29.8.2012 19:52

Ερώτηση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Χαρούλας Καφαντάρη για την πυρκαγιά της Χίου

Προς τους Υπουργούς

- Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

- Εσωτερικών

29 Αυγούστου 2012

ΘΕΜΑ:   ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΤΗΣ ΧΙΟΥ

Η μεγάλη πυρκαγιά της Χίου, αφού κατέκαψε πάνω από 150.000 στρέμματα δάσους, ελαιοκαλλιεργειών και μαστιχόδεντρων, προκάλεσε σημαντική οικολογική και περιβαλλοντική καταστροφή ενώ, παράλληλα, καταστράφηκε μεγάλο μέρος των μελισσιών, άλλων καλλιεργειών και προκλήθηκε σημαντική ζημιά στην κτηνοτροφία του νησιού.

Η πυρκαγιά που έδρασε επί μέρες, προκάλεσε ολοκληρωτική καταστροφή σε δασικές εκτάσεις αφήνοντας γυμνές από φυτοκάλυψη  τεράστιες εκτάσεις, με αποτέλεσμα το έδαφος να βρίσκεται εκτεθειμένο στην διάβρωση και οι κάτοικοι να αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο πλημμυρών από τις βροχές, που αναμένονται στην νέα υδρολογική περίοδο.

Η καταστροφή μεγάλου μέρους του σπάνιου οικοσυστήματος των μαστιχοπαραγωγών περιοχών του νησιού, είναι μια άλλη σημαντική παράμετρος.

Επειδή, η καταστροφή του νησιού σε πολλές περιοχές είναι ολοκληρωτική 

Ερωτώνται ο κ.κ. Υπουργοί:

1. Τί μέτρα πρόκειται να ληφθούν ώστε να ανακηρυχθούν άμεσα οι καμένες εκτάσεις αναδασωτέες, να διατηρηθεί ο χαρακτήρας όλων των εκτάσεων και να απαγορευθεί η θήρα.

2. Τί μέτρα πρόκειται να ληφθούν ώστε έγκαιρα  να μελετηθούν και να εκτελεστούν έργα προστασίας εδαφών από την διάβρωση, αντιπλημμυρικά έργα, παρακολούθηση και προστασία των επιφανειακών και υπογείων νερών των καμένων περιοχών.

3. Τί μέτρα πρόκειται να ληφθούν για την διατήρηση και προστασία του σπάνιου, διεθνώς, οικοσυστήματος της περιοχής με τα μαστιχόδεντρα και για τη διατήρηση και προστασία των ειδικών συνθηκών και του μικροκλίματος της περιοχής.

Η ερωτώσα βουλευτής

Χαρούλα Καφαντάρη

ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Β Αθήνας

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ