8.7.2016 15:42

Επόμενο βήμα, η ανάδειξη των κελιών της Νέας Μονής

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΝΗΣΙ

Στο επόμενο βήμα αυτό της ανάδειξης ακόμα περισσότερων μνημείων πολιτισμού του νησιού, προχωράει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, μετά την ανακοίνωση της ένταξης τριών έργων στο νέο ΕΣΠΑ με συνολικό προϋπολογισμό 1.978.812 ευρώ. Με δηλώσεις του στον «π» ο αντιπεριφερειάρχης Στ. Κάρμαντζης σημείωσε ότι τα συγκεκριμένα έργα αποτελούν μόνο την αρχή αφού υπάρχουν δεκάδες προτάσεις για ανάδειξη μνημείων στο νησί. Όπως εξήγησε ναι μεν οι προτάσεις είναι αρκετές, ωστόσο δεν υπήρχαν έτοιμες μελέτες με αποτέλεσμα επί του παρόντος να προωθηθούν τα τρία σημαντικότερα έργα για τα οποία υπήρχε και η θετική άποψη της αρχαιολογίας.

Με τα 1,98 εκ. ευρώ εξασφαλίστηκε η αποκατάσταση του Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου Συκούση, τη συντήρηση των μαρμαροθετημένων δαπέδων της Νέας Μονής καθώς και η ανάδειξη χερσαίων τειχών του Κάστρου.

«Από την πρώτη στιγμή της επίσκεψής της στη Χίο η Χρ. Καλογήρου έθεσε ως βασική προτεραιότητα την ανάδειξη του Ι.Ν. του Αγίου Γεωργίου. Όμως θελήσαμε να τελειώνουμε με εκκρεμή από δεκαετίες ολόκληρες έργα όπως η ολοκλήρωση των εργασιών στη Νέα Μονή αλλά και η ανάδειξη των τειχών του Κάστρου που θα δώσουν άλλη πνοή και εικόνα στην πόλη. Επόμενο βήμα τουλάχιστον για τη Νέα Μονή είναι η επισκευή των κελιών της. Θέλω όμως να είμαι ξεκάθαρος η Νέα Μονή δεν είναι μουσείο, είναι Μοναστήρι και αυτό δεν το διαπραγματευόμαστε με κανέναν», κατέληξε ο κ. Κάρμαντζης. 

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ