10.9.2012 18:52

Φούλαραν τα κρατητήρια από μετανάστες

ΣΕ ΚΕΛΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΕ ΧΙΟ, ΛΕΣΒΟ ΚΑΙ ΣΑΜΟ

Σε κέντρα κράτησης μεταναστών ελλείψει υποδομών έχουν μετατραπεί την τελευταία εβδομάδα, τα κρατητήρια των Αστυνομικών Διευθύνσεων της Χίου, της Λέσβου και της Σάμου αφού τα συνεχόμενα κύματα λαθρομεταναστών από τη Συρία έχουν ξεπεράσει τις ήδη υπάρχουσες υποδομές φιλοξενίας και στα τρία νησιά.
Ενδεικτικό το κλίματος είναι το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή σε κρατητήρια διαφόρων Αστυνομικών Τμημάτων της Σάμου βρίσκονται 80 λαθρομετανάστες, στη Λέσβο 70 ενώ το πρωί του Σαββάτου μετέφεραν στη Χίο 15 άτομα Συριακής και Αφγανικής καταγωγής από την Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου.
 
Το πρόβλημα
Η μη λειτουργία του κέντρου κράτησης Μυρσινιδίου αλλά και η ανυπαρξία χώρων στέγασης μεταναστών στα νησιά τους Αιγαίου, εκτός από τη Χίο και τη Σάμο, έρχεται να δυσχεράνει το έργο των Αστυνομικών αρχών που βλέπουν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα τα κρατητήρια να γεμίζουν από άτομα και να χρησιμοποιούνται με διαφορετικό σκοπό από ότι έχουν σχεδιαστεί.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό της Χίου καθώς το κρατητήριο που είναι κατασκευασμένο για να εξυπηρετεί τις ανάγκες 20 ατόμων πλέον έχει καταληφθεί από 15 λαθρομετανάστες η διάρκεια παραμονής των οποίων θα ξεπεράσει τον ένα μήνα καθώς το κέντρο κράτησης Μυρσινιδίου παραμένει κλειστό και αναμένεται να λειτουργήσει το δεύτερο δεκαήμερο του Οκτώβρη.
 
Θέμα υγείας
Οι αρμόδιες αρχές πάντως θέτουν εκτός των άλλων προβλημάτων που προκύπτουν από τη φιλοξενία των μεταναστών στα κρατητήρια και το θέμα της δημόσιας υγιεινής μιας και η συστέγαση ατόμων από χώρες της ανατολής που κανείς δεν ξέρει το ιατρικό τους χρονικό με υγιής φύσεως κρατουμένους ελλοχεύει τη μετάδοση ασθενειών.
Μέσα σε αυτά τα πλαίσια πάντως οι αρμόδιες αρχές ετοιμάζονται να στείλουν αίτημα που αφενός θα ζητούν την επίσπευση της λειτουργίας του κέντρου κράτησης στο Μερσυνίδι, αφετέρου την ενίσχυση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χίου με επιπλέον προσωπικό αφού σύντομα θα επιφορτιστεί με τη φύλαξη του. 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ