30.3.2016 10:20

Εντός 6 μηνών η εξέταση του ασύλου

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου που αριθμεί 110 σελίδες και αποκαλύπτει σήμερα το «Εθνος», προβλέπεται η λειτουργία κινητών μονάδων εξέτασης αιτήσεων πολιτικού ασύλου για τις περιοχές που βρίσκονται στα σύνορα, όπως η Ειδομένη, καθώς και σε λιμάνια και αεροδρόμια, όπως ο Πειραιάς και το Ελληνικό, όπου τα αιτήματα θα εξεταστούν σε πρώτη προτεραιότητα.

Αναδιοργάνωση
Το νομοσχέδιο περιγράφει την αναδιοργάνωση του συνόλου των υπηρεσιών πρώτης υποδοχής και ασύλου, ενώ προβλέπει τη δραστηριοποίηση των 2.500 υπαλλήλων που αναμένονται από τα κράτη-μέλη της ΕΕ οι οποίοι θα λειτουργούν υπό τις εντολές των προϊσταμένων των αρχών ασύλου και πρώτης υποδοχής. Αναλυτικά το νομοσχέδιο προβλέπει:

• Τη δημιουργία αυτοτελούς Υπηρεσίας Ασύλου που θα λειτουργεί στο Υπουργείο Εσωτερικών σε επίπεδο διεύθυνσης και θα έχει την ευθύνη εφαρμογής της νομοθεσίας για την παροχή ασύλου. Με τη στελέχωση από μετακινήσεις υπαλλήλων από άλλα υπουργεία, προβλέπεται η δημιουργία 12 Περιφερειακών Γραφείων Ασύλου σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Θράκη, Ηπειρο, Θεσσαλία, Δυτ. Ελλάδα, Κρήτη, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο και Ρόδο. Παράλληλα θα δημιουργηθούν Κινητά Κλιμάκια Ασύλου που θα αποσταλούν σε περιοχές όπου διαμένουν πρόσφυγες εκτός των οργανωμένων χώρων.

• Ολες οι ΜΚΟ θα καταγράφονται σε μητρώο που θα τηρείται στο Τμήμα Συντονισμού της Υπηρεσίας Ασύλου.

• Συστήνεται η Αρχή Προσφυγών στο υπουργείο Εσωτερικών που θα εξετάζει τις προσφυγές των προσφύγων και μεταναστών από τριμελείς επιτροπές που θα συσταθούν σε όλη την επικράτεια.

• Δημιουργείται η Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης ως διεύθυνση του υπουργείου Εσωτερικών η οποία θα υπάγεται στην Γενική Γραμματεία Υποδοχής, που θα αναλάβει τις διαδικασίες καταγραφής και ταυτοποίησης των προσφύγων και μεταναστών που εισέρχονται στη χώρα μέσω των νησιών του Αιγαίου αλλά και την ίδρυση και λειτουργία των δομών προσωρινής υποδοχής και φιλοξενίας σε όλη την επικράτεια. Στη δικαιοδοσία της υπηρεσίας θα ανήκουν τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, οι Κινητές Μονάδες Ταυτοποίησης και οι ανοιχτές δομές Προσωρινής Υποδοχής και Φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα. Σε κάθε Κέντρο Ταυτοποίησης θα ορίζεται διοικητής και η φύλαξη του χώρου θα είναι στην ευθύνη της αστυνομίας.

• Συστήνεται Γενική Γραμματεία Υποδοχής στο Υπουργείο Εσωτερικών και η Γραμματεία Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής μετονομάζεται σε Γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής.

• Οι μετανάστες που θα λάβουν πολιτικό άσυλο ύστερα από συνέντευξη και εξέταση των προσωπικών τους στοιχείων θα λάβουν άδεια παραμονής στη χώρα για τρία χρόνια. Για ανθρωπιστικούς λόγους θα χορηγηθούν άδειες διαμονής σε όσους μετανάστες έχουν υποβάλει αίτηση για άσυλο εδώ και πέντε χρόνια και δεν έχουν λάβει απάντηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας σημαντικός αριθμός μεταναστών που έχει έρθει στην Ελλάδα την προηγούμενη δεκαετία έχουν καταθέσει αιτήματα πολιτικού ασύλου που εκκρεμούν μέχρι και επτά χρόνια.

Κράτηση έως 25 ημέρες στα Κέντρα Υποδοχής στα νησιά

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που εισέρχονται στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης που θα λειτουργούν στα νησιά του Αιγαίου θα τελούν υπό καθεστώς κράτησης και περιορισμού της ελευθερίας τους έως και 25 ημέρες όπως αναφέρεται στο άρθρο 14 του σχεδίου νόμου, με απόφαση του διοικητή του Κέντρου.

Οι μετανάστες θα έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν αντιρρήσεις κατά της απόφασης για περιορισμό της ελευθερίας τους στα διοικητικά δικαστήρια. Αν ύστερα από το χρονικό διάστημα κράτησης δεν έχει ολοκληρωθεί η εξέταση αίτησης του μετανάστη ή του πρόσφυγα, ο νόμος προβλέπει ότι παραλαμβάνει δελτίο αιτούντος διεθνούς προστασίας και μεταφέρεται σε κέντρα φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Στο άρθρο 56 περιγράφεται ότι ασφαλής τρίτη χώρα για έναν πρόσφυγα ή μετανάστη θεωρούνται τα κράτη που δεν απειλείται η ζωή και η ελευθερία λόγω φυλής, θρησκείας, εθνικότητας, συμμετοχής σε ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα, ή πολιτικών πεποιθήσεων. Επίσης οι χώρες που τηρούν την αρχή της μη επαναπροώθησης, ή η χώρα αυτή απαγορεύει την απομάκρυνση κάποιου σε χώρα όπου κινδυνεύει να υποστεί βασανιστήρια ή σκληρή, απάνθρωπη ή ταπεινωτική μεταχείριση ή τιμωρία, όπως ορίζεται στο διεθνές δίκαιο.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ