26.2.2014 10:40

Έτσι θα σωθούν τα μοναστήρια της Χίου

Κεντρική διαχειριστική επιτροπή και νέα ηγουμενοσυμβούλια στη Νέα Μονή, τον Άγιο Μηνά και το Μερσινίδι, η μαγιά για την επιβίωσή τους

Στο στάδιο της ολοκλήρωσης, βρίσκεται ο σχεδιασμός της νέας οργανωτικής δομής με την οποία θα υποστηρίζεται και θα ελέγχεται η λειτουργία όλων των μοναστηριών της Χίου, στα πλαίσια της αγωνίας για τη διάσωση και της προσπάθειας που καταβάλλεται οργανωμένα για τη διαφύλαξη της διαχρονικής τους υπόστασης, λειτουργίας και προσφοράς.

Νέα Μονή

Ένα από τα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν την Ι.Μ. Χίου είναι η ομαλή διαδοχή, η απαραίτητη λειτουργική μετατροπή, η συνέχιση της διαχρονικής παρουσίας  και η διαχειριστική δράση της Νέας Μονής μετά την κοίμηση της Ηγουμένης μοναχής Μαριάμ.

Με απόφαση του Σεβασμιώτατου η Μονή θα μετατραπεί σε αντρική, ή μάλλον θα επανέλθει και πάλι στο παλιό καθεστώς λειτουργίας της, αφού σε γυναικεία μονή είχε μετατραπεί αναγκαστικά στα μέσα του 21ου αιώνα, όταν είχε κοιμηθεί και ο τελευταίος άνδρας καλόγερος και είχε εγερθεί θέμα βιωσιμότητας της μοναστικής κοινότητας, αφού για μερικά χρόνια δεν υπήρχε μοναστική ζωή, επειδή δεν λειτουργούσε η εκκλησία του χώρου, όπως ορίζει ο μοναστικός κανόνας.

Τυπικά, η μετατροπή του καθεστώτος λειτουργίας από γυναικεία σε αντρική και αντίστροφα είναι πολύ χρονοβόρα διαδικασία και για να ολοκληρωθεί απαιτούνται κάποια χρόνια, ίσως και περισσότερα από πενταετία.

Όμως στην περίπτωση της Νέας Μονής ίσως να υπάρχει ένα δεδομένο που μπορεί να βοηθήσει στη συντόμευση των διαδικασιών και αυτό θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει η Ιερή Μητρόπολη. Αυτό είναι το ότι από της δημιουργίας της έως και τα μέσα του 21ου αιώνα λειτουργούσε ως ανδρική, γεγονός που πιστοποιείται και από το καταγραμμένο γεγονός ότι εκεί εκάρη μοναχός ο Άγιος Νεκτάριος, όπως δηλώνει στον «π» ο υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου και Διαδυκτίου της Μητρόπολης, πατέρας Γεώργιος Κωνσταντίνου.

Στο διάστημα που θα μεσολαβήσει, θα συσταθεί το απαραίτητο Ηγουμενοσυμβούλιο από εν ενεργεία ιερομόναχους και λαϊκούς, με επικεφαλής τον πατέρα Διονύσιο, που μονάζει ήδη αρκετά χρόνια στον ιερό χώρο.

Αγ. Μηνάς

Η φροντίδα των λειτουργιών και της κάλυψης των αναγκών των 6 καλογριών που ζουν στη μονή του Αγ. Μηνά, έχει ανατεθεί στην Επιτροπή Διαχείρισης της Ακίνητης Περιουσίας του ιερού ιστορικού χώρου. Την προεδρία έχει αναλάβει ο αρχιμανδρίτης  Νεκτάριος Επιτροπάκης.

Μονή Μερσiνιδίου

Μετά από πολλά χρόνια χηρείας της θέσης, ηγούμενος έχει ορισθεί ο αρχιμανδρίτης εφημέριος του ναού του Αγίου Χαραλάμπου  Νεκτάριος Επιτροπάκης. Στο ηγουμενοσυμβούλιο συμμετέχουν ο αρχιμανδρίτης Βικέντιος Γιαννακός που ζει στη μονή  πολλά χρόνια ο οποίος θα διατηρήσει παράλληλα και τη θέση του εφημέριου στο ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα στα Ψαρά, όπως και ο ιερέας Μελέτιος Γιαννιώδης που θα συνεχίσει να λειτουργεί και  στην εκκλησία της Αγ. Μαρίνας  Βερβεράτου.

Μονή Πλακιδιώτισσας

Καθήκοντα προέδρου του ηγουμενοσυμβουλίου ασκεί ο πατέρας Γεώργιος Κωνσταντίνου, εφημέριος του ναού του Αγ. Γεωργίου Καλλιμασιάς, μέχρι να επανασυσταθεί η Αδελφότητα στην οποία ανήκει το μοναστικό συγκρότημα. Τελευταία ηγουμένη ήταν η μοναχή Νεκταρία, που ζει πλέον έξω από το μοναστήρι. 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ