5.9.2012 16:07

ΕΟΠΥΥ και χωρίς φαρμακείο

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ ΣΤΟΝ ΕΟΠΥΥ ΤΗΣ ΧΙΟΥ

Ένα τηλεφώνημα μιας  αγανακτισμένης απλής γυναίκας  στον υπουργό Υγείας, ίσως να γίνει η αιτία να αποκτήσει το τοπικό παράρτημα Χίου πραγματικό φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ με στοκ φαρμάκων για να εξυπηρετούνται καλύτερα οι ασφαλισμένοι. Ακούγεται απίστευτο, αλλά ίσως να μην απέχει πολύ από την πραγματικότητα.                                                                                                   
«Οι διαμαρτυρίες στη Χίο είναι πολλές, το τελευταίο διάστημα αποφάσισαν να ενισχύσουν με φαρμακεία μερικούς νομούς, ίσως να ενταχθούμε και εμείς. Για τη Χίο μπορεί  να έπαιξε ρόλο και το τηλεφώνημα που έγινε από μια αγανακτισμένη κυρία απευθείας στον υπουργό, αλλά δεν μας έχουν ενημερώσει επίσημα για τις προθέσεις τους, υποθέσεις κάνουμε», δηλώνει στον «π» ο προϊστάμενος της  Υγειονομικής Υπηρεσίας  του ΕΟΠΥΥ Χίου Ν. Μακρίδης
 
Η έλλειψη
Ο οργανισμός δεν έχει πραγματικό φαρμακείο στη Χίο, επειδή δεν διαθέτει τις απαιτούμενες  προδιαγραφές και υποδομές που απαιτεί η νομοθεσία, με πρώτη την έλλειψη πτυχιούχου φαρμακοποιού. Ο χώρος που υποτίθεται ότι λειτουργεί «ως φαρμακείο», κάθε άλλο παρά οργανωμένος είναι, όπως δηλώνει ο Ν. Μακρίδης.
 «Στην πραγματικότητα δεν έχουμε φαρμακείο. Ο ΕΟΠΥΥ της Χίου λειτουργεί ως μεσολαβητής μεταξύ των ασθενών που ζητούν τα υψηλού κόστους φάρμακα και τού κεντρικού φαρμακείου του οργανισμού στον Πειραιά. Τη δουλειά του «φαρμακείου» του ΕΟΠΥΥ στο κτίριο του  πρώην ΙΚΑ την κάνουν κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες με κυκλικές βάρδιες σε ένα δωμάτιο νοσοκόμες, νοσηλεύτριες,  τραυματιοφορείς και άλλα άτομα που έχω ορίσει για να εξυπηρετούμε όσο μπορούμε τους ασφαλισμένους».
 
Οι διαμαρτυρίες
Οι διαμαρτυρίες  του κόσμου είναι πολλές και δίκαιες, όπως σημειώνει ο ίδιος.
 «Κάποιες φορές καθυστερούμε να φέρουμε τα φάρμακα ακόμη και ένα μήνα. Δυστυχώς η κεντρική διοίκηση δεν μας εξυπηρετεί, δεν απαντάει στα έγγραφα που κοινοποιούμε για την κάλυψη με φάρμακα και τη δημιουργία κανονικού φαρμακείου. Τελευταία μας ήλθε μια ειδοποίηση να ενισχύσουμε το υποτιθέμενο «φαρμακείο»μας με κάποιο συναγερμό, σκάνερ, γεννήτριες, καταψύκτες, χωρίς να μας εξηγούν γιατί. Ίσως  σχεδιάσουν να οργανώσουν ένα τύπο φαρμακείου, ίσως έχουν τη διάθεση να μας στείλουν κάποια φάρμακα για να δημιουργηθεί ένα στοκ και να μην ταλαιπωρείται ο κόσμος, αλλά τίποτα δεν είναι σίγουρο ακόμη».
 
Η απόρριψη
Αξιοσημείωτο  είναι  ότι πρόσφατα  ένας νέος  φαρμακοποιός είχε δεχθεί να συνεργαστεί με το φορέα, αλλά ο ΕΟΠΥΥ απέρριψε αυτή τη λύση. Εμμένοντας στην στενή ερμηνεία του γράμματος του νόμου απάντησε στον Ν. Μακρίδη ότι η θέση μπορεί να καλυφθεί μόνο με τη διαδικασία της  προκύρηξης, που δεν έχει γίνει ακόμη και δεν προβλέπεται να γίνει! 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ