15.4.2014 19:07

Φαρμάκι τα φάρμακα και στη Χίο

Φωτιά στις τσέπες των ασφαλισμένων έχει βάλει το υπουργείο Υγείας, καθώς με την υπέρμετρη μείωση των τιμών στα περισσότερα φάρμακα με το νέο δελτίο τιμών που ισχύει από τις 31 Μαρτίου 2014, πληρώνουν μέχρι και  διπλάσια τη συμμετοχή τους, σε αντιστοιχία με αυτή που πλήρωναν μέχρι και τον προηγούμενο μήνα
Αυτό συμβαίνει γιατί όπως εξηγεί η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χίου Ελένη Δαμαλά, εκτός από τη συμμετοχή που υπολογίζεται επί της τιμής αναφοράς, οι ασφαλισμένοι πληρώνουν και τη διαφορά που προκύπτει μεταξύ της τιμής αναφοράς που έχει ορισθεί και της λιανικής τιμής.

«Αν ένα φάρμακο κόστιζε έξι ευρώ και τώρα το γενόσημο κοστίζει δύο ως τιμή αναφοράς όπως αποκαλείται, οι ασφαλισμένοι πληρώνουν τη συμμετοχή τους στα δύο ευρώ και τη διαφορά των τεσσάρων που προκύπτει από την τιμή του παλιού. Αλλά αν αγοράσουν το γενόσημο δεν θα πληρώσουν και τα τέσσερα ευρώ», τονίζει. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ασφαλισμένοι και κυρίως οι ηλικιωμένοι εξακολουθούν να προτιμούν τα φάρμακα τα οποία γνωρίζουν, χωρίς να γνωρίζουν ότι από παλιά κυκλοφορούν αποδεδειγμένα καλά γενόσημα.

Οι ασφαλισμένοι διαμαρτύρονται έντονα καθημερινά στους φαρμακοποιούς για το ύψος της συμμετοχής που πληρώνουν, αλλά όπως τονίζει η Ε. Δαμαλά δε φταίνε οι φαρμακοποιοί, αφού  το πληρωτέο ποσό υπολογίζεται αυτομάτως από το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης την ώρα που γράφεται η συνταγή στο δελτίο του υπουργείου.

Μείωση

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος χαρακτηρίζει απαράδεκτες τη μεθόδευση και τις αυξήσεις και υποστηρίζει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να  μειωθεί ακόμη περισσότερο η φαρμακευτική δαπάνη εις βάρος των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ