29.8.2016 18:59

«Ευλογία για τη Χίο η εκλογή Μητροπολίτη Σμύρνης» [ΗΧΗΤΙΚΟ]

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΘΡΟΝΟΥ ΠΟΥ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΟΡΙΖΕΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΣΜΥΡΝΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΟΠΟ ΕΡΥΘΡΑΙΑΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ

Μία ιστορική απόφαση έλαβε αργά το μεσημέρι της Δευτέρας η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εκλέγοντας για πρώτη φορά μετά τη μικρασιατική καταστροφή Μητροπολίτη Σμύρνης, τον μέχρι πρότινος αρχιγραμματέα της Βαρθολομαίο Σαμαρά.

Ήταν Αύγουστος του 1922 όταν για τελευταία φορά η Μητρόπολη Σμύρνης περνούσε στην ιστορία μέσα από τα φριχτά βασανιστήρια του εθνομάρτυρα Μητροπολίτη Χρυσοστόμου. Από τότε μέχρι σήμερα η ορθόδοξη κοινότητα της Σμύρνης έζησε με τον διακαή πόθο να ζήσει και πάλι τη στιγμή της ανασύστασης της ένδοξης Μητρόπολης Σμύρνης και να αποκτήσει τον δικό της Μητροπολίτη. Η αρχή έγινε με την τοποθέτηση του Αρχιμανδρίτη Κύριλλου Συκή στην Αγία Φωτεινή Σμύρνης ως πνευματικού προϊστάμενου της ορθόδοξης κοινότητας.

Τα χρόνια πέρασαν. Στην αρχή ήρθε η λειτουργία στον Άγιο Βουκόλο, στη συνέχεια η ιστορική λειτουργία στον Άγιο Χαράλαμπο Τσεσμέ και σε άλλες εκκλησίες που 94 χρόνια περίμεναν καρτερικά τη λειτουργία τους.

Όλο αυτό το διάστημα ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος μαζί με τον Αρχιμανδρίτη Κύριλλο Συκή δούλεψαν μεθοδικά, πείθοντας το Τουρκικό κράτος για την ανασύσταση της Μητρόπολης Σμύρνης και το άνοιγμα ιστορικών ναών.

Το πλήρωμα του χρόνου ήρθε και πλέον η Σμύρνη και η Ερυθραία αποκτούν Μητροπολίτη και Επίσκοπο αντίστοιχα.

Μέχρι και σήμερα τον τίτλο του υπέρτιμου και έξαρχου πάσης Ιωνίας έφερε ο εκάστοτε Μητροπολίτης Χίου, στο πρόσωπο του οποίου οι διωκόμενοι από την Μικρασία Έλληνες  αντίκριζαν την ελπίδα του επαναπατρισμού που όμως δεν ήλθε ποτέ.

94 χρόνια μετά ο Μητροπολίτης Σμύρνης Βαρθολομαίος Σαμαράς γίνεται ο πρώτος Μητροπολίτης της μαρτυρικής Σμύρνης, δίνοντας δικαίωση στο μαρτύριο και στο αίμα όσων δεν κατάφεραν να διαφύγουν από την καταστροφή.

Η Επισκοπή Ερυθρών

Και αν η εκλογή του Μητροπολίτη Σμύρνης Βαρθολομαίου είναι σημαντική πνευματικά για τη Χίο, άλλο τόσο σημαντική είναι και η ανάδειξη του Αρχιμανδρίτη Κύριλλου Συκή στη θέση του Επισκόπου Ερυθρών. Η συγκεκριμένη επισκοπή περιλαμβάνει όλες τις ιστορικές περιοχές του Τσεσμέ, των Αλλατσάτων, της Αγριλιάς, των αρχαίων Ερυθρών , του Καράμπουρου και του Λιθρί.

Ακούστε παρακάτω τις πρώτες δηλώσεις του Επισκόπου Ερυθρών Θεοφιλέστατου κ.κ. Κυρίλλου στον «π». 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ