7.7.2012 13:06

Έτσι θα χρησιμοποιήσουμε τα νερά του Βιολογικού για άρδευση

 
Σχετικά με τους προβληματισμούς που δημιουργήθηκαν σε μερίδα συμπολιτών μας για το παραπάνω έργο θα ήθελα ενημερωτικά να καταθέσω πως δεν ευσταθεί ο ισχυρισμός ότι οι ενδιαφερόμενοι αγρότες δεν εκλήθησαν ούτε συμμετείχαν. Το αντίθετο μάλιστα. Σας θυμίζω ότι στο ξεκίνημα της ιδέας έγινε σοβαρή συνεργασία της Δ.Ε.Υ.Α.Χ. και του Πανεπιστημίου Αθηνών όπου εκπονήθηκε συγκεκριμένη και σοβαρή μελέτη από ομάδα επιστημόνων που επισκέφτηκε κατ’ επανάληψη  τον Κάμπο της Χίου και συνεργάστηκε επί τόπου με καλλιεργητές υπό τον Καθηγητή κ. Ν. Χριστοδουλάκη ο οποίος είχε προβεί σε ανάλογη εργασία και στη Νήσο Κω. Ακολούθησε ημερίδα , παρουσία των ΜΜΕ, στο εκθεσιακό κέντρο Καλουτά όπου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της μελέτης, οι επιπτώσεις της υφαλμύρινσης και του υδραργύρου στην παραγωγή καθώς και τα αναμενόμενα οφέλη  από την επαναχρησιμοποίηση των εκροών του Βιολογικού Καθαρισμού για άρδευση. Στο διάλογο που ακολούθησε δόθηκαν τεκμηριωμένες απαντήσεις στους προβληματισμούς των εσπεριδοκαλλιεργητών.
Δράττοντας την ευκαιρία θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι η συγκεκριμένη εργασία με επίκεντρο το νησί μας δημοσιεύτηκε στο εξειδικευμένο Αμερικανικό περιοδικό  “Journal of Environmental Contamination and Toxicology” και κατετάγη πρώτη ανάμεσα στις είκοσι του ίδιου γνωστικού αντικειμένου, σε όλο τον κόσμο, από το 2007. Προς επιβεβαίωση των παραπάνω αλλά και για να ενημερωθούν όσοι τυχόν ενδιαφέρονται υπάρχει ιστοσελίδα του περιοδικού στην Ηλεκτρονική Διεύθυνση www.springer.com/environment/pollution+and+remediation/journal/128 όπου και αποδεικνύεται η σοβαρότητα και το μέγεθος της μελέτης
Δυστυχώς έκτοτε το θέμα ατόνησε για διαφόρους λόγους κυρίως εξαιτίας της καθυστέρησης του Νομοθετικού Πλαισίου Εφαρμογής.  Τώρα που άνοιξε το σχετικό μέτρο εφαρμογής και διατίθενται πλέον οι αναγκαίες πιστώσεις συγκεντρώσαμε τις απαραίτητες μελέτες και αδειοδοτήσεις και προχωράμε στην εφαρμογή του έργου με πολύ προσεκτικά βήματα.
Επιπλέον σας γνωρίζω ότι από τις πιστώσεις του έργου  ποσό 80.000€ προβλέπεται να διατεθεί στη μη κυβερνητική οργάνωση για θέματα  περιβάλλοντος ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS που πριν και κατά την εκτέλεση του έργου θα αναλάβει να ενημερώσει τους χρήστες αλλά και το ευρύ κοινό για τα οφέλη μιας τέτοιας εφαρμογής και θα απαντά στα δικαιολογημένα ερωτήματα των Δημοτών με βάση πάντα την διεθνή εμπειρία.
Τέλος όσον αφορά στα έργα που κατά τη γνώμη μερικών κρίνονται παροπλισμένα θα ήθελα να διευκρινίσω ότι σε κανένα από αυτά δε συμμετείχε η Δ.Ε.Υ.Α.Χ.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ