17.7.2013 14:51

Φωτιά τα πρόστιμα και στη Χίο

80 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΗ, 700 ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

«Ο οδηγός υποχρεούται να σταματήσει όπως και προ ερυθρού φωτός, εκτός αν βρίσκεται τόσο κοντά, ώστε να μην μπορεί να κάνει αυτό ασφαλώς».

Αυτό αναφέρεται ρητά και κατηγορηματικά στο άρθρο 6 του Κώδικα Οδικής κυκλοφορίας, για το θέμα που έχει ενσκήψει τελευταία, με την παραβίαση ή μη του πορτοκαλί σηματοδότη στα φανάρια ρύθμισης της κυκλοφορίας του οδικού μας δικτύου.

Μια διάταξη που δέχεται διασταλτική ερμηνεία, αφού τροχαία και εμπλεκόμενοι  θα προσπαθούν να πείσουν οι μεν τους δε ότι υπέπεσαν ή δεν υπέπεσαν σε παράβαση, με τα όργανα του κάθε κλιμακίου της Τροχαίας να έχουν την ευχέρεια ερμηνείας του περάσματος και να επιδίδουν τις κλήσεις ανάλογα με τη δική τους εκτίμηση, χωρίς να έχει δικαίωμα αντίδρασης  ο οδηγός.

Εκεί είναι και το λεπτό σημείο όπου οι ιδιώτες δεν μπορούν να πεισθούν ότι τα όργανα θα κρίνουν κάθε φορά με τα ίδια μέτρα και τα ίδια σταθμά για όλους, αφού έχουν τη δυνατότητα να διαχωρίζουν πιθανά κατά το δοκούν την κάθε περίπτωση.

Ποιος και πως θα πεισθεί ότι οι κρίνοντες είναι αντικειμενικοίθα πεισθεί ότι

Τα πρόστιμα

Η παραβίαση του πορτοκαλί σηματοδότη τιμωρείται με πρόστιμο 80 και του κόκκινου με 700 ευρώ που μειώνονται κατά -50%, όπως και σε όλες τις άλλες παραβάσεις αν  πληρωθούν στο ταμείο του Δήμου μέσα σε δέκα μέρες από την επιβολή του.

Η ερμηνεία της διάταξης

«Στο πορτοκαλί σταματάμε, εκτός αν είμαστε πολύ κοντά στο φανάρι και κρίνουμε ότι μπορούμε να προκαλέσουμε ατύχημα αν μας ακολουθεί κάποιο άλλο όχημα», δηλώνει ο διοικητής του Τμήματος Τροχαίας Χίου Κώστας Ντούπης, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει περιθώριο διασταλτικής ερμηνείας και εφαρμογής κατά το δοκούν της διάταξης και των συνεπειών της.

Οι έλεγχοι έχουν αυξηθεί και θα ενταθούν ακόμη περισσότερο την υπόλοιπη θερινή σεζόν, αλλά οι επιβολές προστίμων για την παραβίαση του πορτοκαλί σηματοδότη είναι ενταγμένες στο γενικότερο πρόγραμμα πάταξης του φαινόμενου της παραβίασης του κόκκινου.

«Δεν έχει ξεκινήσει ειδική εκστρατεία για το πορτοκαλί, γράφονται αυτοί που παραβιάζουν το κόκκινο και κατ’ επέκταση το μέτρο επεκτείνεται και σε αυτούς που  πρέπει και μπορούν να σταματήσουν στο πορτοκαλί και δεν το κάνουν», συμπληρώνει.

Δίπλωμα οδήγησης

Πιο σοβαρές και επώδυνες γίνονται και οι συνέπειες της έλλειψης διπλώματος οδήγησης. Από πλημμέλημα μετατρέπεται σε πταίσμα με πρόστιμο 200 ευρώ.

Κράνος

Ο διοικητής της Τροχαίας επισημαίνει ότι οι έλεγχοι είναι αυστηροί και θα γίνουν ακόμη πιο ανελαστικοί για την κατοχή και σωστή χρήση του κράνους, τονίζοντας ότι δεν το κάνουν για εισπρακτικούς λόγους, όπως λέγεται, αλλά για την προστασία της ζωής των αναβατών.

Χαρακτηριστικά επισημαίνει το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα σημειώθηκαν τρία ελαφρά τροχαία ατυχήματα που μετά βεβαιότητας λέει ότι οι αναβάτες σώθηκαν επειδή φορούσαν κράνος, αν δεν φορούσαν οι τραυματισμοί τους θα ήταν θανατηφόρο.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ