2.4.2015 12:01

Επιλέξιμη στο νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα η επέκταση

ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΠΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΝΑ ΤΗΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙ ΠΡΩΤΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ

Αίρεται το βασικό εμπόδιο για την ολοκλήρωση της επέκτασης από τη ρητή παραδοχή – πρόκληση του προϊσταμένου της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου πως τα έργα της επέκτασης του αεροδιαδρόμου της Χίου είναι επιλέξιμα στο νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα.

Έπειτα από ερώτηση του «π» κατά τη χθεσινή παρουσίαση των νέων αξόνων του προγράμματος για την περίοδο 2014 – 2020, ο κ. Γ. Πλακωτάρης βεβαίωσε ότι οι εργασίες της επέκτασης είναι δυνατόν να χρηματοδοτηθούν στη θεματική των υποδομών, έστω κι αν αυτές είναι σημαντικά συρρικνωμένες συγκριτικά με το εν εξελίξει ΕΣΠΑ.

Η πολιτική πίεση

Το δεδομένο αυτό λύνει το γρίφο για το που μπορούν να βρεθούν οι πιστώσεις για τα αναγκαία έργα και δίνει διέξοδο στον τουριστικό κλάδο του νησιού, ο οποίος με ικανοποίηση άκουσε αμέσως μετά το Στ. Κάρμαντζη να χαρακτηρίζει το θέμα του αεροδρομίου ως την υψηλότερη προτεραιότητα για την Περιφερειακή Ενότητα Χίου. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Κάρμαντζης προτίθεται μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα να αναλάβει πρωτοβουλία συντονισμού όλων των αποσπασματικών ως σήμερα κινήσεων, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα συνεκτικό πολιτικό και κοινωνικό αίτημα, που θα ωριμάσει τις συνθήκες ώστε το έργο της επέκτασης, στη μορφή μιας μικρότερης εφαρμογής του master plan, να ενταχθεί στο νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα.

Η ΥΠΑ

Καθοριστική για τη δυνατότητα ένταξης της επέκτασης θα πρέπει να θεωρείται η συμβολή της Υ.Π.Α.. Η Υπηρεσία θα πρέπει να ζοριστεί ώστε να καταθέσει εγκαίρως όλο το φάκελο των μελετών και φυσικά να επικαιροποιήσει το σημερινό master plan σε δεδομένα με εφικτές οικονομικές δυνατότητες ένταξης του έργου.

Πάντως το φως που φάνηκε από τη χθεσινή ξεκάθαρη τοποθέτηση Πλακωτάρη θέτει πια, ως πρόκληση, προ των ευθυνών της την κοινωνία της Χίου για να διεκδικήσει την ολοκλήρωση της βασικότερης υποδομής του νησιού.

Επικαιροποιεί τη θέση του και ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ

Σε θετική κατεύθυνση κινείται ήδη και η στροφή που επιχειρεί ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ. Χθες ο βουλευτής Ανδρ. Μιχαηλίδης, μαζί με τον Τ. Τύμπα, επισκέφθηκαν τη γενική γραμματέα του Υπουργείου Μεταφορών κ. Πέρκα. Η ίδια δεσμεύτηκε σύντομα να τους παραδώσει πλήρη φάκελο στοιχείων με τα δεδομένα του αεροδρομίου της Χίου και κυρίως να αποσαφηνίσει το ρόλο του ΤΑΙΠΕΔ στην υπόθεση.

Από τις πρώτες επαφές επικρατεί η αίσθηση ότι η επιλογή μετατόπισης της παραλιακής οδού εκτιμάται ως ένα αργό και ιδιαίτερα κοστοβόρο έργο κι ίσως η ΥΠΑ θα πρέπει να μπει στη λογική εξέτασης και διαφορετικών λύσεων.

Για το πρώτο αποτέλεσμα των επαφών αναμένεται ίσως και εντός της ημέρας επίσημη ανακοίνωση. Πάντως διαρκώς πληθαίνει ο αριθμός των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που εκτιμά ότι το γεγονός πως έχουν ήδη ξοδευτεί τόσα χρήματα για τις απαλλοτριώσεις θα πρέπει να συνεκτιμηθεί ως δεδομένο. 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ