11.4.2013 13:24

Φλάμπουρο αντιπολίτευσης η εκχώρηση δημοσίων υποδομών

• ΑΠΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΚΕΙΝΤΑΙ ΣΤΟ ΣΥΡΙΖΑ ΧΙΟΥ

Στο πεδίο της εκχώρησης των δημοσίων υποδομών, αρχής γενομένης από το αεροδρόμιο και το λιμάνι, εστιάζει την αντιπολιτευτική του στρατηγική για τη Χίο ο ΣΥΡΙΖΑ. Μετά τη συνέντευξη που παραχώρησαν μέλη του για το θέμα και πρόσφατη αρθρογραφία του μέλους της Γραμματείας του Τμήματος Ενέργειας, Τ. Τύμπα, κλιμακώνονται οι ενέργειες, αυτή τη φορά με πρωτεργάτες τους συνδικαλιστικούς φορείς, οι διοικήσεις των οποίων ελέγχονται ή συνεργάζονται με το ΣΥΡΙΖΑ.

Σύλλογος Εργαζομένων στους ΟΤΑ και ΕΛΜΕ Χίου δημοσιοποιούν κείμενο και ζητούν από φορείς και πολίτες τη στήριξη του δια των υπογραφών τους. Στο κείμενο αντιτίθενται στις διαδικασίες εκχώρησης της διαχείρισης του αεροδρομίου Χίου σε ιδιώτες, ζητώντας να ανοίξει ευρύς δημόσιος διάλογος για το θέμα.

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

«Χωρίς να έχει προηγηθεί κάποιος διάλογος στην κοινωνία της Χίου, χωρίς συζήτηση στους θεσμούς Αυτοδιοίκησης της Χίου αλλά και χωρίς κάποια ενημέρωση των φορέων μέσα από τους οποίους οργανώνεται η οικονομική και κοινωνική ζωή του νησιού (π.χ. οικονομικά και τεχνικά επιμελητήρια), έχει δρομολογηθεί η ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου του νησιού με συνοπτικές διαδικασίες, μέσω ενός θεσμού (ΤΑΙΠΕΔ), που σχεδιάζει χωρίς γνώση των πολιτών του νησιού.

  • Ποιος εγγυάται ότι το αεροδρόμιο του νησιού δε θα παραχωρηθεί σε κάποιον ιδιώτη που θα το υποβαθμίσει, επειδή θα αποκομίσει μεγαλύτερο κέρδος από την αναβάθμιση των άλλων αεροδρομίων που θα  του παραχωρηθούν ως πακέτο;
  • Ποιος εγγυάται ότι δε θα ανεβούν τα τέλη χρήσης, όπως στο ιδιωτικοποιημένο αεροδρόμιο «Ε. Βενιζέλος», με αποτέλεσμα τα πανάκριβα ήδη εισιτήρια να γίνουν απλησίαστα, με συντριπτικές επιπτώσεις για το νησί και τις ανάγκες του;
  • Ποιος θα εγγυηθεί ότι ο αγοραστής τους δε θα αξιοποιήσει τη στρατηγική αυτή υποδομή για εμπορικές χρήσεις που θα ανταγωνίζονται και θα συρρικνώνουν την αγορά της Χίου; 
  • Ποιος θα εγγυηθεί ότι με την παραχώρηση αυτή δε θα προκύψουν σοβαρά προβλήματα ως προς τον ιδιωτικό έλεγχο των προσωπικών δεδομένων των επιβατών-πολιτών της Χίου ή και ως προς την εθνική ασφάλεια μιας ακριτικής και νησιωτικής περιοχής;
  • Ποιος θα αποτιμήσει την αξία του αεροδρομίου;

Αυτά και πολλά ακόμη ερωτήματα μας υποχρεώνουν να απαιτήσουμε να σταματήσει αμέσως η διαδικασία εκποίησης του αεροδρομίου του νησιού μέσω ΤΑΙΠΕΔ. Την αδιαφανή και πολλαπλά προβληματική διαδικασία της ανεξέλεγκτης ιδιωτικοποίησης των κρίσιμων υποδομών του νησιού να αντικαταστήσει τώρα ο δημοκρατικός σχεδιασμός, με διαφανείς διαδικασίες, τόσο για το αεροδρόμιο όσο και για κάθε άλλη υποδομή που επιχειρείται ή θα επιχειρηθεί να παραχωρηθεί μέσω ΤΑΙΠΕΔ. Με ευθύνη των φορέων του νησιού και της αυτοδιοίκησης να ανοίξει τώρα ένας διάλογος για δημόσιες υποδομές (αεροδρόμιο και λιμάνια), αναβαθμισμένες, στην υπηρεσία της οικονομίας και της κοινωνίας του νησιού.»

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ