7.6.2019 11:47

Έρευνα WWF: Πολύ χαμηλά ποσοστά ανακύκλωσης σε Χίο και Λέσβο

Ενδιαφέροντα στοιχεία σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης της Ανακύκλωσης

Ενδιαφέροντα στοιχεία με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών φέρνει στο φως της δημοσιότητας τη περιβαλλοντική οργάνωση WWF Hellas, σημειώνοντας ότι κάθε χρόνο 11.500 τόνοι πλαστικών απορριμμάτων καταλήγουν στις ελληνικές θάλασσες.

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση που επικαλείται στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης της Ανακύκλωση, η χαμηλότερη ποσότητα απορριμμάτων που καταλήγουν στους κάδους ανακύκλωσης ανά άτομο, καταγράφεται στη Δυτική Μακεδονία, στη Χίο και στη Λέσβο από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου καθώς και στη Δυτική Ελλάδα.

Οι περιοχές αυτές, όπως αναφέρεται στην έκθεση, «διαθέτουν επίσης τον χαμηλότερο αριθμό οχημάτων συλλογής υλικών ανακύκλωσης».

Στον αντίποδα στην Κρήτη και στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, μέσω ενεργών προγραμμάτων ανακύκλωσης, ανακτάται το 9 και 8% αντίστοιχα των δημοτικών στερεών αποβλήτων.

Από την ανακύκλωση στην ταφή

Σύμφωνα με τη WWF τα συνολικά ποσοστά ανάκτησης απορριμμάτων από τους μπλε κάδους παραμένουν χαμηλά, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό των απορριμμάτων καταλήγει σε χώρους υγειονομικής ταφής. Οι ειδικοί του κλάδου εκτιμούν ότι πάνω από το 50% των συλλεγόμενων απορριμμάτων στους μπλε κάδους είναι επιμόλυνση, δηλαδή υπόλειμμα μη ανακυκλώσιμων υλικών, κυρίως λόγω της χαμηλής ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με την ανακύκλωση. Αυτές οι επιμολυσμένες ποσότητες τελικά απορρίπτονται σε ΧΥΤΑ.

Αναλυτικά η μελέτη της WWF

 

Αρχείο PDF

GreekPlasticLow

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ