10.9.2013 14:44

Φρένο στις ελληνοτουρκικές αγοραπωλησίες

ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΣΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ΣΑΜΟΥ, ΠΡΟΒΑΛΛΕΙ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΕ-ΔΩΣΕ ΣΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στις συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα το τελευταίο διάστημα και στο νησί μας αναφορικά με το τουρκικό ενδιαφέρον για επενδύσεις (μαρίνα, κεραμεία, ακίνητα) είναι αλήθεια ότι ουδείς έθεσε την παράμετρο των αντιδράσεων που μπορεί να προκύψουν για την αλλαγή του status quo της περιοχής σε ζητήματα αμυντικού και στρατηγικού προσανατολισμού.

Μπορεί το υπουργείο Ανάπτυξης αλλά και το υπουργείο Οικονομικών να ανοίγουν πόρτες και να στρώνουν χαλιά σε κάθε λογής επενδυτές, αδιαφορώντας για την εθνική προέλευσή τους, όμως το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δείχνει να παρακολουθεί στενά οτιδήποτε σχετίζεται με τουρκικό ενδιαφέρον στην περιοχή του ανατολικού Αιγαίου. Δεν είναι τυχαία μάλιστα τα ρεπορτάζ του κυριακάτικου τύπου όπου τουλάχιστον στην περίπτωση της μαρίνας Σάμου, το υπουργείο είναι εντελώς αντίθετο στην πώληση της σε Τούρκο επιχειρηματία χαρακτηρίζοντας τις προθέσεις που υπάρχουν για πώληση «υπερβολικές».

Η Setur Turistik πίσω από το ενδιαφέρον

Η μαρίνα στο Πυθαγόρειο ανήκει στον Όμιλο Στέγγου (παντοδύναμος εργολάβος τα χρόνια κυριαρχίας του ΠΑΣΟΚ) που όμως πλέον αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα και εκποιεί τα περιουσιακά του στοιχεία μεταξύ και εκείνο της μαρίνας.  Τον επιχειρηματία φέρεται να προσέγγισε εκδηλώνοντας ενδιαφέρον ο όμιλος Setur Turistik που διαχειρίζεται δεκάδες μαρίνες στα απέναντι παράλια, όπως και εκείνη της Μυτιλήνης από κοινού με τον όμιλο Folie- Folie.

Τα σχέδια του τουρκικού κολοσσού προς το παρών προσκρούουν στις ενστάσεις του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και πιθανά το θέμα δεν θα προχωρήσει, όμως θεωρείται κάτι παραπάνω από δεδομένο ότι εθνική πολιτική για τα συγκεκριμένα ζητήματα δεν υπάρχει, δημιουργώντας προβλήματα στη διαδικασία παραχώρησης των μαρινών του ανατολικού Αιγαίου σε ιδιώτες.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ