22.6.2016 17:01

«Επιβεβλημένη η έκπτωση του εργολάβου του «Ανδρεάδειου»»

ΑΠΑΝΤΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΧΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΡΓΟΛΗΠΤΡΙΑΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ

Τη δική του εκδοχή για τις εξελίξεις στη νέα πτέρυγα του «Ανδρεάδειου» που είχαν ως αποτέλεσμα την έκπτωση της ανάδοχης εταιρίας «ΑΚΤΑ Α.Ε.», δίνει μέσα από επιστολή του προς τον «π» ο Δήμος Χίου.

Σε αυτή σημειώνει ότι: «η οριστικοποίηση της έκπτωσης ενός αναδόχου δεν είναι ούτε απλή, ούτε εύκολη υπόθεση, καθώς όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι αναλογίζονται το βάρος της απόφασης τους και τις συνέπειες που αυτή μπορεί να επιφέρει, τόσο στους ιδιοκτήτες της εταιρείας, όσο και στο προσωπικό και τους συνεργάτες της. Είναι όμως, υποχρεωμένοι να επιλέξουν την καλύτερη λύση με βάση τα συμφέροντα του έργου και του Δήμου, και να μην δρουν με βάση το συναίσθημα».

«Ο εργολάβος γνώριζε»

Όπως σημειώνει ο Δήμος η εταιρία ανέλαβε το έργο, τον Ιανουάριο του 2013 με προθεσμία ολοκλήρωσης του έργου τους 12 μήνες, κάτι που ο ανάδοχος το γνώριζε και συμφώνησε με αυτή «γνωρίζοντας καλά ότι σύμφωνα με το Νόμο για τα Δημόσια έργα, κανείς δεν του διασφαλίζει ότι θα του δοθούν παρατάσεις».

«Παρόλα αυτά, ο Δήμος Χίου του χορήγησε αρκετές παρατάσεις για την ολοκλήρωσή του, φτάνοντας σήμερα, να έχουν περάσει, όχι 1 αλλά 3,5 (!) χρόνια, από τότε που το έργο ξεκίνησε.

 Η πραγματικότητα είναι ότι ο ρυθμός υλοποίησης του έργου παρουσίασε επιβράδυνση, όχι εξαιτίας των capital controls του περασμένου καλοκαιριού, αλλά αρκετά πριν από αυτό το γεγονός. Από το περασμένο δε καλοκαίρι, μέχρι σήμερα το έργο βρίσκεται σχεδόν, στην ίδια κατάσταση, με ελάχιστες εργασίες να έχουν υλοποιηθεί.

 Σε αντίθεση με όσα ισχυρίζεται η εκπρόσωπος της εταιρείας, το Δημοτικό Συμβούλιο υποστήριξε έμπρακτα τον ανάδοχο με αποφάσεις του, ανταποκρινόμενο θετικά για την εταιρεία, τα αιτήματα που υποβλήθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο, προσδοκώντας ότι η εταιρεία θα ξεπεράσει τα προβλήματα της και θα ολοκληρώσει το έργο. Καμιά ολιγωρία δεν παρατηρήθηκε με ευθύνη του Δήμου σε όλες αυτές τις περιπτώσεις», συνεχίζει ο Δήμος στην ανακοίνωση.

Τα χρονοδιαγράμματα

Όπως υποστηρίζει ο Δήμος το συγκεκριμένο έργο είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ 2007–2013, και η συμβατική προθεσμία του έληξε στις 31.12.2015. Αποτέλεσμα είναι η υλοποίηση του να συνεχίζεται από την 01.01.2016 με χρηματοδότηση από Εθνικούς πόρους και με καταληκτική ημερομηνία τις 30.09.2016.

Στην περίπτωση που το έργο δεν ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα, ο Δήμος Χίου θα βρεθεί αντιμέτωπος ακόμα και με την ανάκληση των χρημάτων που έχουν δοθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι σήμερα (περίπου, 1,4 εκατομμύρια ευρώ).

«Ευθύνη, λοιπόν, του Δημοτικού Συμβουλίου είναι να προασπίσει τα συμφέροντα των Δημοτών και να μην επιτρέψει να εκτεθούν στον κίνδυνο επιστροφής χρημάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εξαιτίας της αδυναμίας ενός αναδόχου να ολοκληρώσει το έργο.

Η απόφαση, λοιπόν, για οριστικοποίηση της έκπτωσης του αναδόχου, αν και υπήρξε επώδυνη και για το Δημοτικό Συμβούλιο που την ψήφισε, ήταν απολύτως επιβεβλημένη. 

Όμως, αυτό που προέχει είναι η διασφάλιση των συμφερόντων του Δήμου και των Δημοτών και αυτό είχαμε υποχρέωση μας να εκτελέσουμε, όπως και έπραξαν όλο τον προηγούμενο διάστημα οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, με γνώμονα την αρχή της νομιμότητας και την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος.

 Τέλος, δεν μπορεί να εκθέτουν τον Δήμο επικαλούμενοι αόριστους και αναπόδεικτους ισχυρισμούς, αυτοί που στο παρελθόν έχουν υπογράψει συμβάσεις μέσα σε θολό πλαίσιο, όταν με τις ενέργειες τους σήμερα, επενδύουν στην αποτυχία του έργου, για μικροπολιτική εκμετάλλευση», καταλήγει η ανακοίνωση του Δήμου.

 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ