση του δημοσιεύματος της εφημερίδας σας με τίτλο «Κατά συρροή ‘’έγκλημα’’ της ΔΕΗ στο Μελανιός» (21.9.2016) , προς αποκατάσταση της αλήθειας, την αποφυγή εσφαλμένων εντυπώσεων και σε ό, τι αφορά την Εταιρεία μας, η «ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΑΕ» οφείλει να επισημάνει ότι :

  1. Ο μετασχηματιστής της ΔΕΗ «σε απόσταση αναπνοής από τις ανεμογεννήτριες του Μελανιούς» δεν ανήκει στην ιδιοκτησία και τη δικαιοδοσία της «ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΑΕ» , αλλά στον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας ΑΕ (ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ) όπως αυτός συστάθηκε με την απόσχιση του κλάδου Διανομής της ΔΕΗ Α.Ε. σύμφωνα με το Ν. 4001/2011 και σε συμμόρφωση με την Οδηγία 2009/72/ΕΚ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με την οργάνωση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας, με σκοπό να αναλάβει τα καθήκοντα του Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής.
  2. Σχετικά με την αναφορά στις «νωπές μνήμες από την προ δύο ετών πυρκαγιά που έκαψε την περιοχή μέχρι τα Νενητούρια, χωρίς να έχουν δοθεί ακόμα ούτε οι αποζημιώσεις στους πληγέντες», η «ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΑΕ» τονίζει ότι η σημερινή Διοίκηση της, από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων της, το 2015, προσπάθησε να βρεθεί άμεση λύση στο πρόβλημα αποζημιώσεων των πληγέντων, πρόβλημα το οποίο κληρονόμησε από την απελθούσα Διοίκηση. Με αυτόν τον σκοπό, προχώρησε σε διαδοχικές συνεννοήσεις, συζητήσεις και διαπραγματεύσεις πρώτα με τις τοπικές αρχές, τους κατοίκους της περιοχής και την επιτροπή, την οποία ίδρυσαν για το ζήτημα αυτό, και εν συνεχεία με την ασφαλιστική εταιρεία, με την οποία η Εταιρεία μας συνεργάζεται, ώστε να καλυφθεί μέρος ή το όλον των αποζημιώσεων. Λόγω χρονικών καθυστερήσεων  στις διαπραγματεύσεις  με τη συνεργαζόμενη ασφαλιστική εταιρεία, καθυστερήσεις για τις οποίες δεν ευθύνεται η Εταιρεία μας, η απόδοση των συγκεκριμένων αποζημιώσεων βρίσκεται στην παρούσα φάση στη συλλογή από πλευράς της τοπικής επιτροπής κατοίκων όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών και δεδομένων, προκειμένου να πιστοποιηθούν οι αξιώσεις των πληγέντων και εν συνεχεία η Εταιρεία μας να προχωρήσει στην άμεση καταβολή των αποζημιώσεων τους. Προς τούτο, σχετική και σε καλό κλίμα συνεργασία εκπροσώπου της Διοίκησης της Εταιρείας μας και εκπροσώπων των πληγέντων υπήρξε καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, με γνώμονα την ταχεία επίλυση του θέματος και την απόδοση των αποζημιώσεων στους δικαιούχους τους.

 Σε κάθε περίπτωση, η «ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΑΕ» κινείται στις επιχειρηματικές της δραστηριότητες και ενέργειες με άξονα την προστασία του περιβάλλοντος, τον σεβασμό των αναγκών των τοπικών αναγκών και την καλή συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκομένων παραγόντων, ώστε να μεγιστοποιούνται μόνο τα οφέλη από την παρουσία της επιχειρηματικής μας δράσης στο χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σε όλη την Ελλάδα».

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ του «π»

Από επικοινωνιακή ετοιμότητα η «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» σκίζει. Αν τα ίδια τάχιστα αντανακλαστικά επιδείκνυε και για την επεξεργασία των στοιχείων που έχουν αποστείλει οι θιγόμενοι από την πυρκαγιά του Μελανειούς σήμερα δεν θα ετίθετο θέμα.

Η απάντηση της για τις αιτίες καθυστέρησης των αποζημιώσεων περισσότερο συσκοτίζει παρά φωτίζει την υπόθεση.  Τι ακριβώς θα πει «λόγω τεχνικών καθυστερήσεων, για τις οποίες δεν ευθύνεται η εταιρεία μας»; Ποιος ευθύνεται δηλαδή; Οι θιγόμενοι επιμένουν ότι, παρά την αρχική καλή πίστη στη διαδικασία επαφών, την οποία αναγνωρίζουν, για λόγους ανεξήγητους κωλυσιεργεί η επεξεργασία του τεχνικού καταλόγου για να ανακοινωθεί το ποσό και ο τρόπος απόδοσης του στους θιγόμενους.

Ας λύσουν τα χέρια τους επομένως να ολοκληρωθούν τουλάχιστον οι ιδιωτικές αποζημιώσεις, γιατί κανονικά θα έπρεπε να ξεκινήσει και συζήτηση για αποζημίωση για τον κατεστραμμένο από τη φωτιά περιβαλλοντικό πλούτο, ειδικά στην περιοχή του Αγίου Γάλακτος, με την αποτέφρωση δεκάδων πλατανιών κατά μήκος του ρέματος που καταλήγει στη θάλασσα.

Και επί τη ευκαιρία: η πρόθεση αντικατάστασης των σημερινών ανεμογεννητριών, όπως δημόσια είχε ανακοινωθεί, ισχύει; 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ