24.6.2015 13:33

Φωνή απελπισίας από την Αμανή

ΚΑΛΟΥΝ ΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΝΑ ΕΠΕΜΒΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΝΑ ΑΦΗΣΕΙ ΤΑ ΙΑΤΡΕΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΧΩΡΙΣ ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΙΑΤΡΟ

Αγριεμένη θάλασσα θυμίζουν οι κάτοικοι της Βόρειας Χίου που με δεδομένη την πρόθεση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιά και Νήσων να αφήσει τα χωριά χωρίς εφημερεύοντα ιατρό μετά τις 14:00 κάθε ημέρας (εκτός Σαββατοκύριακων), ετοιμάζουν μαζικές κινητοποιήσει ζητώντας για πολλοστή φορά την προστασία του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χίου.

Τα έβαλαν με τον Δήμο

Με προμετωπίδα την έλλειψη καθημερινής παρουσίας ιατρών, οι 19 πρόεδροι των απομακρυσμένων χωριών της Αμανής, έθεσαν σειρά ζητημάτων κατά τη διάρκεια της παρουσίας του Δημάρχου Χίου και των αντιδημάρχων το απόγευμα της Δευτέρας στη Βολισσό.

Οι τόνοι ανέβηκαν επικίνδυνα όταν οι παρόντες πρόεδροι δηλώνοντας τη δυσαρέσκειά τους για την αντιμετώπιση που έχουν τόσο σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης όσο και σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης ζήτησαν την παρέμβαση του Δήμου τόσο για το ζήτημα της ιατρικής στελέχωσης όσο και για το ζήτημα των ασθενοφόρων.

«Ζητάμε επιτέλους να βρεθεί μία μόνιμη λύση. Αν πάθε κάτι κάποιος συγχωριανός μας μετά τις 14:00 κάθε ημέρας είναι αναγκασμένος να πεθάνει όπως έχει συμβεί στο παρελθόν. Πλέον δεν μπορεί να πει κανείς ότι δεν γνωρίζει τι γίνεται στην Αμανή», σημείωσε στον «π» ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Βολισσού Γ. Μαδιανός.

Εμμένοντας στο κύριο θέμα της ιατρικής φροντίδας ο κ. Μαδιανός έθιξε και το ζήτημα της ακινησίας του ασθενοφόρου της περιοχής ζητώντας παράλληλα να υπάρξει πρωτοβουλία ώστε να μπορεί να οδηγηθεί από εθελοντή οδηγό.

«Αν γίνει κάτι και δεν υπάρχει ιατρός το ασθενοφόρο δεν μπορεί να μεταφέρει άνθρωπο στο Νοσοκομείο. Ζητάμε λοιπόν να μπορούμε να το χρησιμοποιούμε έστω για τη μεταφορά ασθενών αν κριθεί ότι είναι ανάγκη. Να μπορεί να το οδηγήσει δηλαδή ακόμα κι ένας εθελοντής οδηγός χωρίς εκ των υστέρων να βρεθεί υπόλογος γι’ αυτή του την κίνηση», κατέληξε ο κ. Μαδιανός.

Πάνε στην Εισαγγελία

Αντιλαμβανόμενοι ότι προφανώς το θέμα δεν μπορεί να κινηθεί αν προηγουμένως δεν επέμβουν οι αρχές, οι 19 πρόεδροι της Βορειοδυτικής Χίου ήδη συντονίζουν τις κινήσεις τους ενώ εντός της εβδομάδας με αυτοπρόσωπη παρουσία θα ζητήσουν την παρέμβαση του Εισαγγελέα.

«Έχουμε θρηνήσει αρκετούς συγχωριανούς μας. Αυτό το αίσχος θα πρέπει να λάβει τέλος», ήταν η σαφής δήλωσή τους προς τον Δήμαρχο Χίου. 

Παρέμβαση Γεωργιάδη

Το θέμα πάντως διερεύνησε το πρωί της επόμενης, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για θέματα υγείας του Δήμου Χίου ιατρός Γ. Γεωργιάδης.

Σε επικοινωνία που είχε με τη 2η Υ.Π.Ε. έλαβε τη διαβεβαίωση ότι εκ παραδρομής είχαν παραλείψει τη Βολισσό στην πρόβλεψη εφημεριών και ότι θα υπάρξει άμεση διόρθωση ενώ έλαβε την υπόσχεση θα αυξηθεί άμεσα το κονδύλι για τις εφημερίες.

Σε ότι αφορά στο θέμα του Ασθενοφόρου της Βολισσού ο Δήμαρχος ενημέρωσε τους προέδρους και τους κατοίκους ότι  συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα  Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρη Τσουκαλά, με τον οποίο συζήτησε το θέμα της δυνατότητας χρήσης των ασθενοφόρων που διαθέτει ο Δήμος στη Βολισσό και τα Καρδάμυλα από εθελοντές οδηγούς, για άμεση μεταφορά έκτακτων περιστατικών στο Νοσοκομείο της Χίου.

«Για το θέμα έχουν γίνει, ήδη, από τον περασμένο Οκτώβριο, επανειλημμένες προσπάθειες σε πολλά επίπεδα με αλληλογραφία και συναντήσεις με τα αρμόδια Υπουργεία. Ο Γ.Γ δεσμεύτηκε να εξετάσει το ενδεχόμενο, είτε νομοθετικής ρύθμισης με τροπολογία, είτε εκδόσεως σχετικής εγκυκλίου. Τα θέματα αυτά, δεν είναι βέβαια, στην αρμοδιότητα του Δημάρχου, αλλά του Υπουργείου Υγείας», ανέφερε στους κατοίκους ο Μ. Βουρνούς.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ