16.11.2012 17:40

Επικήδειος βαυκαλισμός άνευ αποτελέσματος

• ΤΡΑΓΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΤΕΙ ΑΠΟ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΘΕΜΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΤΟΥ!

Βάζει τα δάχτυλα της και βγάζει τα μάτια της η πανεπιστημιακή κοινότητα της Χίου. Σε μια λάθους κατεύθυνσης επιχείρηση να αποτρέψει να τεθούν σε διαθεσιμότητα οι 9 από τους 43 αορίστου χρόνου διοικητικοί υπάλληλοι των Τμημάτων της Χίου θέτει η ίδια, εκ του μη όντως, θέμα διατήρησης του Πανεπιστημίου στη Χίο, επαναλαμβάνοντας τις αδιέξοδες προσδοκίες στήριξης της από την τοπική κοινωνία, δίχως η ίδια να έχει φροντίσει για τις δικές της ενέργειες.
Σε μια συζήτηση χωρίς κανένα στο τέλος αποτέλεσμα χθες στο αμφιθέατρο της οδού Μιχάλων, γεγονός που επεσήμανε σε ώτα μη ακουώντων και ο καθηγητής κ. Γ. Θεοτοκάς, εμφανίστηκε να απολαμβάνει τις δηλώσεις συμπαράστασης των κοινωνικών φορέων, κι  ίσως – κι αυτό είναι χειρότερο – να θεωρεί ότι μ’ αυτές κερδίζει κάτι.
Κυρίως όμως ανέδειξε στη συλλογιστική της προσφοράς του Πανεπιστημίου στο νησί μια ανισοβαρή με το επιστημονικό έργο οικονομίστικη λογική, σαν αυτή που χειρίζονται οι μπακάληδες που επιχειρούν να σε κλέψουν στο λογαριασμό απ’ το τεφτέρι. Με στοιχεία που τελικά αναδεικνύουν μια σπάταλη λειτουργία τα προηγούμενα χρόνια, επιχείρησε να πείσει ότι η οικονομική παρουσία φοιτητών, καθηγητών και συνδεδεμένων με το Πανεπιστήμιο φορέων ούτε λίγο ούτε πολύ συνθέτει το 21% του πλούτου που ξοδεύεται στη Χίο!
 
Δεν αναφέρθηκε
Αν και οι περισσότεροι ανέμεναν από το διοικητικό προσωπικό να περιγράψει ποιες είναι οι συνέπειες από τυχόν απόλυση των 9 από τους 43 αορίστου χρόνου υπαλλήλους των τμημάτων της Χίου και ποιες λειτουργίες του Πανεπιστημίου διακυβεύονται, κουβέντα δεν ειπώθηκε για αυτό. Ο εκπρόσωπος των διοικητικών υπαλλήλων, Φ. Σιδηροφάγης, περιορίστηκε στη συμβολή του Ιδρύματος στην τοπική οικονομία, με στοιχεία αυταπόδεικτα και πολλές φορές παρατραβηγμένα. Επιχείρησε δηλαδή να κάνει την τοπική κοινωνία να ερεθιστεί στην τσέπη κι όχι από την εκπαιδευτική και πνευματική συμβολή του Πανεπιστημίου στο νησί.
Συγκεκριμένα, εξήγησε ότι αυτή τη στιγμή στα τρία Τμήματα είναι ενεργοί 2.000 προπτυχιακοί φοιτητές, διδάσκουν 55 μόνιμοι καθηγητές και 47 συμβασιούχοι και επιστημονικοί συνεργάτες, ενώ απασχολούνται 43 άτομα ως μόνιμο διοικητικό προσωπικό και 13 ως συμβασιούχοι. Σε όλο αυτό τον πληθυσμό προσέθεσε τη λειτουργία των θερινών σχολείων και συνεδρίων, που φέρνουν ετησίως στο νομό μας 450 επισκέπτες.
Αθροίζοντας την κατά προσέγγιση ετήσια δαπάνη όλων αυτών, συμπέρανε ότι αφήνουν στην αγορά της Χίου 12,5 εκ. ευρώ με συντηρητικούς υπολογισμούς, αναγάγοντας το – άγνωστο πως – στο 21% του τζίρου κατανάλωσης στο νησί ετησίως!
 
Το έσωσε
Τη διάσταση προσφοράς του Πανεπιστημίου έσωσε η πολύ πιο περιεκτική εισήγηση της καθηγήτριας κ. Ελ. Θανοπούλου, η οποία παρουσίασε διαφάνειες από ανακοινώσεις καθηγητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε όλα τα πλάτη και τα μήκη της υφηλίου και σημείωσε ότι αυτές ακτινοβολούν το πνεύμα της Χίου παγκόσμια. «Για το λόγο αυτό, όσο κι αν επιχειρείται συστηματικά, δεν πρόκειται να φύγουμε από τη Χίο όσο είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι», κατέληξε.
Τεράστια έλλειψη απ’ την παρουσίαση η οποιαδήποτε αναφορά στη ζύμωση του Πανεπιστημίου με την τοπική κοινωνία.
 
Κατηγορώ για την ακρίβεια
Οι εκπρόσωποι της πανεπιστημιακής κοινότητας εστίασαν πολλές φορές στο ακριβό κόστος διαβίωσης των φοιτητών. Υποστήριξαν ότι οι τιμές ενοικίων είναι στη Χίο αυξημένες σε ποσοστό 30-40% συγκριτικά με τις υπόλοιπες πόλεις και έφεραν ως παράδειγμα τις προσφορές που έλαβαν από ξενοδοχεία για τη στέγαση φοιτητών. Στη Σάμο οι ξενοδόχοι έδωσαν τιμή 8 -12 ευρώ για το μονόκλινο, ενώ στη Χίο 200 ευρώ για κάθε φοιτητή σε δίκλινο δωμάτιο, με επιπλέον διαχειριστικά έξοδα.
 
Κτιριολογικό αναμάσημα
Στην αγωνία των φοιτητών, που εκφράστηκε μέσα απ’ τη λιτή τοποθέτηση του εκπροσώπου τους, Αλ. Τζανέτου, τίποτα νεότερο  δεν προστέθηκε ως προς την επίλυση του κτιριολογικού σε πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις και φοιτητική διαμονή, αφού ακόμα το Πανεπιστήμιο να ξεφύγει απ’ τη λογική ότι όλα πρέπει να του προσφερθούν στο πιάτο, χωρίς εκείνο να κουνήσει το δαχτυλάκι του. Για αυτό και η αιχμή του αντιπεριφερειάρχη, Κ. Γανιάρη, ότι η στήριξη της τοπικής κοινωνίας είναι υπαρκτή, μετρίσιμη και εν πολλοίς αναξιοποίητη, δεν απαντήθηκε από κανένα.
«Απ’ τις 800 αιτήσεις σίτισης οι 600 είχαν δηλωμένο οικογενειακό φορολογικό εισόδημα κάτω από 45.000 ευρώ», τόνισε ο Αλ. Τζανέτος. «Αυτή τη στιγμή υποσιτιζόμαστε. Πολλοί από εμάς τη βγάζουμε διαρκώς με σούπες και ζυμαρικά», πρόσθεσε, επιβεβαιώνοντας την απότομη περικοπή των δαπανών στέγασης και σίτισης του Πανεπιστημίου από τις 630.000 ευρώ το 2010 στις 210.000 ευρώ το 2012.
 
Ακρότητες αμφιθεάτρου
Στις τοποθετήσεις τους οι κοινωνικοί φορείς επαναβεβαίωσαν για πολλοστή φορά την προφορική τους στήριξη στο Πανεπιστήμιο και ορισμένοι βρήκαν την ευκαιρία να θυμηθούν τον παλιό καλό εαυτό τους όταν δρούσαν στα αμφιθέατρα.
«Είναι όλοι χρειαζούμενοι», είπε η αντιπεριφερειάρχης Λ. Λύκου για τους σε διαθεσιμότητα υπαλλήλους. «Δεν πρέπει να απολυθεί κανένας από πουθενά», εξέφρασε το Επιμελητήριο ο Β. Παππάς, ζητώντας να μη γίνονται δεκτοί στις συζητήσεις οι βουλευτές που ψήφισαν το Μνημόνιο! «Πήραμε απόφαση ότι θα παραιτηθούμε αν γίνουν οι απολύσεις», πλειοδότησε ο εκπρόσωπος του Δήμου, Ν. Νύκτας. «Ουαι κι αλλοίμονο αν φύγει το Πανεπιστήμιο», ανέφερε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Τ. Κώσταλος, εκφράζοντας και το παράπονο ότι η πανεπιστημιακή κοινότητα δε συμμετέχει στις κινητοποιήσεις των συνδικάτων. «Δεν θα υποκύψουμε στο ιδεολόγημα της δημοσιονομικής πειθαρχίας», υποστήριξε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στους ΟΤΑ, Αλ. Γαϊτάνος.
«Αν δίνονταν ο λόγος στο Ίδρυμα Τσάκου, που έχει προσκληθεί, θα έφευγα εγώ», απείλησε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Γ. Αμπαζής, όταν απ’ το προεδρείο της συζήτησης ζητήθηκε αν υπάρχει εκπρόσωπος του.
Περίλυπη και η εμφάνιση του εκπροσώπου του υπουργού Ναυτιλίας, αρκέστηκε στο ότι ο Κ. Μουσουρούλης έχει κάνει 4 ερωτήσεις στη Βουλή για το Πανεπιστήμιο.
Στην αγωνιώδη και σωστή επισήμανση του καθηγητή, Γ. Θεοτοκά, «θα περίμενα δεσμεύσεις συγκεκριμένες για τα επόμενα βήματα, ώστε οι 9 υπό απόλυση διοικητικοί υπάλληλοι να φύγουν με την αίσθηση ότι υπάρχει ελπίδα για αυτούς», η απάντηση που δόθηκε ήταν ότι θα ξαναγίνει με τηλεδιάσκεψη Γενική Συνέλευση για να καθοριστούν τα επόμενα βήματα. Καληνύχτα…
 
ΣΟΚ ΑΠ’ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΧΗ
Περικοπές 332.000 ευρώ μόνο από τα ενοίκια!
Η σπάταλη διαχείριση που γίνονταν επί χρόνια για τη στέγαση των Τμημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Χίο σε μισθωμένους χώρους αναδείχθηκε μέσα απ’ τα αριθμητικά δεδομένα που παρουσιάστηκαν.
Το 2010 το Πανεπιστήμιο δαπανούσε 500.000 ευρώ σε ενοίκια. Οι περικοπές που έγιναν το υποχρέωσαν το 2012 να πληρώσει μόλις 168.000 ευρώ για τη στέγαση των ίδιων τμημάτων. Όσο κι αν η άνεση στην εκπαιδευτική λειτουργία δεν είναι όμοια, όσο κι αν έχει παρουσιαστεί δυσχέρεια στο εκπαιδευτικό έργο, η διαφορά είναι τρομακτική κι απλά επιβεβαιώνει τη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος που γίνονταν αλόγιστα επί χρόνια. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ