13.8.2012 11:26

Φως στην… ώρα του

- ΑΛΛΟΓΙΣΤΟ ΦΩΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΝ ΔΗΜΟΤΕΣ

 
Το 40% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας μίας πόλης οφείλεται στον φωτισμό του οδικού δικτύου της, σημειώνουν κάποιες μελέτες. Πόσο μάλλον όταν ο φωτισμός αυτός λειτουργεί ανεξέλεγκτα.
Δεν είναι λίγοι οι συμπολίτες μας που παρατηρούν το δημοτικό φωτισμό, σε στύλους αλλά και σε πλατείες, παρκάκια, παιδικές χαρές, συνοικίες κ.λπ. να ανάβει ακόμη και δυο ώρες μετά το ξημέρωμα, φωτίζοντας προφανώς τον... ήλιο!
Οι ίδιοι σημειώνουν πως θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν 20-30 λεπτά το πρωί και άλλα τόσα το απόγευμα, ένα κόστος ενέργειας που ειδικά με τα σημερινά τιμολόγια της ΔΕΗ, είναι υπολογίσιμο.
«Γιατί δεν δίνουν σημασία; Μήπως όντως λεφτά υπάρχουν στο Δήμο Χίου;» αναρωτιούνται οι συμπολίτες μας διακρίνοντας μια αδυναμία να μπει ένα νοικοκύρεμα και μια τάξη στα έξοδα της τοπικής αυτοδιοίκησης.
 
Στα δυο ο φωτισμός
Ο αντιδήμαρχος καθαριότητας Ν. Μαρτάκης μιλώντας στον «π» εξήγησε ότι τα φώτα των στύλων του δήμου είναι συνδεδεμένα με το σύστημα της ΔΕΗ ανάβουν και σβήνουν μαζί με τα φώτα σε όλες τις κολόνες του δικτύου της ΔΕΗ. Σε ότι αφορά τον υπόλοιπο φωτισμό εκεί υπάρχουν χρονοδιακόπτες οπότε και  η δυνατότητα μετά από ενημέρωση των δημοτών να τροποποιηθεί το πρόγραμμα προς εξοικονόμηση ενέργειας. «μπορεί σε κάποια γειτονιά να υπάρχει πρόβλημα. Να ανάβουν νωρίτερα  ή να σβήσουν αργότερα. Μπορεί όποιος δημότης θέλει να το υποδείξει στην υπηρεσία και θα το αντιμετωπίσουμε. Κι εμείς είμαστε ευαίσθητοι πάνω σε αυτό το θέμα αλλά δε γίνεται να γνωρίζουμε ακριβώς τι γίνεται σε κάθε γειτονιά και χωριό. Όπου μας υποδείξουν πρόβλημα θα το αντιμετωπίσουμε» είπε χαρακτηριστικά.
Πάντως αφού έχει ξεκινήσει ένα τέτοιος διάλογος κι αφού υπάρχει η θέληση για μείωση κι αυτού του κόστους ίσως να είναι πλέον ώριμες  οι συνθήκες για την αναζήτηση κι άλλων τρόπων φωτισμού στους κοινόχρηστους χώρους.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ