12.9.2013 18:12

Γεμίζουν γεροντάκια τα άδεια δημοτικά κτίρια

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΕΝΤΡΩΝ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ

Σε λήθη και μοναξιά έχουν περιπέσει τα παλιά κοινοτικά κτίρια στα χωριά, τα εγκαταλειμμένα σχολεία, ή τα παλιά δημαρχεία. Κανείς πια δεν τα επισκέπτεται ή χρησιμοποιεί ελάχιστα από τα από τα εκατοντάδες τετραγωνικά στα οποία εκτείνονται.

Την ίδια μοναξιά βιώνουν και τα γεροντάκια, κυρίως στα απομακρυσμένα από την πόλη χωριά.

Η δημιουργία Κέντρων Ψυχαγωγίας και Φροντίδας ηλικιωμένων έρχεται να ανατρέψει αυτή την κατάσταση, να ενώσει τις μοναξιές και των δυο μερών και να τις μετατρέψει σε μια ζωντανή και ενεργή παρέα.

«Σκεφτήκαμε πως στην πόλη υπάρχουν δομές για τους ηλικιωμένους, υπάρχουν τα  ΚΑΠΗ, τα Κέντρα Ημέρας Φροντίδας Ηλικιωμένων και στα πλαίσια των δυνατοτήτων και των δράσεων μας αποφασίσαμε τη δημιουργία Κέντρων Ψυχαγωγίας και φροντίδας Ηλικιωμένων στα χωριά», δήλωσε στον «π» ο πρόεδρος της ΔΗ.ΚΕ.Χ. Μ. Κοντούδης.

Περιπλάνηση στα χωριά

Ήδη έχουν ξεκινήσει οι «εξερευνήσεις» στα χωριά σε αναζήτηση τω δημοτικών κτιρίων, τα οποία η ΔΗ.ΚΕ.Χ. με δικά της έξοδα θα αναλάβει να τα επισκευάσει και να τα διαμορφώσει. Σε ότι αφορά την καθημερινή τους λειτουργία, αυτή θα κινηθείς ε εθελοντική βάση, κυρίως χάρη στη βοήθεια και στη συνδρομή των τοπικών συλλόγων. «Η φιλοδοξία μας είναι αυτοί οι χώροι να μη φιλοξενούν μόνο τους ηλικιωμένους αλλά να γίνουν και σημεία αναφορά για όλο το χωριό. Θα μπορούν οι σύλλογοι να έχουν διάφορα παλιά αντικείμενα, να εκθέτουν φωτογραφίες του χωριού, να δημιουργήσουν ένα χώρο «υποδοχής» για τον επισκέπτη που θα φτάνει στο χωριό» , σχολίασε ο κ. Κοντούδης.

Πρωτιά στη Σιδηρούντα

Το «ρόδι» έσπασε η Σιδηρούντα. Το παλιό καφενείο του χωριού, από την απέλπιδα προσπάθεια ανάδειξης, αφού για χρόνια αναζητούνταν ενοικιαστής χωρίς αποτέλεσμα, θα μετατραπεί στο πρώτο  Κέντρο Ψυχαγωγίας και Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ