18.12.2012 17:14

Φράγκα να έχουμε να δίνουμε!

- ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗ ΤΟ 2002 ΦΘΑΣΑΜΕ ΣΤΟ 2013 ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ 16ΕΚ. ΣΤΑ 24ΕΚ

 
Την επικαιροποίηση όλων των μελετών που αφορούν στις εργασίες στα παλαιά κτίρια του «Σκυλίτσειου» Νοσοκομείου της Χίου αλλά και επιπλέον χρηματοδότηση για να μπορέσουν... κάποια στιγμή να ολοκληρωθούν ζητά η ΔΕΠΑΝΟΜ, προκαλώντας έντονη αμφισβήτηση για τους χειρισμούς της εξαιτίας των πολλαπλών καθυστερήσεων αλλά και των δεκάδων εκατομμυρίων που έχει κοστίσει το έργο στην κοινωνία και το κράτος.
Η ΔΕΠΑΝΟΜ, εταιρία του Υπουργείου Υγείας και υπεύθυνη για την κατασκευή των νοσοκομειακών μονάδων, 10 χρόνια μετά την προκήρυξη του έργου της νέας πτέρυγας του «Σκυλίτσειου» που προέβλεπε και την επισκευή των παλαιών κτισμάτων, επανέρχεται και ζητά να επικαιροποιηθούν όλες οι μελέτες που είχαν συνταχθεί το 2002, προκειμένου να μπορέσει να εκτελέσει τις επισκευαστικές εργασίες σε αυτά. Παράλληλα όμως, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο απαίτησης  επιπλέον πιστώσεων, καθώς στο διάστημα που μεσολάβησε από το 2002 έχει προκληθεί μεγαλύτερη φθορά στα κτίρια του «Σκυλίτσειου» από εκείνη που αρχικά είχε υπολογιστεί.
 

Δεν έφτασαν τα 25 εκατομμύρια!
Την ανακίνηση του θέματος προκάλεσε με Ερώτησή του στον υπουργό Υγείας ο βουλευτής Χίου Κ. Τριαντάφυλλος, αναφέροντας ότι η κοινωνία έχει εξαντληθεί από την αναμονή της αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στο νησί και απαιτεί ξεκάθαρες απαντήσεις στο θέμα.
Όπως προκύπτει από την απάντηση του υπουργού Ανδ. Λυκουρέντζου, η ΔΕΠΑΝΟΜ έχει καταθέσει μια σειρά από αιτήματα που πρέπει να ικανοποιηθούν προκειμένου να μπορέσει να ολοκληρωθεί η «εργολαβία» στο «Σκυλίτσειο» και το έργο να θεωρηθεί περατωμένο.
Μάλιστα η ΔΕΠΑΝΟΜ φθάνει σε σημείο να αξιώνει, πέρα από νέες μελέτες και πιστώσεις, καθώς δεν έφθασαν τα 25 εκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν από το Γ. Κ.Π.Σ. και το ΕΣΠΑ για την ολοκλήρωση του έργου της νέας πτέρυγας. Το τελευταίο μάλιστα δεν το αξιώνει έμμεσα, ωστόσο θεωρείται δεδομένο πως... κάπου θα προκύψουν τα γνωστά «απρόβλεπτα» και θα απαιτηθούν χρήματα από τον ευρωπαϊκό και κρατικό κορβανά.
 

Ακόμη... παραδίδουν
Πόσα τραγελαφικά μπορεί να συμβούν όμως σε ένα έργο που έκανε τη Χίο άνω – κάτω;
Στην απάντησή του το υπουργείο αναφέρει ότι η νέα πτέρυγα θεωρείται πλέον περατωμένη και το έργο έχει παραδοθεί, ενώ όπως απαντάται την ίδια πορεία έχουν και τα κτίρια 6 και 7 (Χειρουργικό τμήμα και Παιδιατρικό). Πέραν αυτών, για όλα τα άλλα ζητήματα δεν υπάρχει εξέλιξη καθώς θεωρείται αναγκαίο από τη ΔΕΠΑΝΟΜ να προκύψουν νέες μελέτες.
Να σημειωθεί ότι το αρχικό χρονοδιάγραμμα είχε διάρκεια εκτέλεσης όλων των εργασιών τους 36 μήνες. Ωστόσο έχουμε ήδη ξεπεράσει τους 120!
 

Φωνή βοώντος
Ο τι κι αν πει κανείς για την σιωπή που τηρεί η Διοίκηση του Νοσοκομείου γύρω από τα ζητήματα που άπτονται των εργασιών αλλά και της κατάστασης που παρουσιάζει το «Σκυλίτσειο» θα είναι λίγο. Αποτραβηγμένος από όλους και από όλα ο Παντ. Μπουμπάρης βλέπει, παρακολουθεί και μιλιά δεν βγάζει. Πως αλλιώς να εξηγήσει κανείς το γεγονός ότι ενώ ο ίδιος θα έπρεπε με κάθε τρόπο να στρέψει την προσοχή όλων γύρω από τις καθυστερήσεις που παρουσιάζονται και τα νέα δεδομένα, αυτά γίνονται γνωστά μέσω μιας Ερώτησης του Κ. Τριαντάφυλλου. Ο διοικητής προφανώς, σε αντίθεση με τους προκατόχους του, δεν νιώθει την ανάγκη να δώσει διευκρινήσεις στην τοπική κοινωνία. Να την ενεργοποιήσει... Κρίμα... 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ