16.5.2016 20:08

Έρχονται ευρωβουλευτές για να εποπτεύσουν τη συμφωνία Ε.Ε.- Τουρκίας

Αντιπροσωπεία της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα επισκεφτεί την Ελλάδα από την Τετάρτη 18 έως την Παρασκευή 20 Μαΐου για να εξετάσει την κατάσταση με τους πρόσφυγες στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και να αξιολογήσει την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για την διαχείριση των ροών προς την ΕΕ προσφύγων και αιτούντων άσυλο. 

Οι ευρωβουλευτές θα επισκεφτούν τα σύνορα Ελλάδος-ΠΓΔΜ (Ειδομένη), τη Λέσβο και την Αθήνα. 

Θα συναντηθούν με εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης, ευρωπαϊκών και διεθνών φορέων, καθώς επίσης και ΜΚΟ. 

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα την Παρασκευή στις 10:00 το πρωί.

Σκοπός της αποστολής, που αποτελείται από 10 Ευρωβουλευτές με επικεφαλής τον Πέτερ Νίντερμίλερ (Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, Ουγγαρία), είναι να αξιολογήσουν επιτόπου την κατάσταση, ώστε να εντοπίσουν πιθανές ανάγκες και περαιτέρω μέτρα που θα χρειαστεί να ληφθούν, συμπεριλαμβανομένων μέτρων σχετικά με την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. 

Οι ευρωβουλευτές θέλουν να ελέγξουν την διαδικασία αξιολόγησης αιτήσεων ασύλου, τις πληροφορίες και την υποστήριξη που παρέχεται στους μετανάστες, και συζητήσουν σχετικά με τις αποστολές διάσωσης και διαχείρισης των συνόρων.

Θα επισκεφτούν κέντρα υποδοχής ανοιχτού και κλειστού τύπου στην βόρειο Ελλάδα και στην Λέσβο. 

Οι ευρωβουλευτές της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών έχουν επανειλημμένα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ενημερωθούν σχετικά με τις συνθήκες που επικρατούν στα ελληνικά κέντρα υποδοχής, τον αριθμό και το χαρακτηριστικά του προσωπικού που πραγματοποιεί τις συνεντεύξεις αιτήσεων ασύλου, καθώς και την επιστροφή μεταναστών και αιτούντων άσυλο στην Τουρκία.

Ενδιαφέρονται ιδιαιτέρως για την κατάσταση ευάλωτων ομάδων, όπως γυναίκες με παιδιά και ασυνόδευτοι ανήλικοι.

Η αντιπροσωπεία αποτελείται από τους: Πέτερ Νιντερμίλερ, Μπιργκίτ Σίπελ, Μαρίγια Γκάμπριελ, Χέλγκα Στίβενς, Μαλίν Μπγέρκ, Λάουρα Φεράρα, Ρόζα Μαρία Γκραφίν Θουν ουντ Χόενσταϊν, Τζάνις Άτκινσον, Άννα Μαρία Κοράτσα Μπιλντ, Ελισάβετ Βόζεμπεργκ - Βρυωνίδη.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση όσα συμφωνήθηκαν μεταξύ των επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ και τις τούρκικες αρχές στις 18 Μαρτίου, όλοι οι άνθρωποι που φτάνουν παράτυπα από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά θα επιστρέφουν στην Τουρκία, ενώ η ΕΕ θα δέχεται ένα Σύρο πρόσφυγα για κάθε Σύρο που θα επιστρέφεται.

Το σχέδιο προβλέπει ότι όταν οι παράτυπες ροές από την Τουρκία μειωθούν δραστικά, θα ενεργοποιηθεί ένα Σχέδιο Εθελοντικής Ανθρωπιστικής Υποδοχής.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο μέσος ημερήσιος αριθμός αφίξεων έχει ήδη μειωθεί από 1.600 περίπου τον Φεβρουάριο σε μόλις πάνω από 100 τον Μάρτιο.

Μετά την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, 690 άτομα που αφίχθηκαν παράτυπα στα ελληνικά νησιά έχουν επιστραφεί στην Τουρκία. Από τους 472 ειδικούς ασύλου που ζητήθηκαν από το Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου για να επεξεργαστούν αιτήσεις στην Ελλάδα, περίπου 100 έχουν ήδη τοποθετηθεί.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ