7.1.2013 15:55

Ευλογημένος τόπος, προκομμένοι άνθρωποι (BINTEO)

ΤΟ ΜΑΣΤΙΧΙ ΤΗΣ ΚΥΡΑ ΕΙΡΗΝΗΣ

Μια πόρτα μισάνοιχτη στο Πυργί και μια μεσόκοπη γυναίκα σκυμμένη πάνω από μια λεκάνη νερό. Με το ένα χέρι κρατά τη λεκάνη, με το άλλο κρατά ένα τρυπητό κι ανακατεύει το νερό.

Πλησιάζοντας βλέπουμε μέσα στη λεκάνη μεγάλα κομμάτια μαστίχι, είναι η λεγόμενη πίτα και καταλαβαίνουμε πως η διαδικασία του καθαρίσματος της μαστίχας πριν από την παράδοση της στην Ε.Μ.Χ. βρίσκεται στο αποκορύφωμα της.

Η κυρά Ειρήνη Καμπά ξεκίνησε να καθαρίζει μαστίχι με το «τσιμπίδι» αμέσως μόλις τελείωσε η συλλογή του από τα χωράφια. Μαζί με τον άντρα της το καθαρίζουν από τότε, κούκουδο- κούκουδο.

Το πλένουν, το στεγνώνουν και μετά το τσιμπούν αφαιρώντας,  ότι ξένο σώμα υπάρχει πάνω του. Εκεί πάνω από το «σινί» έκαναν Χριστούγεννα εκεί τους βρήκε και η καινούργια χρονιά.

Η μέθοδος του καθαρίσματος επίπονη και χρονοβόρα. Όσοι ξέρουν λένε πως ούτε η κούραση πληρώνεται ούτε  τα μεροκάματα του. Η κυρά Ειρήνη μαζί  με το σύζυγο καλλιεργούν τα μαστχόδεντρα, το καλοκαίρι τα κεντούν, τα μαζεύουν και μετά καθαρίζουν τον καρπό του κόπου τους.

«Μεγάλοι άνθρωποι πια δεν κάνουμε πολύ μαστίχι. Μόνο 250 κιλά» μας λέει και συμπληρώνει για μας που δεν έχουμε ούτε εξόδους, ούτε σινεμά ούτε τίποτα, τα χρήματα αυτά είναι υπεραρκετά. Για τους νέους όμως δε φτάνουν».

Η κυρά Ειρήνη όπως και τόσοι άλλοι μεσήλικες που ζουν στην χιώτικη ύπαιθρο έχουν μάθει να ζουν δουλεύοντας και να βλέπουν προκοπή αφού πρώτα δουν σταγόνες ιδρώτα να αυλακώνουν το μέτωπο τους.

Δυστυχώς ακόμη και σήμερα μεσουρανούσης της κρίσης, με όλα τα χωράφια «χέρσα» οι νέοι αντί να έχουν τη μισή προκοπή από τους παλιούς επειδή «δεν τους φτάνουν τα χρήματα» προτιμούν να μένουν αραχτοί, να κάθονται και να πίνουν τα εσπρεσάκια τους, περιμένοντας μια θεσούλα από ρουσφέτι ζώντας από το χαρτζιλίκι του… μπαμπά.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ