17.6.2013 12:23

Γεγονός η μείωση της χοληστερίνης εξαιτίας της μαστίχας

ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ «ΣΚΥΛΙΤΣΕΙΟ» ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗΣ

Τα συστατικά της μαστίχας και οι δράσεις της αποτελούν μυστήριο και σίγουρα πολλά από αυτά ακόμη δεν έχουν ανακαλυφθεί. Με αισιοδοξία πάντως βασισμένοι στα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας τους βλέπουν τη θεραπευτική δράση της μαστίχας ενάντια στη χοληστερίνη και στο σάκχαρο και θα τα ανακοινώσουν στα τοπικά μέσα ενημέρωσης σήμερα στις 12.30 στο «Σκυλίτσειο», το επιστημονικό προσωπικό της Καρδιολογικής Κλινικής  και του Νοσοκομείου που συμμετείχε στην έρευνα.
Η μελέτη που ξεκίνησε πριν από αρκετούς μήνες, είχε στόχο  να διερευνήσει την πιθανή μεταβολή των τιμών των λιπιδίων και του σακχάρου ορού, μετά από συνεχή χορήγηση 8 εβδομάδων τριών διαφορετικών μορφών Mastica Chia (Μ),ενώ υπήρχε και ομάδα ελέγχου (λήψη placebo).
Τον αρχικό πληθυσμό μελέτης αποτέλεσαν 210 διαδοχικοί υγιείς εθελοντές και των δύο φύλων, ηλικίας >18 ετών, με αυξημένη ολική και LDL χοληστερόλη που τυχαιοποιήθηκαν σε 4 ομάδες και μετρήθηκαν τα επίπεδα λιπιδίων σε χρόνο 0 και σε 8 εβδομάδες μετά από συνεχή λήψη του σκευάσματος.
Τον τελικό πληθυσμό μελέτης αποτέλεσαν 179 άτομα: 82 από αυτούς που έλαβαν 1gr Μ,24 από αυτούς που έλαβαν placebo,39 από αυτούς που έλαβαν επεξεργασμένη, χωρίς το πολυμερές μαστίχα και 34 από αυτούς που έλαβαν 2gr κονιορτοποιημένη μαστίχα.

Η μελέτη θα συνεχιστεί και τα αποτελέσματα της αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Με βάση τα προκαταρκτικά αποτελέσματα αυτής της πιλοτικής  μελέτης η φυσική μαστίχα Χίου φαίνεται να έχει αρκετά ευνοϊκή επίδραση στα επίπεδα ολικής και LDL χοληστερίνης υγειών εθελοντών και κυρίως στο ανδρικό φύλο. Επίσης, καταγράφεται ευνοϊκή επίδραση και στα επίπεδα γλυκόζης.

 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ