27.1.2014 10:47

Επί ποδός οι φαρμακοποιοί για τα μη συνταγογραφούμενα

Για «δυναμικές και διαρκείς κινητοποιήσεις που δεν έχουν προηγούμενο» προειδοποιούν οι φαρμακοποιοί όλης της χώρας στην περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρήσει στην απελευθέρωση της αγοράς των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ), που σημαίνει ότι θα μπορούν να πωλούνται και σε σούπερ μάρκετ.

Οι φαρμακοποιοί χαρακτηρίζουν αιτία πολέμου τη στάση του υπουργού Ανάπτυξης Κώστα Χατζηδάκη, που εμφανίζεται αποφασισμένος να εφαρμόσει τις προτάσεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για τα φαρμακεία, οι οποίες μεταξύ άλλων αφορούν στις τιμές και τη διάθεση των ΜΥΣΥΦΑ, στο ποσοστό κέρδους των φαρμακείων, στα πληθυσμιακά και γεωγραφικά κριτήρια για την ίδρυση φαρμακείου κ.ά.

Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, μετά τέσσερα χρόνια «συνεχών πιέσεων και χτυπημάτων κάτω από τη μέση, ο φαρμακευτικός κλάδος δεν αντέχει καν να συζητήσει για άλλα μέτρα». Τονίζουν δε ότι «τα φάρμακα είναι φάρμακα από την αρχή μέχρι το τέλος. Εχουν ωφέλειες και διαπιστωμένες παρενέργειες και η χορήγηση, η αποθήκευση και η διακίνησή τους πρέπει να γίνεται με συγκεκριμένες προϋποθέσεις και από εξειδικευμένους επιστήμονες, όπως είναι οι φαρμακοποιοί».

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ