8.7.2016 15:42

Επόμενο βήμα, η ανάδειξη των κελιών της Νέας Μονής

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΝΗΣΙ

Στο επόμενο βήμα αυτό της ανάδειξης ακόμα περισσότερων μνημείων πολιτισμού του νησιού, προχωράει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, μετά την ανακοίνωση της ένταξης τριών έργων στο νέο ΕΣΠΑ με συνολικό προϋπολογισμό 1.978.812 ευρώ. Με δηλώσεις του στον «π» ο αντιπεριφερειάρχης Στ. Κάρμαντζης σημείωσε ότι τα συγκεκριμένα έργα αποτελούν μόνο την αρχή αφού υπάρχουν δεκάδες προτάσεις για ανάδειξη μνημείων στο νησί. Όπως εξήγησε ναι μεν οι προτάσεις είναι αρκετές, ωστόσο δεν υπήρχαν έτοιμες μελέτες με αποτέλεσμα επί του παρόντος να προωθηθούν τα τρία σημαντικότερα έργα για τα οποία υπήρχε και η θετική άποψη της αρχαιολογίας.

Με τα 1,98 εκ. ευρώ εξασφαλίστηκε η αποκατάσταση του Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου Συκούση, τη συντήρηση των μαρμαροθετημένων δαπέδων της Νέας Μονής καθώς και η ανάδειξη χερσαίων τειχών του Κάστρου.

«Από την πρώτη στιγμή της επίσκεψής της στη Χίο η Χρ. Καλογήρου έθεσε ως βασική προτεραιότητα την ανάδειξη του Ι.Ν. του Αγίου Γεωργίου. Όμως θελήσαμε να τελειώνουμε με εκκρεμή από δεκαετίες ολόκληρες έργα όπως η ολοκλήρωση των εργασιών στη Νέα Μονή αλλά και η ανάδειξη των τειχών του Κάστρου που θα δώσουν άλλη πνοή και εικόνα στην πόλη. Επόμενο βήμα τουλάχιστον για τη Νέα Μονή είναι η επισκευή των κελιών της. Θέλω όμως να είμαι ξεκάθαρος η Νέα Μονή δεν είναι μουσείο, είναι Μοναστήρι και αυτό δεν το διαπραγματευόμαστε με κανέναν», κατέληξε ο κ. Κάρμαντζης. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ