2.11.2016 9:57

Επιχειρείν με ... φύλλο κρούστας

ΜΙΑ ΣΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΣΤΗ ΧΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΥΡΟΠΙΤΑΔΙΚΑ ΚΑΙ ΣΝΑΚ ΜΠΑΡ

Από τις περίπου 80 νέες επιχειρήσεις που έκαναν έναρξη επαγγέλματος από την 1η Μαΐου μέχρι και την 1η Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους, οι 24 τουλάχιστον αφορούν αναψυκτήρια καφέ, σνακ μπαρ και καντίνες.

Οι νέοι επιχειρηματίες στρέφονται σε απλοϊκά αντικείμενα, όπως το γρήγορο φαγητό και οι καφετέριες, ανακυκλώνοντας και αλιεύοντας πελατεία από την ίδια πίτα, χωρίς να έχουν μακροχρόνια καμιά προοπτική ούτε σε επίπεδο τζίρου, ούτε σε επίπεδο πρόσληψης προσωπικού.

Οι αιτίες

Το απλοϊκό επιχείρημα ότι ο μόνος κλάδος που έχει απομείνει "όρθιος" στην κρίση είναι η εστίαση έρχεται να συμπληρώσει η απαίτηση για σχετικά μικρό κεφάλαιο εκκίνησης.

Ο νέος επιχειρηματίας βρίσκει μια προσωρινή διέξοδο ευελπιστώντας πως η επένδυση του είναι σίγουρη, χωρίς να είναι απαιτητική, αποφέροντας του εισπράξεις από την πρώτη μέρα λειτουργίας της. Πόσο βιώσιμο όμως είναι αυτό, όταν σχεδόν όσες τέτοιου είδους επιχειρήσεις ανοίγουν, άλλες τόσες κλείνουν;

Μοιρασμένη η ίδια πίτα

Ουσιαστικά η πελατεία, παρά την πληθώρα των καταστημάτων, παραμένει η ίδια. Η κίνηση δεν αυξάνεται, απλά επιμερίζεται σε μικρότερα και περισσότερα καταστήματα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους τζίρους και τις εισπράξεις των επιχειρηματιών. Έτσι, παρότι υπάρχει αριθμητικά μια αυξημένη επενδυτικότητα, επί της ουσίας μιλάμε για επενδύσεις που στερούνται καινοτομίας και προοπτικής.

Στάσιμη η επιχειρηματικότητα

Καινοτομία, έρευνα, τεχνολογία, κλάδοι που πραγματικά μπορούν να δώσουν ώθηση στην τοπική οικονομία και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, είναι αντικείμενα που απαιτούν κεφάλαιο, επιδοτήσεις και εξειδικευμένο προσωπικό, προϋποθέτοντας και ένα πιο ευέλικτο σύστημα, απελευθερωμένο από τα γρανάζια της γραφειοκρατίας που απαιτεί για όλα αυτά τόνους δικαιολογητικών και αδειών λειτουργίας.

Τα στοιχεία

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Επιμελητηρίου, από την 1η Μαΐου μέχρι και 1η Νοεμβρίου άνοιξαν 80 επιχειρήσεις από τις οποίες οι 24 ήταν αναψυκτήρια, καφέ κ.λπ. 13 εμπορικά καταστήματα και τα υπόλοιπα αφορούν μεμονωμένες επαγγελματικές δραστηριότητες ποικίλου είδους, οι οποίες δεν κατατάσσονται σε ενιαία κατηγορία.

Περισσότερο από ποτέ υπάρχει έκδηλη η ανάγκη της καθοδήγησης, της στροφής της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε άλλες λύσεις πιο δύσκολες μεν αλλά με προοπτική ανάπτυξης και εξέλιξης, ώστε να υπάρχει μέλλον για την τοπική οικονομία που έχει πλέον κάνει... κρούστα από τη στασιμότητα και την επανάληψη της ίδια πεπατημένης συνταγής.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ