3.4.2015 10:51

Έτσι θα αμειφθούν όσοι δουλέψουν την ερχόμενη Κυριακή

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ AΠΟ ΤΟ Ε.Κ. ΧΙΟΥ

Ενόψει της επικείμενης λειτουργίας των καταστημάτων την Κυριακή 5 Απριλίου 2015 το Εργατικό Κέντρο Χίου με ανακοίνωσή του επισημαίνει όσα διέπουν την εργατική νομοθεσία καθώς και τον τρόπο πληρωμής των υπαλλήλων.

 

Αναλυτικά:  


«Το προσωπικό που θα απασχοληθεί νόμιμα κατά την Κυριακή, αμείβεται με το νόμιμο ημερομίσθιο ή το 1/25 του μισθού προσαυξημένο με 75% στο καταβαλλόμενο ωρομίσθιο.          
 
Οι επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν την Κυριακή οφείλουν: Α) Σε όσους αμείβονται με ημερομίσθιο, το καταβαλλόμενο ημερομίσθιο και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί επί του νομίμου ημερομισθίου τους. Επιπλέον οφείλουν να χορηγήσουν αναπληρωματική ανάπαυση (ρεπό) σε άλλη εργάσιμη ημέρα της εβδομάδας. Β) σε όσους αμείβονται με μηνιαίο μισθό οφείλουν προσαύξηση 75% του νομίμου μισθού τους και αναπληρωματική ανάπαυση, είτε πρόκειται για επιχειρήσεις που υπάγονται τους διατάξεις περί υποχρεωτικής ανάπαυσης την Κυριακή και τις ημέρες αργίας είτε για επιχειρήσεις που δεν υπάγονται τους διατάξεις αυτές.

Ζήτημα καταβολής και του 1/25 του μηνιαίου γεννάται μόνο αν δεν χορηγηθεί συμπληρωματική μέρα ανάπαυσης.
Σε ορισμένες επιχειρήσεις, που ορίζονται από το νόμο, επιτρέπεται η εργασία κατά την Κυριακή. Στην περίπτωση αυτή πρέπει να δοθεί αναπληρωματική ημέρα ανάπαυσης στον εργαζόμενο μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Προϋπόθεση για να χορηγηθεί ολόκληρη ημέρα αναπληρωματικής αργίας είναι να εργασθεί κατά την Κυριακή άνω των 5 ωρών. Σε περίπτωση που απασχοληθεί λιγότερο από 5 ώρες χορηγούνται αντίστοιχες ώρες ανάπαυσης.

 

Υπενθυμίζουμε δε τους εργοδότες ότι η καταβολή του Δώρου Πάσχα 2015 είναι υποχρεωτική με καταληκτική ημερομηνία πληρωμής την Μεγάλη Τετάρτη 8 Απριλίου 2015.

Η μη καταβολή του Δώρου  φέρει ποινές από το νόμο.

Καλούμε την Επιθεώρηση Εργασίας και το ΙΚΑ να προβούν στους ανάλογους ελέγχους.

Η Κυριακή είναι ημέρα αργίας και όχι εργασίας και η όποια απόπειρα ανοίγματος τον καταστημάτων δεν επέφερε κανένα θετικό όφελος στην αγορά, πόσο μάλλον στους εργαζόμενους».

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ