17.8.2016 9:09

Ένας στους τέσσερις που φτάνουν πλέον στα νησιά είναι οικονομικός μετανάστης

Μπροστά σε μια περίεργη εικόνα βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες λιμενικοί και αστυνομικοί στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου καθώς διαπιστώνουν ότι με τις βάρκες από τα τουρκικά παράλια δεν έρχονται πλέον πρόσφυγες αλλά οικονομικοί μετανάστες.

«Υπάρει μεγάλο πρόβλημα με τις υπηκοότητες. Μόνο ένας στους τέσσερις είναι ειναι πρόσφυγας και δυο στους τέσσερις έχουν προσφυγικό προφίλ» δήλωσε χαρακτηριστικά στον Ελεύθερο Τύπο αρμόδιος αξιωματούχος.

Την εικόνα αυτή επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία απο το Λιμενικό Σώμα που δείχνουν ότι απο τα 1950 άτομα που εισήλθαν παράνομα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο μόνο οι 500 ήταν Σύροι.

Οι οικονομικοί μετανάστες αυτοί, μάλιστα, «έρχονται... διαβασμένοι» και με το που πατήσουν πόδι στην Ελλάδα ζητούν άσυλο, αναφέρει η ίδια πηγή στην εφημερίδα.

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας για το προσφυγικό προβλέπει ότι η γειτονική χώρα έχει τη δυνατότητα να κάνει άμεση μετεγκατάσταση όλων των Σύρων προσφύγων που δέχεται στο έδαφός της προς ευρωπαϊκα κράτη, διαδικασία που δεν είναι το ίδιο εύκολη όταν πρόκειται για οικονομικούς μετανάστες.

Η εκτίμηση των υπηρεσιών ασφαλείας είναι ότι η κατάσταση αυτή δεν αποκλείεται να είναι ένα σχέδιο ασφυκτικής πίεσης προς την Ελλάδα με «όχημα» το προσφυγικό.

 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ