8.9.2012 14:48

Εξώδικο στο Δήμο για την ανάπλαση της Απλωταριάς

- ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΕΣ ΘΑ ΠΡΟΒΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΕ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΝ ΔΕΝ ΓΙΝΕΙ ΜΕΛΕΤΗ ΑΠΟΡΡΟΗΣ ΟΜΒΡΙΩΝ ΣΤΟ ΕΡΓΟ

 
 
Με την διαμαρτυρία ότι η μελέτη της Ανάπλασης της Απλωταριάς, έργο 830.000 ευρώ, στερείται μελέτης απορροής όμβριων, 20 περίπου καταστηματάρχες της Απλωταριάς απέστειλαν εξώδικο στο Δήμο Χίου, τη ΔΕΥΑ Χίου και τις Τεχνικές Υπηρεσίες, ζητώντας το έργο να μην ξεκινήσει αν προηγουμένως δεν συμπεριληφθούν εκείνα τα στοιχεία και οι παρατηρήσεις που θα αποτρέπουν στο μέλλον μια νέα πλημμύρα όπως τον Οκτώβριο του 2010.
Οι καταστηματάρχες όπως επικαλούνται στην Εξώδικη Διαμαρτυρία, αν και έχουν απευθυνθεί δεκάδες φορές στο Δήμο Χίου ζητώντας διευκρινίσεις αλλά και εγγυήσεις ότι το έργο θα λύσει το πρόβλημα των όμβριων της Απλωταριάς, εντούτοις δεν έχουν πάρει τις απαντήσεις που θα τους καθησύχαζαν. Αντίθετα, διακρίνουν διάθεση το έργο να προχωρήσει, ανεξάρτητα από τον αν θα λύσει ή θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα.
 
Το εξώδικο
Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στο Εξώδικο που απέστειλαν: «...διαπιστώνουμε ότι προωθείται προς εκτέλεση το συγκεκριμένο έργο χωρίς καμιά ουσιαστική μέριμνα ή μελέτη για την αντιμετώπιση των κινδύνων που δημιουργούνται από την σώρευση των όμβριων υδάτων στην Απλωταριά...».
Παράλληλα επισημαίνουν ότι ακόμη και η Περιφερειακή Ενότητα Χίου που εξέδωσε την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου, προέβλεπε ρητά ότι θα γίνει μελέτη των όμβριων, ωστόσο κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής δεν έχει συμπεριληφθεί στο έργο που έχει δημοπρατηθεί και είναι έτοιμο προς εκτέλεση. 
Οι καταστηματάρχες θεωρούν ότι για κάποιους λόγους που δεν διευκρινίζονται η Τεχνική Υπηρεσία αρνείται να εξηγήσει τι ακριβώς έχει προβλεφθεί στη μελέτη, ενώ αμφιβολίες εκφράζονται ακόμη και για το χρονοδιάγραμμα του έργου που ενώ ο Δήμος Χίου διαβεβαίωνε ότι θα διαρκέσει 5-6 μήνες, τώρα το χρονοδιάγραμμα ενδέχεται να ξεπεράσει τους 8, με ότι αυτό συνεπάγεται για την λειτουργία των καταστημάτων στο μεσοδιάστημα. «Σε κάθε περίπτωση, εφόσον οι αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες του Δήμου μας θεωρούν - χωρίς καμιά επιστημονική τεκμηρίωση και πολύ περισσότερο χωρίς να επιβεβαιώνονται από τα όσα έχουν βιώσει όλοι οι κάτοικοι και καταστηματάρχες της περιοχής τα τελευταία χρόνια - ότι πράγματι το υφιστάμενο δίκτυο επαρκεί για την απορροή των όμβριων υδάτων της περιοχής και ότι δεν χρειάζεται καν η εκπόνηση σχετικής μελέτης, είναι σαφές, ότι θα πρέπει να αναλάβουν και πλήρως όλες τις ευθύνες που τους αναλογούν», υποστηρίζεται χαρακτηριστικά.
 
Αμφιβολίες συνολικά
Πέρα από την διαδικασία που οι καταστηματάρχες έχουν ξεκινήσει αναφορικά με το Δήμο Χίου, απέστειλαν έγγραφο και στον Εμπορικό Σύλλογο ζητώντας την υποστήριξη του συνδικαλιστικού τους φορέα στη διαδικασία που έχει ξεκινήσει, θεωρώντας ότι σε κάθε περίπτωση το ζήτημα αφορά όλους τους επαγγελματίες του κέντρου και όχι μόνο εκείνους που διατηρούν μαγαζιά στον κεντρικό εμπορικό δρόμο του νησιού. Μάλιστα διατηρούν επιφυλάξεις ακόμη και για μια σειρά εργασιών, όπως ο ηλεκτροφωτισμός και η διάταξη των νέων φωτιστικών σωμάτων που επίσης υποστηρίζουν ότι δεν έχουν προβλεφθεί στη μελέτη της ανάπλασης.
Σε κάθε περίπτωση το ζήτημα χρίζει προσοχής καθώς ολοένα και περισσότεροι πολίτες αρχίζουν να διαμαρτύρονται για μια σειρά μελέτες και έργα, πριν λίγο καιρό ήταν οι επαγγελματίες της Βερίτη, ζητώντας αφενός να γνωρίζουν, αφετέρου τα έργα να εξασφαλίζουν όλα εκείνα τα στοιχεία που θα τα κάνουν και αποτελεσματικά. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ