30.7.2015 15:42

Επανεξέταση της ανακύκλωσης τέλος του χρόνου

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΤΟN ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΦΕΡΟΥΣΑ Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΙΟ

Τα μαλλιά των κεφαλιών τους τραβάνε στο Δήμο Χίου και στην Υπηρεσία Καθαριότητας από τα συνεχιζόμενα προβλήματα που προκύπτουν αναφορικά με την αποκομιδή των απορριμμάτων και την εφαρμογή της ανακύκλωσης. Οι ατυχίες και οι ζημιές διαδέχονται η μια την άλλη και η εικόνα καμία σχέση δεν έχει με τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, ενώ η καλοκαιρινή περίοδος βρίσκεται στη μέση της και τα παράπονα μεγαλώνουν.

Ειδικότερα για την ανακύκλωση και τη συνεργασία του Δήμου με την Ελληνική Εταιρία Ανακύκλωσης τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά, με τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας Γ. Μπελέγρη να υποστηρίζει ότι τέλος του χρόνου το μέτρο θα πρέπει να αξιολογηθεί συνολικά και ληφθούν αποφάσεις εάν συμφέρει το Δήμο να εκτελεί το έργο.

 

Πολλά απορριμματοφόρα, πολλά προβλήματα

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις το πρόβλημα εντοπίζεται σε δυο επίπεδα. Το πρώτο σχετίζεται με τα πολλά προβλήματα που παρουσιάζονται στα οχήματα αποκομιδής απορριμμάτων, τα οποία αν και είναι περισσότερα από ποτέ, εντούτοις τρέχουν και δεν φτάνουν. Σε αυτό συμβάλλει και η συνεχιζόμενη από την πλευρά των δημοτών αδιαφορία στα θέματα καθαριότητας. Κάδοι γεμάτοι κλαδιά και μεγάλα αντικείμενα, στρώματα και άλλα απορρίμματα δυσκολεύουν σημαντικά την αποκομιδή καθώς τα πληρώματα των φορτηγών πέφτουν συνέχεια πάνω σε περιπτώσεις που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν. «Υπάρχουν περιπτώσεις όπου σηκώνουμε τα χέρια ψηλά. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν οχήματα πιο πολλά από ποτέ και περιμένουμε και άλλα από το Δήμο Κηφισιάς και από το Δήμο Οινουσσών. Προς το παρών θεωρώ ότι η κατάσταση στο κέντρο είναι ανεκτή και δεν υπάρχουν σκουπίδια. Προχωρήσαμε σε αλλαγές και μετακινήσεις κάδων, αντιλαμβανόμαστε ότι το Σαββατοκύριακο μπορεί να παρουσιάζεται μια καθυστέρηση στην αποκομιδή, ωστόσο θα βελτιωθούν αυτά. Εκείνο που δεν μπορούμε να προβλέψουμε είναι το θέμα με την Ελληνική Εταιρία Ανακύκλωσης που δεν μας έχει στείλει ακόμη τους κάδους (750 τεμάχια) για να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε καλύτερα τις ανάγκες μας», αναφέρει στον «π» ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Γ. Μπελέγρης.

 

«Να αφήσουν την κριτική γιατί παραλάβαμε προβλήματα»

Το δεύτερο επίπεδο προβλήματος έχει να κάνει με την ανακύκλωση και τα προβλήματα που παρουσιάζονται. Ο αντιδήμαρχος θεωρεί άκρως λαθεμένη την εκτίμηση των εκπροσώπων της «ΟικόΠΟΛΙΣ», μία μόλις μέρα μετά την ανάληψη του μέτρου από το Δήμο Χίου, όπου υποστήριζαν ότι παρουσιάζονται προβλήματα στην αποκομιδή των ανακυκλωσιμων. «Δεν μπορούν να ασκούν κριτική για την ανακύκλωση λίγες ώρες αφότου την ανέλαβε ο Δήμος. Αντίθετα όταν εκείνοι ξεκίνησαν απόλαυσαν επί μακρό διάστημα την ανοχή όλων μας. Εξάλλου αντιμετωπίζουμε ήδη πολλά προβλήματα στον εξοπλισμό που παραλάβαμε. Ας κάνουν υπομονή και ας περιμένουν», αναφέρει χαρακτηριστικά για το θέμα.

 

ΡΑΣΤΕΡ

Από το Γενάρη στην αναμονή με.... προφάσεις

Την περιρρέουσα ατμόσφαιρα ότι τα πράγματα στην Ελληνική Εταιρία Ανακύκλωσης δεν πάνε όσο καλά περιγράφονταν πριν από λίγους μήνες ενισχύει το γεγονός της καθυστέρησης στην παραλαβή των νέων κάδων. Ήδη μετά το Γενάρη έπρεπε να βρίσκονται στη Χίο όμως η εταιρία καθυστέρησε την παραγγελία που είχε υποσχεθεί και τώρα οι Γερμανοί κατασκευαστές ζητούν μπροστά τα χρήματα για την αποπληρωμή τους, με τα capital controls ωστόσο να το απαγορεύουν προς στιγμή.

Παράλληλα όμως με την καθυστέρηση στους κάδους η Ελληνική Εταιρία Ανακύκλωσης έκανε κι άλλο σφάλμα. Απέστειλε τους κάδους για το ανακυκλώσιμο γυαλί, τοποθετήθηκαν στη ΒΙΑΛ και στη συνέχεια έδωσαν εντολή στον Δήμο Χίου να μην τους χρησιμοποιήσει γιατί κρίθηκαν.... εν τω μεταξύ... ακατάλληλοι! Τώρα εύλογα ο Δήμος διαμαρτύρεται και περιμένει τη νέα παρτίδα κάδων γυαλιού καθώς εκείνοι που φυλάσσονται στη ΒΙΑΛ και δεν χρησιμοποιήθηκαν, κρίνονται φτηνιάρικοι και εύθραυστοι.

 

 

ΡΑΣΤΕΡ 2

Αξιολόγηση και έλεγχος

Η Υπηρεσία Καθαριότητας δεν κρύβεται πίσω από τις υψηλές προσδοκίες που καλλιεργούνταν το προηγούμενο διάστημα και ξεκάθαρα τονίζει ότι τον Δεκέμβρη θα πρέπει να ληφθούν γενναίες αποφάσεις. «Είτε θα αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο ότι η αποτίμηση, οικονομική και κοινωνική, αξίζει και μπορεί να εκτελείται η ανακύκλωση από τον Δήμο, είτε να επιστρέψει με νέα σύμβαση σε ιδιώτη. Προς το παρών διαπιστώνουμε ότι η κατάσταση είναι κάπου στη μέση. Πάντως εγώ θα εισηγηθώ να βρεθεί μια μόνιμη λύση πρώτα από όλα συμφέρουσα για τους δημότες», αναφέρει ο αντιδήμαρχος. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ