17.10.2013 11:12

Το φαύλο κύκλο μου ποτίζω…

• ΣΤΟ ΚΕΝΟ ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΧΑΡΑΞΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΩΝ

Αρκεί η αγωνία του προέδρου της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής & Ανάπτυξης του Δήμου για να προκαλέσει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα στον τουρισμό; Όχι απέδειξε και η χθεσινή σύσκεψη, όσο παραμένει ισχνή η επαγγελματική βάση των ιδιωτών που ασχολείται με το αντικείμενο. Το μεγάλο κενό σε απαραίτητες επαγγελματικές τάξεις (τουριστικών πρακτόρων ή ξεναγών), η ελάχιστη δυναμική κλινών και η αδυναμία συνειδητοποίησης από άλλες (κλάδοι εστίασης, ψυχαγωγίας, μεταφοράς και εμπορίου) ότι όλοι μαζί συνθέτουν την τουριστική εικόνα ενός τόπου, κάνουν όποια φιλότιμη συζήτηση ανοίγεται για τις προοπτικές του τουρισμού μας να ναυαγεί απ’ τα πρώτα μίλια του ταξιδιού της.

Το ίδιο ακριβώς συνέβη και χθες. Από μια ομήγυρη κρατικών τιτλούχων και υπαλλήλων επιδιώχθηκε να δοθούν λύσεις για την τουριστική ανάπτυξη του νησιού, μια καθαρά ιδιωτική ευθύνη. Μέχρι να προκληθούν οι επικεφαλής των θεσμικών φορέων ξενοδόχων και ενοικιαζομένων δωματίων παρέμεναν σιωπηλοί, αφήνοντας το πολιτικό προσωπικό να εκλαμβάνει τη σύσκεψη ως άλλη μια ευκαιρία να ευλογήσει τα γένια του.

Πέρα από κάποιες πολύ σποραδικές προτάσεις που ακούστηκαν, τίποτα δε θα δώσει συνέχεια στη χθεσινή συνάντηση, παρά το πάθος του Κ. Μούνδρου να επιμένει στη συγκρότηση ενός συντονιστικού οργάνου με βασικό στόχο την προσπάθεια επίλυσης των ελλειμματικών υποδομών του νησιού.

Ο καθένας από το πόστο του συνεχίζει να θάβει, επαινώντας κατά τα άλλα, τη μόνη δυνατή λύση, τη δημιουργία ενός ιδιωτικού φορέα τουριστικής συνείδησης και σχεδιασμού. Και η κάθε ομοειδής σύσκεψη θα κλείνει με μετέωρο το ερώτημα σε τι είδους τουρισμό θα πρέπει να προσανατολιστεί το νησί.

Για την ιστορία από τους αριθμούς επιβεβαιώθηκε ότι η φετινή σεζόν διασώθηκε χάρη στην αλματώδη (κατά 93,5% μέχρι στιγμής) αύξηση των εισροών επισκεπτών από την Τουρκία, με τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη να συμφωνούν ότι όσο αναγκαία είναι η τόνωση του συγκεκριμένου ρεύματος άλλο τόσο επικίνδυνη θεωρείται, ευάλωτη σε κάθε διπλωματικό επεισόδιο.

Συνέργειες

Από τις προτάσεις που σκόρπια κατατέθηκαν διακρίθηκαν δυο από τον Παν. Στεφάνου. Ο αντιδήμαρχος Χίου πρότεινε σε ξενοδόχους και ενοικιαζόμενα δωμάτια την προσφορά κοινών «πακέτων» με προορισμούς Χίο – Σάμο – Σμύρνη – Κουσάντασι και στην Ιερά Μητρόπολη Χίου να επιδιώξει ταυτόσημη ανάδειξη των προσκυνηματικών της μνημείων με εκείνα της γειτονικής Λέσβου.   

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ