17.10.2014 10:03

Έπαψε να μας ενοχλεί το … πολυφορεμένο «καπέλο»

• ΝΟΙΩΘΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΣΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΒΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗ ΧΙΟ

Φωτιά και λαύρα παραμένουν οι τιμές των καυσίμων στο νησί μας, καθιερώνοντας το μεταξύ των νομών με τα ακριβότερα καύσιμα ανά την Ελλάδα. Οι Χιώτες καταναλωτές μοιάζουν συμβιβασμένοι με το γεγονός και μόνο όταν μετακινούνται εκτός Χίου συνειδητοποιούν την αφαίμαξη διαρκείας που γίνεται στις τσέπες τους, αν δεχτούμε ότι το κόστος καυσίμων στις μέρες μας είναι από τα υψηλότερα στον ετήσιο οικογενειακό προγραμματισμό.
Η δικαιολογία της εκτόξευσης των τιμών λόγω της θαλάσσιας μεταφοράς των καυσίμων δεν ευσταθεί, καθώς με μια ματιά σε πιο απομακρυσμένες από τη Χίο νησιωτικές περιοχές η μέση τιμή των καυσίμων είναι χαμηλότερη σχεδόν κατά 0,1 ευρώ, ποσό ιδιαίτερα υπολογίσιμο, αν πολλαπλασιαστεί με τα ετήσια lt κατανάλωσης του κάθε οχήματος.
Θα λάβει απαντήσεις;
Το θέμα επαναφέρει συμπολίτης μας, ο οποίος διαπίστωσε τις υψηλές διαφορές μόλις πλησίασε βενζινάδικα στην Αθήνα. Φρόντισε μάλιστα να αναζητήσει τα αίτια απευθυνόμενος στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και το Τμήμα Εμπορίου της Περιφερειακής Ενότητας Χίου.
«Στο πρώτο βενζινάδικο στον Πειραιά γέμισα το ντεπόζιτο μου και διαπίστωσα την πολύ καλή τιμή της βενζίνης στο 1,578, έναντι της χιώτικης τιμής στο 1,725-1,740. Στα επόμενα βενζινάδικα  η τιμή ήταν ακόμη καλύτερη και απ´ ότι διαπίστωσα έφτανε το 1,529.
Διερωτήθηκα λοιπόν πως είναι δυνατόν στη Χίο, που έχουμε μειωμένο ΦΠΑ κατά 9%, η βενζίνη την ίδια χρονική στιγμή να πουλιέται κατά 20 λεπτά ακριβότερη;
Δηλαδή ποσοστιαία κατά 22% ακριβότερα; 13% διαφορά τιμής, πλέον 9% το ΦΠΑ»,
αναφέρει στο αίτημα του ο κ. Αντώνης Κοντός.
Το ουσιαστικό μονοπώλιο
Αυτό που όλη η κοινωνία γνωρίζει είναι ότι η αιτία που διατηρεί στα ύψη τις τιμές όλων των ειδών καυσίμων στο νησί είναι η μονοπωλιακή παρουσία αποθηκών καυσίμων, της Revoil εν προκειμένω. Μολονότι στις εγκαταστάσεις της αποθηκεύουν καύσιμα άλλες τέσσερις εταιρείες, το «καπέλο» που πληρώνουν στην ιδιοκτήτρια των δεξαμενών στο νησί μας για τη φιλοξενία δεν επιτρέπει στον ανταγωνισμό να αναπτυχθεί και στην ουσία επιβιώνει μια μονοπωλιακή κατάσταση που διαρκεί εδώ και χρόνια.
Με τη συγκεκριμένη κατάσταση έχουν συμβιβαστεί και οι πρατηριούχοι του νομού, καθώς ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχουν αντιδράσει συλλογικά προς όφελος του καταναλωτή. Με αποτέλεσμα διαρκώς ο τελευταίος να πληρώνει, αδιαμαρτύρητα πια.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ