10.3.2016 16:18

Φουλάραμε (ΒΙΝΤΕΟ)

ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΧΙΟΥ Μ. ΒΟΥΡΝΟΥΣ

Την ανικανότητα της κυβέρνησης να οργανώσει και να αντιμετωπίσει την κατάσταση στα νησιά έτσι όπως αυτή έχει δημιουργηθεί λόγω της αθρόας έλευσης προσφύγων και της παραμονής τους στο νησί για διάστημα μεγαλύτερο των δυο ημερών, κατήγγειλε με δηλώσεις του σήμερα , ο Δήμαρχος Χίου Μ. Βουρνούς, προετοιμάζοντας ίσως τους πιο..."ψαγμένους" ότι τα δύσκολα μόλις άρχισαν.

"Πρέπει άμεσα το υπουργείο να ανοίξει τα εισιτήρια και να δρομολογήσει πλοίο γιατί αυτή τη στιγμή πάνω στο νησί βρίσκονται περίπου 2000 άτομα. Με ευθύνη της κυβέρνησης την Πέμπτη το βράδυ υπήρχαν 300-350 άτομα που δεν είχαν πουθενά να στεγαστούν και γι αυτό τον λόγο άνοιξαν τα Ταμπάκικα, για να στεγαστούν προσωρινά οι άνθρωποι αυτοί. Πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα από την κυβέρνηση, να αναλάβει με ευθύνη των συντονισμό των ροών", δήλωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Χίου.

Πρωταρχικά ο Μ. Βουρνούς ζητά να ανοίξουν τα δρομολόγια των πλοίων και τα πλάνα των εταιρειών  για τους μετανάστες και δευτερευόντως να μπει έκτακτο δρομολόγιο. "Οι πρόσφυγες που έχουν εισιτήρια δεν θα μπουν στο έκτακτο πλοίο. Το πλοίο σήμερα το βράδυ πρέπει να πάρει 1500 άτομα κι αύριο το πρωί άλλα 1.500. Δεν γίνεται να έχει ανοικτή συνέχεια μια ροή σε μια δεξαμενή και να μην φροντίζεις να την αδειάζεις παράλληλα ".

Πάνω από τα όρια μας

Όσο δεν αναχωρούν πρόσφυγες από τη Χίο για τον Πειραιά η κατάσταση γίνεται ασφυκτική για το νησί που έχει ξεπεράσει τα προβλεπόμενα όρια φιλοξενίας προσφύγων. "Έχουμε ξεπεράσει εδώ και πολύ καιρό το όριο. Δεν μπορούμε να δεχτούμε άλλους πρόσφυγες, χωρίς να φύγουν κάποιοι" σημείωσε ο Μ. Βουρνούς συμπληρώνοντας πως η κυβέρνηση έχει φανεί αφερέγγυα και στην τήρηση των συμφωνηθέντων στο παραχωρητήριο της Β.Ι.ΑΛ. "Αρκετές από τις προϋποθέσεις δεν τηρούνται όπως η λειτουργία της επιτροπήςπου θα εποπτεύει το χώρο. Το υπουργείο την έχει απαξιώσει, δεν έχει ολοκληρωθεί η περίφραξη κι αμφιβάλλουμε αν τηρούνται και οι όροι για  τα όμβρια. Πρέπει να γίνει ο έλεγχος των όρων των συμβάσεων  από την επιτροπή που πρέπει να συσταθεί. Όσο δεν συστήνεται η επιτροπή, το υπουργείο, φαίνεται ότι δεν θέλει να τηρήσει τη συμφωνία.Δεν βλέπω να υπάρχει συνεργασία,  ο κοινός νους με τον οποίο αντιμετωπίζαμε τα πράγματα" κατέληξε ο δήμαρχος , σημειώνοντας παράλληλα ότι και ο σχεδιασμός της ΒΙΑΛ, η επιλογή των συγκεκριμένων οικίσκων και η τοποθέτηση τους με αυτόν τον τρόπο ήταν ατυχής από το υπουργείο, αφού μειώθηκε ο αξιοποιήσιμος χώρος και η δυνατότητα φιλοξενίας του. Μοναδική θετική εξέλιξη είναι ο ορισμός Γενικής  συντονίστριας  για το μεταναστευτικό από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Πρόκειται για την κ. Λ. Αρσενοπούλου η οποία σήμερα είχε μια πρώτη συνάντηση με τον δήμαρχο την οποία θα διαδεχθεί άλλη μία αύριο.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ