21.5.2018 15:28

"Έσπασαν τα ταμπού" οι Ψυχολόγοι στην 1η τους ημερίδα

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 12 Μαΐου η 1η   ημερίδα του Συλλόγου Ψυχολόγων Χίου  με θέμα «Σπάμε τα ταμπού: Ο ρόλος του ψυχολόγου στη σύγχρονη κοινωνία».

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ψυχολόγων  Μανώλης Κουκούλης, ανέπτυξε τους  λόγους που οδήγησαν στην ίδρυση του συλλόγου  ενώ η  ψυχολόγος Φρροκάι Φωτεινή – Ελβίσα προσδιόρισε  το αντικείμενο του ψυχολόγου, δηλαδή τι ακριβώς προσφέρει στον ενδιαφερόμενο και με ποιους τρόπους μπορεί να τον βοηθήσει να βγει από τα αδιέξοδα που ενδεχομένως έχουν δημιουργηθεί στη ζωή του.

Στη συνέχεια η Φουσφούκα Ελεονώρα επισήμανε τη πολύ σημαντική διαφοροποίηση του ψυχολόγου από άλλες ειδικότητες όπως του ψυχιάτρου ή του συμβούλου ψυχικής υγείας μια και το Ελληνικό κράτος αναγνωρίζει ως κατοχυρωμένο επάγγελμα για τη συμβουλευτική παιδιών, εφήβων και ενηλίκων το επάγγελμα του ψυχολόγου και του ψυχιάτρου. Η  Γεραζούνη Βιργινία εστίασε στη διαφορά του να κάνω ψυχοθεραπεία με το να μιλάω με τους φίλους μου και τόνισε ότι η ύπαρξη ενός σταθερού υποστηρικτικού δικτύου είναι πολύ ουσιώδες αλλά σε καμία περίπτωση δε μπορεί να υποκαταστήσει τη ψυχοθεραπεία. Στο τέλος του δεύτερου μέρους η  Τσικουδή- Καλαγκιά Μαρία προσπάθησε να καταρρίψει τους μύθους που ακολουθούν συχνά το επάγγελμα του ψυχολόγου και εμποδίζουν τον ενδιαφερόμενο να αναζητήσει βοήθεια για να βελτιώσει τη ζωή του τονίζοντας παράλληλα ότι η ψυχολογία είναι για όλους, σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας μας, γύρω μας και δίπλα μας.

 

Στο τρίτο μέρος της ημερίδας αναλύθηκαν οι βασικοί κλάδοι της ψυχολογίας και οι εφαρμογές της  

  • στη σχολική κοινότητα από την ψυχολόγο Κριμιζή Μαριάννα με έμφαση στο ρόλο του σχολικού ψυχολόγου, τη σημασία της παρέμβασης μέσα στο σχολικό σύστημα σε επίπεδο οικογένειας, εκπαιδευτικών και συμμαθητών με σκοπό την αποκατάσταση των μαθησιακών ή κοινωνικοσυναισθηματικών δυσκολιών του μαθητή και την καλλιέργεια ποιοτικών σχέσεων  
  • στο χώρο εργασίας από την ψυχολόγο Σωτηράκη Καλλιόπη υπογραμμίζοντας το ρόλο του ψυχολόγου στη σχολική ζωή με τον επαγγελματικό προσανατολισμό, στην εργασιακή ζωή με τα διάφορα προβλήματα που ανακύπτουν, όπως η ανεργία, για να συνδράμει με την υποστήριξη του ακόμα και στη δύσκολη φάση της συνταξιοδότησης του ατόμου
  • στο σύστημα υγείας από τη ψυχολόγο Κατσίβα Αφροδίτη η οποία ανέδειξε τον σπουδαιότατο ρόλο του ψυχολόγου στην υποστήριξη ασθενών σε διάφορες φάσεις της θεραπείας τους στο νοσοκομείο.

Ακολούθησε συζήτηση και βιωματικές ασκήσεις που πρόσφεραν στο κοινό ενεργοποίηση, χαλάρωση και μοίρασμα συναισθημάτων και ιδεών.

Η πρώτη αυτή ημερίδα αποτελεί την εναρκτήρια μιας σειράς δράσεων , εκδηλώσεων αλλά και εκπαιδεύσεων που στοχεύει ο σύλλογος να υλοποιήσει προκειμένου να είναι κοντά στη χιώτικη κοινωνία και να επενδύει στην επαγγελματική ενίσχυση των μελών του.

Ο Σύλλογος Ψυχολόγων Χίου ιδρύθηκε το Σεπτέμβριο του 2016 ως μη κερδοσκοπικό σωματείο, σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα με έδρα την πόλη της Χίου. Βασικοί σκοποί του συλλόγου είναι η κατοχύρωση και προστασία των κοινωνικών, επαγγελματικών, επιστημονικών και οικονομικών δικαιωμάτων των επαγγελματιών ψυχολόγων του νησιού, η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας σε θέματα ψυχολογίας καθώς και η προώθηση της ψυχολογικής έρευνας

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ