9.7.2014 13:14

Εργοτάξιο η Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης

ΕΝΤΟΣ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΝΕΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΑ

Με πυρετώδεις ρυθμούς ξεκίνησαν και συνεχίζονται οι εργασίες στη Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης στον Οίκο Αγάπης στο Νεοχώρι για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου που θα φιλοξενεί τη συγκεκριμένη δομή.
Το έργο είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ και  έχει προϋπολογισμό 960.000 ευρώ με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης το τέλος του 2015.

Οι εργασίες
Το κτίριο γύρω- γύρω είναι ζωσμένο με σκαλωσιές «Αυτή τη στιγμή εκτελούνται οι εργασίες για την ενεργειακή αναβάθμιση στο εξωτερικό κέλυφος του κτιρίου. Αμέσως μετά στο εσωτερικό του θα ακολουθήσει ανάλογη αναβάθμιση στα ηλεκτρομηχανολογικά και ειδικότερα στο σύστημα ψύξης θέρμανσης του κτιρίου», δήλωσε στον «π» η πρόεδρος της Εταιρείας Γονέων Ατόμων Νοητικά Υστερούντων, Άννα Κώσταλου.

Και επέκταση άδειας
Τα μέλη της εταιρείας έχουν δώσει δείγματα γραφής και αποδεικνύουν ότι είναι άνθρωποι που δεν εφησυχάζουν. Η ένταξη τους στο πρόγραμμα και η εξασφάλιση  της χρηματοδότησης δεν τους έκανε να εφησυχάσουν. Αντίθετα  κινήθηκαν στην κατεύθυνση επέκτασης του προγράμματος και της άδειας λειτουργίας τους με στόχο να εξυπηρετούν ακόμη περισσότερους ωφελούμενους.
Έτσι, επόμενος στόχος είναι η ίδρυση και λειτουργία, μετά από την επέκτασή της άδειας σε κέντρο διημέρευσης.«Η στέγη λειτουργεί και τώρα που εκτελούνται οι εργασίες γι αυτό και γίνονται σε δυο στάδια, πρώτα από τη μια πλευρά όπου δε διαμένουν οι τρόφιμοι κι όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες η δομή θα μεταφερθεί για την ολοκλήρωση του έργου. Στόχος είναι η επέκταση της άδειας και η λειτουργία κέντρου διημέρευσης για άτομα με βαριά νοητική υστέρηση. Ευελπιστούμε ότι θα εξυπηρετούμε 20 άτομα» ανέφερε η κ. Κώσταλου.
Αξίζει να αναφερθεί ότι σήμερα  η στέγη φιλοξενείς εννιά άτομα και απασχολεί αντίστοιχο προσωπικό ειδικοτήτων το οποίο σαφώς και θα αυξηθεί με τη λειτουργία του Κέντρου διημέρευσης.
Εξασφαλισμένη η λειτουργία
Παράλληλα με το νέο θεσμικό πλαίσιο που έχει ψηφιστεί είναι εξασφαλισμένη η λειτουργία του κέντρου αφού καλύπτεται από το ΠΕΔΙ.
Με την ολοκλήρωση του έργου θα δοθεί λύση σε ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα στο χώρο της βαριάς νοητικής στέρησης αυτό της εξασφάλισης της αξιοπρεπούς διαβίωσης για τα άτομα αυτά όταν θα μένουν μόνο τους. Κι όλα αυτά έγιναν χάρη στις ενέργειες των γονιών και χάρη στη συνειδητοποίηση ότι το αναπηρικό κίνημα πρέπει να στηριχτεί στις δικές του δυνάμεις κι ότι σε ελεημοσύνες άλλων φορέων.

 

Τι είναι η Στέγη                    
Οι Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (Σ.Υ.Δ.) αποτελούν χώρους μόνιμης κατοικίας ατόμων, κυρίως με νοητική υστέρηση, με δευτερεύουσες κινητικές, αισθητηριακές ή ψυχικές παθήσεις, που αδυνατούν να διαβιώσουν αυτόνομα χωρίς κατάλληλη υποστήριξη από το υφιστάμενο άμεσο οικογενειακό τους περιβάλλον ή σε περίπτωση απουσίας αυτού.
Στόχος της λειτουργίας των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης είναι:
- η υγιεινή, άνετη και ασφαλή διαμονή των ατόμων με αναπηρία,
- η μέριμνα για παροχή εξειδικευμένης ιατρικής φροντίδας,
- η ψυχαγωγία και συμμετοχή τους σε κοινωνικές εκδηλώσεις.
 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ