3.7.2012 12:18

Φλέγοντα προβλήματα για την Π.Υ. Χίου

- ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΑΠΟ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟ ΕΝΤΟΠΙΖΟΥΝ ΟΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ

 
Στις τραγικές ελλείψεις και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσοι υπηρετούν στο Πυροσβεστικό Σώμα, αναφέρθηκαν σε σημερινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στα τοπικά ΜΜΕ τα μέλη της Ένωσης Υπαλλήλων Π.Σ. Χίου.
Τα κενά και οι ελλείψεις
Όπως ανέφερε κατά την εισήγησή του, προς τους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Ένωσης των Πυροσβεστών Ν. Κολλιάρος, χαρακτηριστικό παράδειγμα της απαξίωσης και της αδιαφορίας της πολιτείας απέναντι στον Έλληνα Πυροσβέστη είναι η εξαίρεση μόνο του πυροσβεστικού προσωπικού από την καταβολή του εκλογικού επιδόματοων των 93ευρώ, την ίδια ώρα που καταβλήθηκε σε όλα τα υπόλοιπα σώματα Ασφαλείας.
«Με αυτά τα χρήματα πολλοί από τους συναδέλφους ήθελαν να αγοράσουν το κάτω μέρος της ειδικής στολής η οποία ολόκληρη κοστίζει περίπου 200 ευρώ. Το αρχηγείο μας χορηγεί τη στολή όμως για πολλούς ήταν ευκαιρία να αγοράσουν ένα δεύτερο παντελόνι να έχουν να φοράνε», ανέφεραν οι ίδιοι, ενώ τόνισαν ότι στις 3.500 κενές οργανικές θέσεις, έρχεται να προστεθεί η τριχοτόμηση του σώματος σε μόνιμους, πενταετείς και εποχικούς με διαφορετικό εργασιακό καθεστώς για καθένα από αυτούς.
Σε ότι αφορά τη Χίο, φέτος σε σχέση με πέρυσι σύμφωνα με τον πρόεδρο Ν. Κολλιάρο, υπηρετούν 13 εποχικοί πυροσβέστες λιγότεροι  και δύο μόνιμοι την ίδια ώρα που το οργανικό κενό ανέρχεται 6 στον αριθμό.
Προβλήματα όμως εντοπίζονται και στα εναέρια μέσα, αφού από τα 21 πεπαλαιωμένα Canadair, μόνο τα 8 είναι CL-415 και τα υπόλοιπα 13 είναι τύπου CL-215 που καθηλώνονται συχνά λόγω μηχανικής βλάβης ή καύσωνα.
Παράλληλα από τα 10 πυροσβεστικά ελικόπτερα που μισθώθηκαν στη νησί μας έφθασε κατόπιν εορτής και μετά την πυρκαγιά των Νενήτων, το 1 από αυτά.
Σε ακινησία πολλά οχήματα
Την ίδια ώρα δραματική είναι η εικόνα που παρουσιάζεται στη χρήση των οχημάτων της Π.Υ. Χίου αφού από τα 34 τα 4 από αυτά είναι σε ακινησία λόγω βλαβών, με τους πυροσβέστες να διευκρινίζουν ότι ο αριθμός αυτός θα ήταν πολύ μεγαλύτερος αν δεν υπήρχαν δωρητές.
«Το αρχηγείο έχει να κάνει διαγωνισμό για τα λάστιχα των οχημάτων από το 2008. Αυτό σημαίνει ότι στην παρούσα φάση αν κάποιο από τα οχήματά μας υποστεί βλάβη θα πρέπει να τεθεί σε ακινησία γιατί δεν υπάρχουν χρήματα για να επισκευαστεί», είπε ο κ. Κολλίαρος, προσθέτοντας ότι το ένα από τα τέσσερα χαλασμένα οχήματα ανήκει στην πυροσβεστική των Καρδαμύλων, στην ευθύνη της οποίας ανήκει η ευαίσθητη περιοχή της βόρειας Χίου.
Αναμονή για το πυροσβεστικό Κλιμάκιο της Αμανής
Τις αντίξοες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι πυροσβέστες έρχεται να τονίσει το θέμα της ανυπαρξίας του πυροσβεστικού κλιμακίου της Αμανής, αφού σύμφωνα με το προεδρείο της Ένωσης Πυροσβεστών Χίου, η λογική του Αρχηγείου είναι συγχώνευση μονάδων και κλιμακίων και όχι δημιουργία νέων.
Τέλος οι Πυροσβέστες έκαναν έκκληση προς τον δήμο Χίου να ελέγξει το δίκτυο των πυροσβεστικών κρουνών αφού το 90% από αυτούς είτε δεν είναι συνδεδεμένοι με το δίκτυο είτε αδυνατούν να δώσουν νερό.
«Είναι τραγικό να φθάνουμε στο σημείο της πυρκαγιάς και την ώρα του ανεφοδιασμού να πηγαίνουμε στους κρουνούς και να μην έχουν νερό. Έτσι χρησιμοποιούμε υδροφόρες το κόστος των οποίων είναι τεράστιο. Παρακαλούμε ακόμα μία φορά το δήμο να δείξει ιδιαίτερη προσοχή και να επισκευάσει τους κρουνούς που για εμάς αποτελεί ζωτικής σημασίας θέμα.
Είναι αδιανόητο να επιδεικνύουμε τέτοια αδιαφορία σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα όπως αυτό της πυρόσβεσης. Έχουμε στείλει στο δήμο τα προβληματικά σημεία και περιμένουμε την επισκευή τους», κατέληξαν οι ίδιοι.   

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ