26.2.2014 13:00

Επένδυση υψηλού ρίσκου;

ΣΕ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΤΑΒΕΡΝΑ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΙ ΤΟ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΒΙΚΙΟΥ Ο ΤΟΛΜΗΡΟΣ ΛΑΓΚΑΔΟΥΣΗΣ Ι. ΧΑΒΙΑΡΑΣ

Κάθε πόρτα που ανοίγει και κάθε φως που ανάβει είναι πηγή ζωής για τις  δυσπρόσιτες απομακρυσμένες περιοχές. Ένα καντηλάκι θα ανάψει σύντομα και πάνω από το Βίκι, όπου μετά από πολλά χρόνια σε σύντομο χρονικό διάστημα το ορειβατικό κέντρο θα αξιοποιηθεί από ένα τολμηρό επενδυτή, που παρά τις μεγάλες φανερές και κρυφές δυσκολίες που υπάρχουν για να λειτουργήσει και να επιβιώσει μια επένδυση σε αυτό τον δύσκολο τόπο, τολμάει εναποθέσει τα όνειρα του πολύ ψηλά. Πολύ ψηλότερα από το υψόμετρο των 684 μέτρων από τη θάλασσα και την απόσταση του ενάμισι χιλιομέτρου  που απέχει από το Βίκι το ορειβατικό κέντρο. Είναι μια επενδυτική προσπάθεια που πρέπει να αποδώσει επειδή αν πάει καλά θα λειτουργήσει ανταποδοτικά για τις τοπικές κοινωνίες, γι’ αυτό πρέπει  να “να συνομωτήσει όλο το σύμπαν” για να στεριώσει, με βασική προϋπόθεση τη σωστή οργάνωση και λειτουργία του από τον τολμηρό ιδιοκτήτη.

Προβλήματα

Τα προβλήματα είναι πολλά και σοβαρά, όπως παραδείγματος χάριν αυτό της οδικής πρόσβασης στις εγκαταστάσεις, αφού ο δρόμος είναι σε καλή κατάσταση και πρέπει οπωσδήποτε να βελτιωθεί η δυνατότητα πρόσβασης.
Οδύσσεια είναι όλη η υπόθεση του έργου, σε οδύσσεια εξελίχθηκε και το θέμα της αξιοποίησης του. Μετά από την κατασκευή του στα μέσα της δεκαετίας του 1980 με κόστος γύρω στις 800.000 δραχμές περίπου, είχε εγκαταλειφθεί για αρκετά χρόνια. Το 2009 επισκευάστηκε από τη Νομαρχία με κόστος περίπου 100.000 ευρώ και από τότε βρισκόταν σε εξέλιξη μια διαρκής προσπάθεια αξιοποίησης του, ακόμη και με παραχώρηση χρήσης σε κοινωφελείς φορείς, η οποία δεν απέδωσε, με ορατό τον κίνδυνο να ερειπωθεί και πάλι.

Διαδικασία

Μετά από δύο άγονες δημοπρασίες, στην τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής κατατέθηκαν κλειστές προσφορές και με τη διαδικασία της απευθείας μίσθωσης μετά από διαπραγμάτευση εγκρίθηκε η ενοικίαση του κτιρίου 50 ευρώ το μήνα, από το Τμήμα Περιουσίας της Οικονομικής Υπηρεσίας στον κάτοικο Λαγκάδας Γιάννη Χαβιάρα, ο οποίος θα λειτουργήσει ένα μέρος των εγκαταστάσεων ως αναψυκτήριο και τις υπόλοιπες υποδομές ως καταφύγιο, που θα μπορεί να ενταχθεί στον τομέα του θεματικού τουρισμού . Ένα από τα στηρίγματα του επιχειρήματος είναι το χαμηλό κόστος του ενοικίου, λόγω του δυσπρόσιτου της περιοχής αλλά και η ανάγκη αξιοποίησης των εγκαταστάσεων που όλα αυτά τα χρόνια αποτελούν μόνιμη πληγή για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Αυθαίρετο!                                                                                                                                                                                    

Η Οδύσσεια όμως για τον επενδυτή δεν σταματάει εδώ. Για να το λειτουργήσει θα πρέπει πρώτα να το νομιμοποιήσει ως κτίριο(!!!), αφού δεν έχει οικονομική άδεια και θεωρείται αυθαίρετο. Είναι μια σχετικά χρονοβόρα διαδικασία, γι’ αυτό δεν έχει τεθεί ακόμη χρονοδιάγραμμα έναρξης και τέλους του χρόνου της εκμίσθωσης.

Εγκρίσεις 

Τυπική θεωρείται ότι είναι η ολοκλήρωση των υπόλοιπων απαιτούμενων διαδικασιών.  Σύντομα θα ληφθεί η απαραίτητη έγκριση του πρακτικού της δημοπρασίας από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου στην οποία έχει παραπεμφθεί ο φάκελος της υπόθεσης και το δημοτικό συμβούλιο στην συνεδρίαση της Παρασκευής θα εγκρίνει την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής και θα ανάψει το πράσινο φως στον επενδυτή, ο οποίος όπως είναι λογικό επείγεται να ξεκινήσει τις επισκευαστικές  εργασίες.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ