17.6.2016 14:27

Έτοιμοι να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους

ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ΜΙΛΟΥΝ ΣΤΟΝ "π" ΓΙΑ ΤΗ ΦΕΤΙΝΗ ΧΡΟΝΙΑ, ΤΟΥΣ ΚΟΠΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΛΠΙΔΕΣ ΤΟΥΣ

Μία νέα σελίδα για δεκάδες νέα παιδιά από τη Χίο, ανοίγει η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των πανελληνίων εξετάσεων, αφού από σήμερα μπορούν να απολαύσουν τους κόπους των προσπαθειών που κατέβαλλαν όλο το προηγούμενο διάστημα.

Η σκέψη για παραμονή ή όχι στην Ελλάδα, είναι ένα από τα κυρίαρχα ερωτήματα με τους περισσότερους να υποστηρίζουν ότι παρά τις δύσκολες συγκυρίες επιθυμούν να μείνουν και να δημιουργήσουν στη χώρα μας.

Τα στοιχεία

Για άλλη μία χρονιά η Χίος απέδειξε ότι μπορεί να δώσει στην κοινωνία νέους πολίτες με όραμα αλλά και διάθεση να προσφέρουν. Σύμφωνα με τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση φέτος τα γραπτά που αξιολογήθηκαν από 18 έως 20 ήταν κατά 3% περισσότερα σε σχέση με πέρυσι αφού έφθασαν το 17,76% σε σχέση με το 2015 που ήταν στο 14,81%.

Τα γραπτά που βαθμολογήθηκαν από 15 έως 18 ήταν 309 δηλαδή αυξημένα κατά 7,5% σε σχέση με την περσινή χρονιά, από 10 έως 12 ήταν 130 γραπτά, 12-15 332 γραπτά ενώ από 0-10 317 γραπτά.

 

Οι δηλώσεις

Ο «π» ζήτησε από τους πρώτους του κάθε σχολείου να σχολιάσουν τη φετινή χρονιά αλλά και τις προσδοκίες τους την επομένη των πανελλαδικών εξετάσεων. Ακολουθούν οι δηλώσεις των παιδιών με τα οποία κατέστη δυνατή η επικοινωνία:

Γιώργος Αποστολίδης

ΓΕΛ ΒΡΟΝΤΑΔΟΥ 19.440 ΜΟΡΙΑ – 19,33 Β.Π.

«Είναι γεγονός ότι αυτό το αποτέλεσμα απαιτούσε σημαντική αλλά και συστηματική προσπάθεια. Χωρίς προσπάθεια τίποτα δεν υλοποιείται και τίποτα δεν προχωράει. Θεωρώ ότι το βασικότερο όλων είναι να έχεις ένα συγκεκριμένο στόχο. Αν τον εντοπίσεις και προσπαθήσεις να τον υλοποιήσεις τότε δεν σε επηρεάζει τίποτα άλλο. Φέτος η διαφορά των 4 μαθημάτων σε σχέση με τα 6 των προηγούμενων ετών ήταν σημαντική γιατί μας βοήθησε στο να επικεντρωθούμε περισσότερο σε αυτά και να αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο. Η αλήθεια είναι ότι σε ορισμένα χρονικά σημεία της σχολικής χρονιάς ένιωσα αυτή τη διαφορά, αφοσιώθηκα περισσότερο και νομίζω ότι τελικά άξιζε τον κόπο. Τώρα η επιλογές είναι αρκετές και στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα επιλέξω . Ο βασικός μου στόχος είναι να μπω σε μια καλή σχολή εδώ αλλά να φύγω στο εξωτερικό για τις προπτυχιακές σπουδές και ειδικότερα στην Αγγλία.».

 

Κωνσταντίνος Βασιλειάδης

3ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΧΙΟΥ- 19.065 ΜΟΡΙΑ – 18,98 Β.Π.

«Σε γενικές γραμμές πήγα καλά. Τα 4 μαθήματα ήταν πολύ καλύτερο σύστημα, γιατί μπορούσαμε να επικεντρωθούμε περισσότερο σε αυτά. Η χρονιά κύλισε ομαλά αλλά στο τέλος υπήρξε πίεση λόγω κακού προγραμματισμού των εξετάσεων. Παρόλα αυτά υπήρχε χρόνος και για διασκέδαση και για εξόδους. Περίμενα ότι θα είμαι χαμηλότερα, οπότε τώρα νιώθω ικανοποιημένος. Ο στόχος μου είναι η Νομική και ελπίζω να το επιτύχω».   

 

Φιναρέτη Ψύλλου

1ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΧΙΟΥ- 18.745 ΜΟΡΙΑ- 18,75 Β.Π.

«Σίγουρα η προσπάθεια που καταβάλαμε φέτος ήταν μία από τις μεγαλύτερες που έχουμε καταβάλει μέχρι σήμερα στη ζωή μας. Ήθελε πολύ διάβασμα και θυσίες χωρίς όμως υπερβολές. Το παν, όσο κλισέ κι αν ακούγεται, είναι να έχεις πρόγραμμα. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη και θέλω να ελπίζω ότι ο στόχος μου, η Ιατρική τελικά θα επιτευχθεί. Σίγουρα η βαθμολογία μου με κάνει να αισιοδοξώ».

 

Γιώργος Στεφανίδης

ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΑΣ- 16.290 ΜΟΡΙΑ- 16,60 Β.Π.

«Δεν είχε ιδιαίτερη πίεση η χρονιά, για μένα τουλάχιστον ήταν χαλαρά και μακριά από το άγχος. Με το σύστημα των 4 μαθημάτων μπορέσαμε να συγκεντρωθούμε περισσότερο. Τις τελευταίες ημέρες έκανα κάποιες επαναλήψεις και επικεντρώθηκα στα βασικά του κάθε μαθήματος. Στόχος μου είναι το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών».

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ