3.3.2014 15:39

Φρένο στη ροή μεταναστών από την Τουρκία

ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε. ΕΛΑΒΕ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΠΑΝΕΙΣΔΟΧΗΣ ΠΟΥ ΥΠΕΓΡΑΨΕ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ

Την έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έλαβε η συμφωνία επανεισδοχής που υπέγραψε η Τουρκία τον περασμένο Δεκέμβριο, η οποία υποχρεώνει τη γείτονα χώρα να δέχεται πίσω τους υπηκόους της ή τους «υπηκόοους τρίτων χωρών χωρίς έγγραφα» που εισέρχονται μέσω της γειτονικής χώρας στην Ελλάδα και στην επικράτεια της ΕΕ.

Πρόκειται για μία πολύ σημαντική εξέλιξη η οποία θα σημάνει τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα, όπως επεσήμανε η Γερμανίδα εισηγήτρια του Ευρωκοινοβουλίου Ρενάτε Ζόμερ στην Deutsche Welle: «Από δω και μπρος θα σταματήσουν οι μαζικές μεταναστευτικές ροές μέσω Τουρκίας προς την ΕΕ, καθώς η χώρα αυτή δεσμεύεται να διασφαλίσει τα σύνορά της. Όποιος έρχεται σε μας μέσω Τουρκίας, πρέπει και να επιστρέψει στην Τουρκία, εκτός βέβαια εάν πρόκειται για πρόσφυγα που χρίζει προστασίας με βάση τη Συνθήκη της Γενεύης».

Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle, δεν λείπουν και οι φωνές κριτικής που κάνουν λόγο για συμφωνία «επαναπροώθησης» και όχι «επανεισδοχής», η οποία λειτουργεί κατασταλτικά χωρίς να προσφέρει ουσιαστικές λύσεις: «Το να κλείνουμε τα μάτια δεν βοηθάει στο να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που κινδυνεύει η ζωή τους- και γι αυτό δεν υπολογίζουν τη ζωή τους όταν είναι να ταξιδέψουν, να διασχίσουν τη Μεσόγειο» δήλωσε ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων Νίκος Χρυσόγελος.

 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ