29.4.2016 14:00

Επιτάφιος στην Κυδιάντα, ανάσταση του χωριού [BINTEO - ΦΩΤΟ]

ΣΥΝΕΠΕΙΣ ΣΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΙΜΗΣ ΤΟΥ ΓΕΝΕΘΛΙΟΥ ΤΟΠΟΥ ΟΙ ΛΑΓΚΑΔΟΥΣΟΙ

Η σπορά που έχουν ρίξει οι Λαγκαδούσοι με την αναβίωση του Επιτάφιου θρήνου στην Κυδιάντα, στη χωριοεκκλησιά του Αγ. Γιάννη, έχει φυτρώσει για τα καλά και αποδίδει καρπούς. Περισσότεροι από ποτέ άλλοτε ήταν σήμερα  οι  Λαγκαδούσοι που  αναβίωσαν την τελετή του  Επιτάφιου στο γενέθλιο τους τόπο, την Κυδιάντα, τιμώντας όπως μόνο αυτοί ξέρουν την ταφή το Θεανθρώπου και τους προγόνους τους.  Από κοντά  τους τίμησαν και τιμήθηκαν πολλοί Καρδαμυλίτες και άλλοι Χιώτες, που έχουν γίνει κοινωνοί της κατανυκτικής εκδήλωσης.

Η χωριοεκκλησιά του Άγιου Γιάννη, μετά από 365 μέρες σιωπής και σκοταδιού  από νότες πίστης και αγάπης για το Χριστιανισμό και τον εγκαταλειμμένο τόπο και φωτίστηκε από τη νοσταλγική λάμψη των ματιών, των ψυχών και το ανέσπερο για το χώρο φως των κεριών στο παλιό μανουάλι.

Οι Λαγκαδούσοι, όπως κάνουν με απόλυτη ευλάβεια και κατάνυξη  κάθε Μεγάλη Παρασκευή τα τελευταία 45 χρόνια, έψαλαν ως αυτοσχέδια χορωδία χωρίς παπά και ψάλτη,  ένα μικρό μέρος από τη λειτουργία του Επιτάφιου, τα εγκώμια  και το περίφημο Μοιρολόι της Παναγιάς.

Υπήρχε όμως και ένας μεγάλος απών. Ο Γιώργος Πάσσας που ανέβαινε μόνος στην Κυδιάντα και8 κρατούσε αναμμένη τη μνήμη του χωριού, δεν είναι πιά κοντά μας και για πρώτη φορά ο Επιτάφιος χωρίς αυτόν. Ο Μιχάλης Καρυάμης  δεν θα μπορούσε να τον ξεχάσει και κάλεσε τον νέο κόσμο που δίνει το παρόν με όλο και περισσότερη μαζικότητα να συνεχίσει το έθιμο, όταν τους παραδοθεί η σκυτάλη

Η τελετή

Μετά τη δοξολογία, ακολούθησε  το γύρισμα τρείς φορές γύρω από την εκκλησία του απλού,  λιτού, στολισμένου μόνο με αγριολούλουδα επιτάφιου. Στον πρώτο γύρο, που είναι αφιερωμένος στη μνήμη αυτών που έχουν φύγει τον Επιτάφιο τον σταυρό κράτησε πάλι ο Μιχάλης Καρυάμης, που όπως πάντα, όταν έφτασε πίσω από το ιερό τον σήκωσε ψηλά και κοιτάζοντας ανατολικά φώναξε «στη μνήμη των Αλησμόνητων  Πατρίδων».

Στο δεύτερο γύρο, που  είναι αφιερωμένος στους σημερινούς απόγονους, τον παρέλαβε ο Μιχάλης Φωτεινός  και στον τρίτο που είναι αφιερωμένος στους επίγονους, τον μετέφερε ένα μικρό παιδί.

Μετά την ολοκλήρωση του τελετουργικού ακολούθησε το καθιερωμένο τρατάρισμα με σπιτικά γλυκά και το εκκλησίασμα αναχώρησε για να παρακολουθήσει με την ίδια ευλάβεια και κατάνυξη τη λειτουργία της Αποκαθήλωσης στη σύγχρονη χωριοεκκλησιά τους, τον Άγιο Γιάννη της Λαγκάδας.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ